Υπόθεση Αμρί: Ολιγωρίες και παραλείψεις
Γείτονες του Αμρί και μυστικές υπηρεσίες Μαρόκου και Τυνησίας είχαν προειδοποιήσει τις γερμανικές Αρχές για σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος, γράφει η "Neue Ruhr Zeitung"
- 07 Ιανουαρίου 2017 18:56
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Neue Ruhr Zeitung» οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας γνώριζαν τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ότι ο Τυνήσιος δράστης Ανίς Αμρί είχε επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας συγκάτοικοί του στο κατάλυμα προσφύγων της πόλης Έμεριχ της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, κοντά στα γερμανο- ολλανδικά σύνορα, τον είχαν τον καταγγείλει τον Δεκέμβριο του 2015 στην τοπική Υπηρεσία Αλλοδαπών. Επίσης και άλλοι πρόσφυγες, στη διπλανή πόλη Κλέβε, τον είχαν καταγγείλει ως «συμπαθούντα» του «Ισλαμικού Κράτους». Την πληροφορία δε αυτήν οι Αρχές του Κλέβε την προώθησαν στην κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, η οποία τις πληροφόρησε με τη σειρά της στις 3 Δεκεμβρίου 2015 ανεπίσημα, τηλεφωνικά, ότι ο Αμρί βρισκόταν ήδη υπό παρακολούθηση.
Επίσης, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος του ιδίου κρατιδίου Ντίτερ Σίρμαν, δήλωσε ότι η υπηρεσία του είχε λάβει πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου και της Τυνησίας πως ο Αμρί ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους και ότι έχει επαφές με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση.
Ήδη τον Οκτώβριο του 2015 ένας γείτονας του Αμρί είχε καταγγείλει στις γερμανικές αρχές ότι ο Αμρί είχε στο κινητό του φωτογραφίες μαυροντυμένων αντρών του Ισλαμικού Κράτους με Καλάσνικοφ. Την εποχή αυτήν ο Αμρί είχε το όνομα Μοχάμεντ Χάσα και η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2015, ενώ ως επικίνδυνος χαρακτηρίστηκε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μόλις στις 17 Φεβρουαρίου 2016.
Όπως αποκαλύπτεται τώρα από τις Αρχές της πόλης Κλέβε, οι γείτονές του είχαν αναφέρει επίσης στις Αρχές ότι ο Αμρί, λόγω της προφοράς του, δεν ήταν δυνατόν να είναι Αιγύπτιος. Ο μετέπειτα δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο είχε 14 ταυτότητες μεταξύ των οποίων και μιας ως προερχόμενου από την Αίγυπτο.
Όπως γράφει επίσης η «Neue Ruhr Zeitung», οι Αρχές του Κλέβε προσπάθησαν ανεπιτυχώς να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις του νόμου και απηύθυναν μάλιστα το ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών εάν μπορεί να τεθεί σε ισχύ η διάταξη του νόμου περί απελάσεων, δεδομένου ότι οι νομικές προϋποθέσεις δεν μπορούσαν να ελεγχθούν στην προκειμένη περίπτωση από την Υπηρεσία Αλλοδαπών. Η τραγική συνέπεια όλων αυτών των αλλεπάλληλων ολιγωριών είναι γνωστή.