ΝΔ: H διαμάχη για το debate και οι απειλές για την ενότητα

ΝΔ: H διαμάχη για το debate και οι απειλές για την ενότητα

Μεϊμαράκης: Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Συζήτηση στο συνέδριο. Μητσοτάκης: Την ενότητα την απειλεί η παραπολιτική. Άδωνις: Όποιος αρνείται το debate δεν υπηρετεί την ενότητα. Κουτσή η εκλογή προέδρου χωρίς προηγούμενη διεξαγωγή συνεδρίου λέει ο Αντώναρος

Η διαμάχη για τη διεξαγωγή ενός δημόσιου απευθείας διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων στον οποίο επιμένουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, για πρώτη φορά έγινε αφορμή για να ανταλλαγούν απευθείας μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ αλληλοκατηγορίες για το ποιος υπηρετεί και ποιος υπονομεύει την ενότητα της παράταξης και του κόμματος.

Το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, μετά τις επιστολές που απέστειλαν τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γεωργιάδης, έχει ανέβει επικίνδυνα, καθώς πλέον η ρητορική που αναπτύσσεται από τα αντιμαχόμενα εσωκομματικά στρατόπεδα θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ακολουθούμενης διαδικασίας προς τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου και πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρίσκεται σε διασταυρούμενα πυρά από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνησή του να προσέλθει σε δημόσια τηλεμαχία. Μάλιστα για πρώτη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης στην επιστολή του προς τον γραμματέα της ΝΔ εγκαλεί τον κ. Μεϊμαράκη –τον οποίο δεν κατονομάζει αλλά φωτογραφίζει- ότι «δεν υπηρετεί την ενότητα του κόμματος» αλλά υπηρετεί προσωπική στρατηγική» χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να υποκρινόμαστε ότι φοβόμαστε για την ενότητα του κόμματος εάν βρεθούμε να μιλήσουμε μπροστά σε μια κάμερα». Επισημαίνει μάλιστα ότι «η εκλογική διαδικασία δυστυχώς εξελίσσεται με πολύ άσχημο τρόπο» και υποστηρίζει ότι «αντί οι τέσσερις συνυποψήφιοι με ίσους όρους να μπορούμε να απευθυνόμαστε στο εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, ο καθένας αξιοποιεί το όποιο θεσμικό αξίωμα κατέχει για εκλογικούς λόγους απαξιώνοντας την διαδικασία».

Η πλευρά Μεϊμαράκη επί της ουσίας αντιστρέφει τα πυρά προς την πλευρά των άλλων δύο και ουσιαστικά τους κατηγορεί ότι συμπεριφέρονται ως πολιτικοί αντίπαλοι και όχι ως στελέχη του ίδιου κόμματος. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε (Σκάι 100,3) ότι «εμείς δεν θεωρούμε ότι οι άλλοι υποψήφιοι είναι αντίπαλοι, ούτε χρειάζεται να γίνει καμιά δημόσια αντιπαράθεση, η οποία θα τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια και θα βλάψει το κύρος και τη σοβαρότητα όλης της διαδικασίας».

Για πρώτη φορά ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε συγκεκριμένη αναφορά λέγοντας από την περιοδεία του στη Σπάρτη ότι «η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας» και παρέπεμψε για την επιδιωκόμενη συζήτηση που θέλουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ. «Ξέρετε ποιοι μπορούν να συνθέσουν. Ξέρετε ποιοι μπορούν να δώσουν νέες απόψεις, νέες αντιλήψεις που θα τις συζητήσουμε μαζί στο Συνέδριό μας, που μπορεί να κάνουμε διάλογο με την κοινωνία, που μπορεί να πείσουμε και μπορεί να κερδίσουμε» ανέφερε μιλώντας σε στελέχη της ΝΔ.

Από το στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως αντιπαρέρχονται την επιχειρηματολογία της πλευράς Μεϊμαράκη φέρνοντας το αμερικανικό παράδειγμα όπου γίνονται τηλεμαχίες και στις προκριματικές εκλογές του ίδιου κόμματος για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του πλέον κάνει λόγο για «βαρίδια του κόμματος», ενώ απαντώντας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόνισε από την Πάτρα ότι «την ενότητα την απειλεί η παραπολιτική».

Διχάζει και η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ

Πάντως τις τελευταίες ημέρες που επανήλθε το θέμα της διαδικασίας και οξύνθηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για το debate μεταξύ των υποψηφίων ήρθε παράλληλα στο προσκήνιο και μια υποβόσκουσα διαμάχη για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης διαγκωνίζονται ζητώντας πιο σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη «για τη στρατηγική που ακολουθήσαμε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Δεν τραβήξαμε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή. Ήμασταν υπερβολικά συναινετικοί όταν καλούσαμε τον κ. Τσίπρα για διάλογο στην Κουμουνδούρου ή όπου εκείνος ήθελε». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αν δεν είναι ο ίδιος ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «τότε η ΝΔ θα έχει ρόλο κομπάρσου στα πολιτικά δρώμενα».

Ανοιχτό πάντως είναι και το μέτωπο των άλλων τριών με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο μεν Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να τον εγκαλεί για την κριτική του προς τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στο θέμα της διαρχίας σε περίπτωση εκλογής του νεαρού περιφερειάρχη εστιάζουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στο βασικό επιχείρημα του κ. Τζιτζικώστα ότι η ΝΔ ηττήθηκε στην κοινωνία, αντέτεινε ότι «εμείς δεν είμαστε της περιθωριακή Αριστεράς για το πεζοδρόμιο. Εμείς είμαστε για τη βουλή».

Πάντως ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει στην ίδια γραμμή της αποστασιοποίησης από κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ τονίζοντας ότι «δεν ηττηθήκαμε επειδή εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι άλλοι τα ωραία λόγια. Ηττηθήκαμε γιατί δεν μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε τη λογική του ΠΑΣΟΚ… αυτή τη λογική δυστυχώς, εμείς δεν τη σταματήσαμε και κάποιες φορές τη μιμηθήκαμε» είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Άρτα και συνδύασε τυχόν εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ με το οριστικό γκρέμισμα του παλιού προκειμένου όπως είπε «τώρα που διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις, είναι η στιγμή για να αναδειχτεί η Κεντροδεξιά… η μεσαία τάξη δεν εκφράζεται ούτε με αριθμούς, ούτε με λαϊκισμούς».

Στο μεταξύ και στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, την ανησυχία του για την ενότητα της ΝΔ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος με ανάρτησή του στο facebook, επικρίνοντας τους υπέρμαχους της τηλεοπτικής μονομαχίας αλλά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την επιλογή του να ανοίξει τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, χαρακτηρίζοντας «κουτσή» την εκλογή προέδρου της ΝΔ «χωρίς την διεξαγωγή συνεδρίου προηγουμένως».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα