Ξυπνάει από τον οικονομικό ‘λήθαργο’ η Attica Bank

Ξυπνάει από τον οικονομικό ‘λήθαργο’ η Attica Bank

Ένα γερό νοικοκύρεμα για την Attica Bank φέρνει σε πέρας η διοίκηση Ρουμελιώτη – Πανταλάκη. Κεφαλαιακή ενίσχυση και μείωση κόκκινων δανείων, το αποτέλεσμα της πρωτότυπης και καινοτόμου λύσης της διαχείρισης 1,3 δις ευρώ καταγγελλόμενων δανείων από διεθνή επενδυτή. Στα τέλη του 2017 η τράπεζα αποχαιρετά την κρατική ενίσχυση του πακέτου Αλογοσκούφη και ετοιμάζεται να μπει οριστικά σε κερδοφορία

Της Λίλυ Σπυροπούλου

Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται από τη Digicom η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Αttica Bank, το οποίο ήδη έχει λάβει τις πρώτες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών. Βάσει του σχεδίου αυτού, που ως βασικό άξονα έχει τον περιορισμό των κόκκινων δανείων (NPL’s) και ανοιγμάτων (NPE’s), η Τράπεζα, παράλληλα και με μία πρωτότυπη πρωτοβουλία κεφαλαιακής ενίσχυσης, προσβλέπει σε κερδοφορία από το 2018 και βελτίωση όλων των σχετικών δεικτών.

Το επιτυχημένο δίδυμο της διοίκησης Π. Ρουμελιώτη – Θ. Πανταλάκη, κατάφερε σε λίγο σχετικά χρόνο να θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη της Τράπεζας, που ήδη πέρασε από ζημιογόνο χρήση, σε μηδενικά αποτελέσματα, με στόχο να αρχίσει να γράφει κέρδη από το 2018. Κέρδη, που θα προκύψουν κυρίως μέσω της ενεργούς διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Στη λογική αυτή, ζήτησε και έλαβε χθες την έγκριση των βασικών της μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ) για την υλοποίηση της παράδοσης προς διαχείριση συνολικού επισφαλούς χαρτοφυλακίου, ύψους 1 , 336 δις ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Π. Ρουμελιώτης, η τράπεζα αλλάζει πορεία και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των κεφαλαιακών της δεικτών (με την εξασφάλιση επιπλέον 70 εκατ. ευρώ σε μετρητά, μέσω της εταιρίας Aldridge EDC Specialty Finance Partners που θα αναλάβει και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων) και φυσικά την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Εξέλιξη που θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχαν οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, καθώς ο επενδυτής δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Τώρα, η Αttica Bank θα μπορέσει να ανακάμψει, να βελτιώσει θεαματικά τους δείκτες της, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και των πελατών της και να οδεύσει οριστικά σε κερδοφόρο πορεία, είπε ο κ. Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στη νέα συμφωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θ. Πανταλάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να αλλάξουν οι εποπτικές αρχές τη δομή εποπτείας της Τράπεζας, ώστε να μπορέσει να “απεγκλωβιστεί” από τον ακριβό δανεισμό του ELA και να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους, ώστε να μπορέσει να αυξήσει από πλευράς της, τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη βελτίωση ρευστότητας στην αγορά.

Όπως εξήγησε ο κ. Πανταλάκης, η απεξάρτηση από τον ΕLA θα είχε ευεργετική επίδραση στα αποτελέσματα της Τράπεζας, της τάξεως των 14 εκατ ευρώ ετησίως (μέσω της αναχρηματοδότησης των υπολοίπων με άλλο επιτόκιο από τον ELA).

Σήμερα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 14,8% και στόχος του business plan είναι να φτάσει το 17%.

Η πρωτότυπη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Η Aldridge EDC Specialty Finance Partners, εξειδικευμένη εταιρία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και πολυετή πείρα, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλαβε, μετά από νομικό και οικονομικό έλεγχο που προηγήθηκε, τη διαχείριση του επισφαλούς χαρτοφυλακίου της Attica Bank.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται περί πώλησης. Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε μια εταιρία-όχημα, το οποίο σε απλά… ελληνικά μοιάζει σαν λογαριασμός, όπου περνάνε τα κόκκινα δάνεια προς τον επενδυτή (την Aldridge) και η οποία αφού τα διαχειρισθεί, ό,τι “μαζέψει” το επιστρέφει στο όχημα (αφαιρουμένων των εξόδων της) και τα εισπράττει η τράπεζα. Δίνοντας δάνεια 1,331 δισ. ευρώ προς διαχείριση, η Attica λαμβάνει αντίστοιχης ονομαστικής αξίας ομόλογα που τα εκδίδει το όχημα.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Δάνεια κυρίως επιχειρηματικά, 100% ανασφάλιστα, επιχειρήσεων που έχουν εν πολλοίς κλείσει και πτωχεύσει. Η είσπραξη μέρους των δανείων θα προέλθει υπό την προοπτική μια αναβίωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με πιθανή εξεύρεση επενδυτών.

Τα καταγγελλόμενα αυτά δάνεια, συμπεριλαμβάνουν  και στεγαστικά (8%) που επίσης έχουν καταγγελθεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν περιλαμβάνονται δάνεια πρώτης κατοικίας ή ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση η τράπεζα θα εισπράξει άμεσα 595 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ απολύτως μετρητοίς. Με τα 70 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής της επάρκειας και με τα υπόλοιπα 525 εκατ. ευρώ ενισχύεται. Στην ουσία, αποδεσμεύει κεφάλαια από τα κόκκινα δάνεια και τα διοχετεύει στη χρηματοδότηση ΜΜΕ, με στόχο να αυξήσει τη ροή τους.

Τα 525 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλλει ο επενδυτής, η Aldridge EDC Specialty Finance Partners, το πιθανότερο με τη μορφή 7ετούς ομολόγου, που η Τράπεζα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πωλήσει. Τα επιπλέον 70 εκατ. ευρώ θα είναι μετρητά.

Αποχαιρετώντας το πακέτο στήριξης

Απώτερος σκοπός της τράπεζας είναι να βγει από το πακέτο Αλογοσκούφη, του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης, αποπληρώνοντας το υπόλοιπο των προνομιούχων μετοχών. Ως το τέλος του 2017, η Attica Bank θα έχει επιλύσει το θέμα με τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Ήδη, συζητούνται οι εναλλακτικές, οι οποίες θα τεθούν υπόψιν της κυβέρνησης

“Ναι” από το ΤΣΜΕΔΕ στην τιτλοποίηση της Attica

Με ομόφωνη απόφαση η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica Bank ενέκρινε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τιτλοποίηση 1.331,6 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συναλλαγή θα συνοδεύεται από την έκδοση δύο ομολόγων, ενός Senior Ομολόγου 525,2 εκατ. ευρώ και ενός Junior note ομολόγου 806,4 εκατ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στον επενδυτή έναντι 70 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει το θέμα του υπολοίπου της αύξησης κεφαλαίου του 2015.

Η πρωτοποριακή αυτή λύση, όχι μόνο για τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα, αλλά και τα ευρωπαϊκά και διεθνή, παρέχει στην Attica Bank την δυνατότητα να προχωρήσει επιτέλους τώρα στην πραγματική τραπεζική της λειτουργία, επαναφέροντάς τη σε ρυθμούς κανονικότητας. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη συναλλαγή αυξάνει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας σε 17% από 14,8% και διασφαλίζει επιπροσθέτως τα συμφέροντα των Μετόχων, καθώς δεν αλλάζει η υφιστάμενη μετοχική της σύνθεση και αποφεύγεται το dilution.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι μέσω της επιλεγείσης συναλλαγής, η Attica Bank οδηγείται σε αποδέσμευση της χρηματοδότησής της αναγκαστικά από τον ELA και εντάσσεται στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, γεγονός που σε ετήσια βάση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, λόγω μειωμένων επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, με την συμπλήρωση των εποπτικών κεφαλαίων αναμένεται και η τελική έγκριση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών – και δια αυτού στην DGComp, με γνώση φυσικά και της Τράπεζας της Ελλάδος – γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Ακολουθεί η απόφαση, όπως αυτή προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από το σύνολο (78,65%) των παριστάμενων Μετόχων στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση:

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε την επιλογή του Επενδυτή- ήτοι της Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) – ο οποίος προέκυψε ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό, και ο οποίος έχει δεσμευθεί για τα εξής:

– Να αποκτήσει το 80% της Εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (Ε.Δ.Α.Μ.Ε.Δ.) (AMC) με την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ», που έχει ιδρύσει η Τράπεζα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4354/2015.

– Να αποκτήσει το Junior Note που θα εκδοθεί από την τιτλοποίηση του υπό μεταβίβαση χαρτοφυλακίου έναντι ποσού 70 εκ. ευρώ με τρόπο αποδεκτό από τις εποπτικές αρχές με στόχο να καλύψει το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του Junior Note είναι καλυμμένο με προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου δανείων. Ως εκ τούτου η Τράπεζα, αναγνωρίζοντας ισόποσο κέρδος, ανακεφαλαιοποιείται πλήρως και το ανωτέρω ποσό προσμετράται ως TIER 1 στα κεφάλαιά της.

Παράλληλα η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε ποσού κατά προτεραιότητα από τη διαχείριση των δανείων μέσω του Senior Ομολόγου που θα προκύψει από την τιτλοποίηση του υπό μεταβίβαση χαρτοφυλακίου, ονομαστικής αξίας 525,2 εκ. Ευρώ. Συμπερασματικά, η Τράπεζα εισπράττει με τρόπο αποδεκτό από τις εποπτικές αρχές 70 εκ. Ευρώ και επιπρόσθετα διατηρεί την απαίτησή της επί των εισπράξεων του Senior Ομολόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SPV που θα αποκτήσει τα NPLs, ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο ως εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα συνάψει τη Σύμβαση Διαχείρισης Απαιτήσεων (SLA) 7ετούς διάρκειας του εν θέματι χαρτοφυλακίου. Η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ τη AMC/SPV θα είναι μία συμφωνία στη βάση των διεθνών πρακτικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα