Μεγάλο-οφειλέτες έπαιξαν “κρυφτούλι” με τις 100 δόσεις για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις

Μεγάλο-οφειλέτες έπαιξαν “κρυφτούλι” με τις 100 δόσεις για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις

Συνεχίζεται το «κρυφτούλι» ανάμεσα σε μεγαλοφειλέτες και το ΚΕΑΟ. Πόσα χρήματα χρωστάει ο καθένας από αυτούς. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάχθηκαν 133 οφειλέτες με χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολική οφειλή που ανήλθε στα 390.679.874 ευρώ. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του ΚΕΑΟ, μέσα σε ένα δίμηνο βγήκαν εκτός ρύθμισης οι 49 από αυτές τις επιχειρήσεις (36,8%).

Άρα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, από τα ποσά που είχαν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση μέσω αυτής της διαδικασίας, τα 141.256.974 χάθηκαν και τώρα πρέπει πάλι το ΚΕΑΟ να ενεργοποιήσει Dikaiologitika διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για να τα διεκδικήσει.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε σχετική τοποθέτηση που πραγματοποίησε επίσημα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι συνεχίζεται το «κρυφτούλι» ανάμεσα σε μεγαλοφειλέτες και το ΚΕΑΟ, με τους πρώτους να εκμεταλλεύονται τη ρύθμιση οφειλών για να αποφεύγουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να αυξάνουν το «φέσι» προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μην καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, όπως είναι υποχρεωμένοι.

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει εντοπίσει τους τρόπους που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για να κρύβονται και να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέο «σαφάρι», μέσω επίδοσης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων. Στην «πρώτη γραμμή» τοποθετούνται συνήθως υπερήλικες, συγγενείς του επιχειρηματία, οικονομικοί μετανάστες, κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, οι οποίοι φαίνεται ότι κατέχουν τα «ηνία» της επιχείρησης και έτσι καταφέρνουν να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση ανάλυσης του ΚΕΑΟ έχουν εντοπιστεί επιχειρήσεις που ακολουθούν τις εξής διαδικασίες, για να ξεφεύγουν από τους ελέγχους και να δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες οφειλές προς τα Ταμεία:

*Επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία. Τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν διοχετευθεί σε τρίτους, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν τα αξιοποιούσαν οι ίδιοι ή άλλες επιχειρήσεις τους.

*Επιχειρήσεις που εμφανίζονται χωρίς περιουσιακά στοιχεία και αποδεικνύεται ότι έχουν εικονικούς υπευθύνους. Δηλώνουν ως έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν μέχρι και το προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και τελικά κηρύσσουν πτώχευση

*Εταιρίες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες συμβούλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα που δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πχ αλλοδαποί ή ηλικιωμένοι).

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Πληρώνονται τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ

Πόσα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν τα αυτοκίνητα πενταετίας

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα