Η μάχη των επτά ημερών για την εκταμίευση της δόσης

Η μάχη των επτά ημερών για την εκταμίευση της δόσης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Aγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα ως το Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Η κρίσιμη επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα Τρίτη και Τετάρτη και ο ρόλος του στο θέμα των πλειστηριασμών. Παύει από σήμερα το μορατόριουμ για κατασχέσεις. Τα σενάρια για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε έναν νέο αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθεί από σήμερα η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και να δοθεί το πολυπόθητο πράσινο φως από τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της παρά επτά ημέρες μέχρι το Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου, ώστε να ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων που απαιτούνται για να εγκριθεί η καταβολή της δόσης και να λάβει μια σημαντική ανάσα η ελληνική οικονομία.

Τα δύσκολα όμως δεν τελειώνουν στις 9 Νοεμβρίου – αλλά τότε αρχίζουν – αφού την επομένη του Εurogroup και συγκεκριμένα στις 10 του μηνός αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, με απώτερο στόχο τη συνέχιση και δη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος έως τις 20 Νοεμβρίου.

Τον δικό του καθοριστικό ρόλο στη δύσκολη αποστολή της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα διαδραματίσει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, που καταφθάνει αύριο στην Ελλάδα, για διήμερη επίσκεψη.

Από τις επαφές της με τον Μοσκοβισί η ελληνική πλευρά αποσκοπεί – πρωτίστως – σε μια πολιτική λύση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών και να διασφαλιστεί η προστασία των φτωχών και μεσαίων οικογενειών.

Στο μεταξύ από σήμερα, Δευτέρα, παύει να ισχύει το μορατόριουμ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

Η καυτή πατάτα των πλειστηριασμών δεν αποτελεί, ωστόσο, το μοναδικό ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς ο Γόρδιος Δεσμός του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν λέει να λυθεί. 

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται όχι σε ένα, αλλά σε έναν συνδυασμό πολλών ισοδύναμων μέτρων, ικανών να καταστήσουν δυνατή τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς αθροιστικά είναι σε θέση να αποδώσουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που απαιτείται. 

Ακόμη όμως κι όταν η Αθήνα κλείσει αυτά τα δύο καυτά μέτωπα – πλειστηριασμοί και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – δεν σημαίνει πως αυτόματα έχει καλύψει όλες τις εκκρεμότητές της, καθώς ακολουθούν μεταρρυθμίσεις με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό και πολιτικό κόστος, που δεν είναι άλλες από το νέο φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα