Παιχνίδια συνοχής στη Βουλή

Παιχνίδια συνοχής στη Βουλή
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδίωξαν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό με στοχοποίηση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία αποδείχθηκε αρραγής στην ψηφοφορία για την Εξεταστική

Τη στρατηγική στόχευση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πρόκληση ρήγματος στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε η συζήτηση στη Βουλή για Εξεταστική Επιτροπή στην υπόθεση Πάνου Καμμένου – Noor 1 που απορρίφθηκε, όμως, δίχως απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το αίτημα της ΝΔ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνούσε ενδεχόμενη εμπλοκή του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του πλοίου Noor 1, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία που εμφανίστηκε αρραγής καθώς 151 βουλευτές είπαν όχι στην πρόταση (απουσίαζε ο Π. Καμμένος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου που είναι ασθενής). Η κυβέρνηση ξεπέρασε τη δοκιμασία παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης είχε επιβαρυνθεί όχι μόνο από την σύσσωμη υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης (διαφοροποιήθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων που απουσίαζαν) αλλά κυρίως από την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών που έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ και η εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό.

Οι αρχηγοί της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έθεσαν στο στόχαστρό τους την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε μια εμφανή προσπάθεια να αξιοποιήσουν τη «δύσκολη συμβίωση» του κόμματος του Πάνου Καμμένου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε πως μπορούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να καταπιούν, υπόνοιες για εμπλοκή του σε απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης και ανάμειξη σε πολιτική σκευωρία» ενώ η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Εξεταστική θα γίνει «αργά ή γρήγορα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κληθούν να απολογηθούν.

Το θετικό αφήγημα στην Οικονομία

Τη συνοχή, όμως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη ομιλία του αντέστρεψε τους όρους της παιχνιδιού τονίζοντας ότι αυτός που πρέπει να απολογηθεί δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, καταλόγισε στη ΝΔ ότι η στάση της «μοιάζει πάρα πολύ με επιχείρηση παρέμβασης και επηρεασμού της δικαστικής κρίσης». Ταυτόχρονα, έδωσε «αέρα» στην ΚΟ με το θετικό αφήγημα που ανέπτυξε στην Ολομέλεια, ανακοινώνοντας την έξοδο της χώρας από την διαδικασία της επιτήρησης. «Μόλις σήμερα και επισήμως βγήκαμε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είμαστε από τα χρόνια της αρχής της κρίσης, το 2009» τόνισε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

Το χαρτί των δικαστικών εξελίξεων

Το αρραγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διασφαλίστηκε, όμως, και από τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη οι οποίες έδωσαν επιχειρήματα στην κυβέρνηση. Ο εισαγγελέας εφετών αποφάσισε ότι δεν υπάρχει παράνομη πράξης της ανακρίτριας Ειρήνης Τζίβα απορρίπτοντας όλες της κατηγορίες. Έτσι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί να διερευνηθεί ηθική αυτουργία από τη στιγμή που δεν υπάρχει παράνομη πράξη. «Πού πήγε το αδίκημα; Στο αρχείο. Άρα, δεν υπάρχει αδίκημα. Και χωρίς αδίκημα προφανώς δεν υπάρχουν και αυτουργοί, φυσικοί ή ηθικοί» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Προσωπικές επιθέσεις σε Π. Καμμένο και Π. Κορουμπλή

Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άφησαν κατά μέρος τις δικαστικές κρίσεις και επέλεξαν να επιτεθούν στον Πάνο Καμμένο αλλά και στον Παναγιώτη Κουρουμπλή αξιοποιώντας μάλιστα δημοσιεύματα σχετικά με το ταξίδι του κ. Καμμένου στο Λονδίνο και βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει τον κ. Κουρουμπλή. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε σχέση της υπόθεσης Καμμένου με την παραμονή του κ. Κουρουμπλή στο τιμόνι του υπουργείου Ναυτιλίας. «Γιατί, άραγε, είναι ο κ. Κουρουμπλής τόσο πολύτιμος και πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία; Ή μήπως, μεταξύ άλλων, είναι και η εμπλοκή του κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Καμμένου που εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να κάνει το αυτονόητο, να τον θέσει εκτός Κυβέρνησης;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Καμμένος: “Δεν παίζω τα λεφτά του ελληνικού λαού”

Στις επιθέσεις εναντίον του απάντησε ο ίδιος ο κ. Καμμένος ξεκαθαρίζοντας ότι πλήρωσε ο ίδιος με την προσωπική πιστωτική κάρτα του το ξενοδοχείο όπου διέμεινε στο Λονδίνο. Απαντώντας δε και στις αιτιάσεις για τη φωτογραφία που τον απεικονίζει δίπλα σε ρουλέτα ο κ. Καμμένος τόνισε: «Δεν παίζω τα λεφτά του ελληνικού λαού». Απαντήσεις για το βίντεο του κ. Κουρουμπλή έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας «fake news» που καθιστούν συμπαθή τον υπουργό Ναυτιλίας.

Πάντως η συζήτηση εξετράπη σε προσωπικές επιθέσεις με ανταλλαγή υπαινιγμών περί εξυπηρέτησης εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι σκληρότερες αντιπαραθέσεις ξέσπασαν ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η επόμενη μέρα στη μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθάρισαν, πάντως, με τη στάση τους ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν στην πρόκληση ρήγματος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσαν χαρακτηριστικά ότι θα επιμείνουν στην άσκηση πίεσης καταψηφίζοντας ακόμη και νομοσχέδια με τα οποία συμφωνούν στην περίπτωση που διαφωνούν οι ΑΝΕΛ. «Διπλές πλειοψηφίες, όπου θα παριστάνετε εκ του ασφαλούς οι μεν τους προοδευτικούς, οι δε τους υπερπατριώτες, να τις ξεχάσετε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνησης και συμπλήρωσε «αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με τον Καμμένο». Αντίστοιχή ήταν  κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε: «δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία, από τη μια τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει το μάτι στους προοδευτικούς πολίτες και από την άλλη, οι ΑΝΕΛ να κλείνουν το μάτι στους υπερσυντηρητικούς και τους ακροδεξιούς». «Ε, πού θα πάει αυτή η ιστορία;» διερωτήθηκε η κυρία Γεννηματά.

Η στρατηγική αυτή της αντιπολίτευσης αλλά και η συνοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να δοκιμαστούν σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Και αυτό γιατί οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να εκφράσουν αρνητική θέση. Ζήτημα προκύπτει όμως και με τη στάση της ΝΔ καθώς το κόμμα είχε διαβεβαιώσει το σωματείο διεμφυλικών, μετά από συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, ότι αντιμετωπίζει θετικά το νομοσχέδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα