Οι τράπεζες παραμένουν ‘αχίλλειος πτέρνα’ για αγορές και αξιολόγηση

Οι τράπεζες παραμένουν ‘αχίλλειος πτέρνα’ για αγορές και αξιολόγηση

αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο, αυξάνει τις επιβαρυμένες επιφυλάξεις των αγορών και για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός οτι οι τελευταίες εξακολουθούν να λειτουργούν σε "ειδικό" περιβάλλον. Το θέμα είναι εάν θα μπορέσουν να εισπράξουν τις θετικές επιπτώσεις από τον συνδυασμό μιας καλής τουριστικής χρονιάς και της επιστροφής σε ομαλή "φθηνή" χρηματοδότηση από την ΕΚΤ

Του Γ. Αγγέλη

Μια συγκριτική “ματιά” στα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτυπώνει μία εικόνα που δείχνει ότι παρά την αυξημένη σε σχέση με την διετία 2008-2009 (κατάρρευση Lehman Brothers) κεφαλαιοποίησή τους, η κερδοφορία τους βρίσκεται χαμηλότερα και -κυρίως- τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (τα περιβόητα “κόκκινα δάνεια”) ποτέ δεν ήταν υψηλότερα, αφού ήδη αγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ…

Ο καταλύτης που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την εικόνα είναι ένας και μοναδικός: μια ισχυρή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Αλλά αυτή η προοπτική δεν υφίσταται πλέον στον ορίζοντα.

Αυτό “βεβαιώνεται” τόσο στις… διακριτικές αναφορές των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την κατάσταση της ευρωοικονομίας.

Θα γίνει όμως περισσότερο εμφανές στις αναλυτικές παρουσιάσεις της Εαρινής Έκθεσης του ΔΝΤ στα μέσα του επόμενου μήνα.

Η ΕΚΤ βέβαια με τις τελευταίες παρεμβάσεις της επιχειρεί να προλάβει και να καλύψει τις εν δυνάμει ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με ρηξικέλευθες “παροχές” στο πλαίσιο ενός ημιτελούς ως προς την ενοποίησή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Αυτή η αβεβαιότητα από τη φύση της υπονομεύει τις δυνατότητες της εκτεταμένης παρέμβασης από την ΕΚΤ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι αγορές είναι απολύτως φυσιολογικό να προσεγγίζουν με ακόμα μεγαλύτερες επιφυλάξεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο ούτε την κεφαλαιοποίηση, ούτε την κερδοφορία της διετίας 2008-2009 διαθέτει και ταυτόχρονα κάθεται πάνω σε ένα ηφαίστειο κόκκινων δανείων, των οποίων η διαχείριση μοιάζει προς το παρόν με Λαβύρινθο.

Και εδώ βέβαια ο καταλύτης θα είναι όχι τόσο η αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της, αλλά η προοπτική της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. 

“Όλα θα κριθούν από το κατά πόσο η οικονομία μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το εφαλτήριο του τουρισμού από την μία πλευρά και την γρήγορη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην στήριξη της ΕΚΤ” εξηγεί ανώτατο διοικητικό στέλεχος συστημικής τράπεζας, στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για μία εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή στην τρέχουσα συγκυρία το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα την επιβάρυνση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος αν μέσα στους επόμενους έξι-οκτώ μήνες “εισέπραττε” τις θετικές επιπτώσεις από τον συνδυασμό μιας καλής τουριστικής χρονιάς και της επιστροφής σε ομαλή “φθηνή” χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Το τελευταίο αυτό στοιχείο δηλαδή η επιστροφή στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δρομολογούσε και την επιστροφή των καταθέσεων.

Βέβαια αυτό θα απαιτούσε την “έστω και “τυπική” ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το καλοκαίρι και την βεβαιότητα μίας ρύθμισης του χρέους πριν από το τέλος του έτους. Αλλά αυτά είναι προϋποθέσεις για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να μιλήσει προς το παρόν με έστω και την ελάχιστη βεβαιότητα…”.     

Πηγή: capital.gr    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα