Ελληνικό ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό αποσπά διπλή διάκριση στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας

Ελληνικό ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό αποσπά διπλή διάκριση στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας

'Ο πιο μακρύς δρόμος' της Μαριάννας Οικονόμου βραβεύτηκε στο διεθνές φεστιβάλ της γερμανικής πόλης, ενώ η δημιουργός έλαβε τα εύσημα και από την επιτροπή της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας (vid)

Δύο διακρίσεις απέσπασε το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο μακρύς δρόμος», με θέμα τις ζωές δυο προσφύγων που είναι φυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές, το οποίο συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας, που ολοκληρώθηκε την 1η Νοέμβρη.

Η επιτροπή του Φεστιβάλ απένειμε στην ταινία τιμητική μνεία με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ντοκιμαντέρ που πρέπει να το δει όλος ο κόσμος. Με συναίσθημα και συνέπεια “Ο πιο μακρύς δρόμος” φέρνει την σύγχρονη πραγματικότητα σε ένα άλλο επίπεδο, παρουσιάζοντας την ιστορία με μια τρυφερή προσέγγιση προς τους χαρακτήρες».

Το προσφυγικό στο επίκεντρο του φιλμ

Επίσης η ταινία της Μαριάννας Οικονόμου, βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή της μεγαλύτερης γερμανικής συνδικαλιστικής ένωσης Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), η οποία απαριθμεί 2,2 εκατομμύρια μέλη: «Ναι, υπάρχουν γυναίκες που γυρίζουν ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και εμείς ανακαλύψαμε μία!» αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης:

«Αυτή η τόσο σιωπηλή και σύνθετη ταινία μας γνωρίζει δύο έφηβους πρόσφυγες, τον Τζάσμιν από το Ιράκ και τον Αλσαλέχ από τη Συρία, που βρίσκονται αποκομμένοι στο μακρύ τους δρόμο ανάμεσα στον πόλεμο στην Ανατολή και την Γερμανία στη Δύση και κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα. Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της φυλακής ανηλίκων στην Κεντρική Ελλάδα, μόνο η φιλία τους, η αυτοπεποίθηση τους και η απέραντη προσπάθεια τους να ενταχθούν στην Ελληνική πραγματικότητα τους βοηθάει να τα βγάλουν πέρα. Και το τηλέφωνο παραμένει η μόνη επαφή τους με τις οικογένειες τους».

Το Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας στη Γερμανία ξεκίνησε το 1955 και είναι το παλαιότερο Φεστιβάλ για ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό για μεγάλες και μικρού μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχεδία, καθώς και για ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, γερμανικά ντοκιμαντέρ, τοπικά αφιερώματα και ιστορικές αναδρομές.

Το στόρι του ντοκιμαντέρ

Η Μαριάννα Οικονόμου ακολουθεί τη ζωή του Γιασίμ και του Αλσαλέχ, προσφύγων στις ελληνικές φυλακές από τη Συρία και το Ιράκ αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως παράτυπο μετανάστες, ενώ εις βάρους τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για διακίνηση ανθρώπων. Οι δύο πρόσφυγες υποχρεώθηκαν δια της βίας να περάσουν ομάδα προσφύγων από τα σύνορα.

Δείτε ένα τρέιλερ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα