Δουβλίνο: Η ιρλανδική πρωτεύουσα είναι η πόλη που θέλεις να ζήσεις

Δουβλίνο: Η ιρλανδική πρωτεύουσα είναι η πόλη που θέλεις να ζήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις σ' επαφή με την κουλτούρα των Ιρλανδών και να εντοπίσεις τις ομοιότητές μας είναι να ταξιδέψεις μέσω της Aegean στο Δουβλίνο, την παραθαλάσσια ιρλανδική πρωτεύουσα στην οποία με την άφιξή σου θα συνειδητοποιήσεις πως για να την απολαύσεις μία μόνο επίσκεψη δεν είναι αρκετή

Του Γιώργου Μυλωνά

Λένε πως οι Ιρλανδοί είναι οι Έλληνες της βόρειας Ευρώπης. Μπορεί τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του μέσου Έλληνα να είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του μέσου Ιρλανδού, ωστόσο η ιδιοσυγκρασία των Ιρλανδών είναι πολύ πιο κοντά στην ελληνική από όσο των υπόλοιπων βορειοευρωπαϊκών λαών που βρίσκονται γύρω τους στο χάρτη. Ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις σ’ επαφή με την κουλτούρα των Ιρλανδών και να εντοπίσεις τις ομοιότητές μας είναι να ταξιδέψεις μέσω της Aegean στο Δουβλίνο, την παραθαλάσσια ιρλανδική πρωτεύουσα στην οποία με την άφιξή σου θα συνειδητοποιήσεις πως για να την απολαύσεις μία μόνο επίσκεψη δεν είναι αρκετή.

Το Δουβλίνο είναι μια ανθρώπινη πόλη την οποία διασχίζει ο ποταμός Liffey και σχεδόν κάθε γειτονιά της έχει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Αν θα έπρεπε να την παρομοιάσουμε με κάποια ελληνική, αυτή θα ήταν η Θεσσαλονίκη. Ο πληθυσμός της είναι λίγο κάτω από 1.300.000, ενώ με τα περίχωρα φτάνει το 1.800.000 κατοίκους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων στο κέντρο της είναι λίγων ορόφων με αποτέλεσμα να σου δίνει την αίσθηση ελευθερίας και τη δυνατότητα να θαυμάσεις τα φυσικά αξιοθέατα της τα οποία είναι πάρα πολλά σε σχέση με το μέγεθός της. Τα περίχωρα του Δουβλίνου είναι γεμάτα πράσινες επίπεδες εκτάσεις στις οποίες παρεμβάλλονται οικισμοί, αποτελούμενοι κυρίως από μονώροφα και διώροφα κτίρια.

Το κέντρο της πόλης και τα πάρκα

 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά και ας ξεκινήσουμε με την καρδιά του Δουβλίνο. Στο κέντρο της πόλης, εκεί από όπου ξεκινά η πράσινη γραμμή του Luas, του ιρλανδικού τραμ, βρίσκεται το St Stephen’s Green. Ένα καταπράσινο πάρκο 89.000 τετραγωνικών μέτρων που αποτελεί απλά μια πρόγευση των πάρκων που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Από το πάρκο ξεκινά ή τελειώνει -ανάλογα πώς το βλέπει κανείς- η πεζοδρομημένη Grafton Street, ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης που μοιάζει πολύ με την αθηναϊκή Ερμού. Η άλλη άκρη της Grafton Street καταλήγει στο College Green, τη σημαντικότερη πλατεία της πόλης, αφού εκεί βρίσκεται η Bank of Ireland, κτίριο που μέχρι το 1800 αποτελούσε το ιρλανδικό κοινοβούλιο και το Trinity College. Στη συγκεκριμένη πλατεία έχει μιλήσει τόσο ο Bill Clinton όσο και ο Barack Obama τον Μάιο του 2011.

Όποιος πάρει την πρώτη γεύση από ιρλανδικά πάρκα από το St Stephen Green μπορεί να συνεχίσει με επισκέψεις στο Phoenix Park, τους National Botanic Parks και τον Ζωολογικό Κήπο του Δουβλίνου, ο οποίος φιλοξενεί από ελέφαντες μέχρι πιγκουίνους.

Το Luas και τα λεωφορεία

 

Οι αποστάσεις στο Δουβλίνο είναι μικρές και ενδείκνυνται για όσους αγαπούν το περπάτημα. Για τις μεγαλύτερες υπάρχει το Luas, το οποίο έχει μια πράσινη και μία κόκκινη γραμμή. Η πράσινη γραμμή ξεκινά από το St Stephen Green και καταλήγει στο Brides Glen, στα νότια της πόλης, ενώ η κόκκινη, η οποία έχει διακλαδώσεις περνάει από τις περιοχές του ανατολικού, αλλά και του βόρειου Δουβλίνου. Εξίσου εξυπηρετικά είναι και τα λεωφορεία της πόλης.

H Guinness και η νυχτερινή ζωή

 

Μπορεί ν’ αργήσαμε πέντε παραγράφους να ασχοληθούμε μαζί του, όμως το πιο γνωστό τουριστικό σημείο της πόλης που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, δεν το έχουμε αναφέρει ακόμα. Πρόκειται για το Storehouse της Guinness. Εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει την ιστορία, αλλά και τον τρόπο που παρασκευάζεται μία από τις διάσημες μπίρες του πλανήτη, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Η ξενάγηση καταλήγει στην οροφή του κτιρίου της Guiness, την οποία περιβάλει ένας γυάλινος θόλος με θέα όλο το Δουβλίνο. Μια θέα που ομορφαίνει ακόμα περισσότερο με μία Guinness στο χέρι.

 

Και μιας και το ρίξαμε στο αλκοόλ, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στο Temple Bar. Το Temple Bar είναι μια περιοχή στο κέντρο της πόλης, στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής ζωής του Δουβλίνου κυρίως για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους. Σε pubs όπως οι Palace Bar, The Temple Bar Pub, Oliver St. John Gogarty’s και The Auld Dubliner, μπορεί να πάρει κανείς μια πρώτη γεύση για τη νυχτερινή διασκέδαση των Ιρλανδών πίνοντας μπίρα και για το πόσο περισσότερο αλκοόλ από εμάς μπορούν να πιουν χωρίς να καταλάβουν τίποτα. Όποιος βρεθεί στο Δουβλίνο στις 17 Μαρτίου, την Saint Patrick’s Day, μπορεί να μην καταφέρει να φτάσει ποτέ μέχρι το Temple Bar, μιας και ο κόσμος θα έχει κατακλύσει την περιοχή από το μεσημέρι, ωστόσο ολόκληρη η ιρλανδική πρωτεύουσα μετατρέπεται εκείνη τη μέρα σε ένα τεράστιο Temple Bar, οπότε δεν μένει κανείς παραπονεμένος.

Το Kilmainham Gaol Museum και τα άλλα μουσεία

 

Ας επιστρέψουμε όμως στα αξιοθέατα της πόλης που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ. Ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς πάση θυσία στο Δουβλίνο είναι το Kilmainham Gaol Museum. Πρόκειται για έναν χώρο που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή από το 1796 μέχρι το 1924 και σήμερα αποτελεί μουσείο. Χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας για τους Ιρλανδούς, αφού εκεί φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Βρετανούς πολλοί από τους αρχηγούς του Easter Rising, της επαναστατικής προσπάθειας των Ιρλανδών, τον Απρίλη του 1916 να ανεξαρτητοποιηθούν από την Μεγάλη Βρετανία.

Άλλα μέρη που πρέπει να δει ο επισκέπτης είναι το The Little Museum of Dublin, το Irish Whiskey Museum και το Jameson Distillery Bow St γιατί οι Ιρλανδοί δεν παρασκευάζουν μόνο μπίρα, το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Ιρλανδίας και το National Maritime Museum, στο οποίο θα μάθει για την πλούσια ναυτική ιστορία της χώρας.

Τα Cliffs of Moher και το Killarney National Park

Αν οι μέρες που θα διαρκέσει η επίσκεψη σου στην ιρλανδική πρωτεύουσα, στην οποία μπορείς να φτάσεις μέσω των πτήσεων της Aegean, ξεπερνούν τις 3-4, επιβάλλεται να κάνεις μερικές εξορμήσεις σε άλλα σημεία τη χώρας, τα οποία είναι διάσημα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι τα Cliffs of Moher. Τα βράχια της Moher κόβουν την ανάσα και μοιάζουν να είναι βγαλμένα από τα παραμύθια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκεί έχουν γυριστεί διάφορες ταινίες και σειρές μεταξύ των οποίων και το Harry Potter & the Half Blood Prince. Βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας και απέχουν περίπου 280 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο, τρεις περίπου ώρες με το αυτοκίνητο. Για τους λάτρεις της φύσης ενδείκνυται και το Killarney National Park. Το Killarney βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιρλανδία, απέχει 308 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο, γύρω στις 3 1/2 ώρες με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για το πρώτο εθνικό πάρκο της χώρας, με έκταση 103 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει τις λίμνες του Killarney, τεράστιες δασικές εκτάσεις διεθνούς φήμης και σημασίας και σπάνια είδη πανίδας όπως το κόκκινο ελάφι, το μοναδικό είδος γηγενούς ελαφιού στη χώρα.

Το Δουβλίνο αποτελεί έναν από τους νέους προορισμούς της Aegean. Οι πτήσεις Αθήνα-Δουβλίνο πραγματοποιούνται από 07/06/2017 μέχρι 25/10/2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα