Ένας Πάγκαλος στο ΣΥΡΙΖΑ

Ένας Πάγκαλος στο ΣΥΡΙΖΑ
Κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015. Αντικείμενο της σύσκεψης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Το φαινόμενο Πάγκαλος, δεν μπορούσε να λείψει για καιρό από την πολιτική σκηνή. Μπορεί να αποσύρθηκε από την πολιτική, ωστόσο απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει άξιος αντικαταστάτης

Αφού ο Τσίπρας αναβιώνει με περισσή επιτυχία την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν επόμενο να βρει μιμητές. Ο Νίκος Φίλης δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ. Αποφάσισε να γίνει ο Πάγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν φθηνό να σταθεί κανείς στην φυσιογνωμική ομοιότητα των δύο ανδρών. Ο Υπουργός Παιδείας δεν μοιάζει απλώς. Ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του Πάγκαλου. Μα τι λέω; Ζει σαν Πάγκαλος!

Δεν μιμείται τη φωνή του. Κάνει δηλώσεις ενταγμένες στο πνεύμα του Πάγκαλου. Δηλώσεις που εκνευρίζουν τους πάντες, ακόμη και τους συντρόφους του.

Ας δεχτούμε -για την οικονομία της συζήτησης- ότι ο Φίλης την εποχή που ήταν δημοσιογράφος, είχε μελετήσει το θέμα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και μια από της θεωρίες που άκουσε και ασπάστηκε, ήταν αυτή που αναπαρήγαγε χθες. Σέβομαι απόλυτα την επιστημονικότητα ενός εμπειρικού εθνολόγου του διαμετρήματος Φίλη, ωστόσο δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της αμετροέπειας. Για ποιό λόγο επαναλαμβάνει δημόσια την άποψη αυτή; Το κοινοβούλιο έχει πάρει θέση για το θέμα το ίδιο και η κοινωνία.

Δεν πρόκειται για προσωπική άποψη όπως έσπευσαν να τον καλύψουν με συντροφική αλληλεγγύη ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Φϊλης είναι Υπουργός Παιδείας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η εποχή που φλυαρούσε ανέξοδα στους καφενέδες και τα κουτούκια έχει παρέλθει.

Μετά από δέκα μήνες στην εξουσία, ο Φίλης δεν συνειδητοποιεί ακόμη τη σοβαρότητα της θέσης του. Δεν διδάχθηκε ούτε από τις προηγούμενες γκάφες του. Ούτε όταν προκαλούσε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς με τα λείψανα της Αγιάς Βαρβάρας (ενώ ψέλνει ενίοτε), ούτε με τα διαβόητα “μακαρόνια”, ούτε φυσικά με τις θρυλικές “πενταροδεκάρες”

Δεν μπορώ να προσχωρήσω “ελαφρά τη καρδία” στην άποψη που εξέφρασαν οι 45 Βουλευτές της ΝΔ ότι “Ο κ. Φίλης αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες”.

Ούτε όμως μπορώ να μην εντοπίσω μια ειδοποιό διαφορά με το είδωλό του. Ο Πάγκαλος έμοιαζε σαν να απολαμβάνει να προκαλεί. Ο Φίλης μοιάζει απλώς σαν να του ξεφεύγουν.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα