Μηχανή του χρόνου: Πώς αφανίστηκε μια ολόκληρη πόλη λόγω εκλογών

Μηχανή του χρόνου: Πώς αφανίστηκε μια ολόκληρη πόλη λόγω εκλογών

Η επικίνδυνη δραστηριότητα του ηφαιστείου Πελέ υποβαθμίστηκε για να μη φύγουν οι ψηφοφόροι. Επέζησαν μόνο δύο, αλλά ούτε αυτοί ψήφισαν. Φιλμ ντοκουμέντο από τη θάλασσα (Vid+Pics)

Η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου του προηγούμενου αιώνα έγινε στις 8 Μαΐου του 1902 στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής. Το όρος Πελέ είναι το ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται βόρεια του νησιού και ευθύνεται για την τεράστια καταστροφή που έγινε εκείνη τη χρονιά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που εξερράγη το ηφαίστειο. Είχαν προηγηθεί άλλες 22 τους προηγούμενους αιώνες. Τα πρώτα σημάδια ότι το ηφαίστειο είχε ξυπνήσει είχαν κάνει την εμφάνιση τους από την αρχή του έτους. Τον Μάρτη του 1902 το ηφαίστειο ξεκίνησε να βρυχάται και οι πρώτες εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα νέφη θειούχων αερίων να κάνουν την εμφάνιση τους πάνω από την περιοχή.

Οι σεισμοί που ακολούθησαν επηρέασαν τη βιοποικιλότητα του βουνού και πολλά ζώα εγκατέλειψαν την περιοχή Πενήντα άνθρωποι και 200 ζώα πέθαναν από τσιμπήματα φιδιών. Τρεις μέρες πριν την μεγάλη έκρηξη, το ηφαίστειο έδειξε τις άγριες διαθέσεις του χωρίς όμως οι κάτοικοι της πόλης Σιέντ Πιερ, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, να τις αντιληφθούν. Στις 5 Μαΐου ένα λαχάρ που σχηματίστηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού και από την υποχώρηση των τοιχωμάτων κατευθύνθηκε προς την κοιλάδα του ποταμού Μπλα και σκότωσε συνολικά 23 εργάτες που εργαζόταν κοντά στην περιοχή. Ο κυβερνήτης της πόλης σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους έστειλε αξιωματούχους στην κορυφή του βουνού για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Η εκτίμηση των ειδικών ήταν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Μάλιστα στήθηκαν μπλόκα στους δρόμους για να εμποδίσουν την «έξοδο» των πολιτών.

 

“Οι επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιούνταν στις 11 Μαΐου ήταν ένας επιπλέον λόγος να μην τρομοκρατηθούν οι πολίτες για να μην εγκαταλείψουν την πόλη. Η πόλη τελικώς δεν εκκενώθηκε και οι κάτοικοι πίστευαν ότι σε περίπτωση που η λάβα κυλούσε προς το μέρος τους θα είχαν αρκετό χρόνο ώστε να διαφύγουν”.

Το φιλμ ντοκουμέντο Είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι θα πρόκειται για ένα θέαμα και μάλιστα πολίτες άλλων περιοχών κατέφθαναν στο Σιέντ Πιερ προκειμένου να αντικρίσουν το θέαμα. Φωτογράφησαν τις εκρήξεις και τράβηξαν ακόμα και φιλμ!

Στις 8 Μαΐου έγινε η μεγάλη έκρηξη και ένα μαύρο σύννεφο αποτελούμενο από θανάσιμα αέρια και ηφαιστειακή τέφρα κατευθύνθηκε με 160χλμ/ώρα στην πόλη Σιέντ Πιερ. Το νέφος κινούμενο με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα έφτασε στη πόλη σε λιγότερο από ένα λεπτό, ισοπεδώνοντας στο δρόμο του τα πάντα. Σε μερικά λεπτά η πόλη που ήταν γνωστή και ως «το Παρίσι των Δυτικών Ινδιών», είχε αφανιστεί, ενώ η λάβα είχε φτάσει ως το λιμάνι καταστρέφοντας δεκάδες πλοία. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και βρήκαν βασανιστικό θάνατο.

Η πόλη αριθμούσε 28.000 κατοίκους και πέθαναν όλοι. Μόνο δύο κατάφεραν να επιζήσουν, εκ των οποίων ο ένας ήταν κρατούμενος σε μία υπόγεια φυλακή και ο άλλος έμενε στην άκρη της πόλης. Το όνομα του φυλακισμένου ήταν Λοίζ Ογκουστ Σιπάρις και μετά την διάσωση του αφέθηκε ελεύθερος!

 

Περισσότερα στη Μηχανή του Χρόνου:

Η ιστορία της Τογιότα. Πώς από τους αυτόματους αργαλειούς για την κλωστοϋφαντουργία, πέρασε την κατασκευή αυτοκινήτων. Πώς άλλαξε το οικογενειακό όνομα για να γίνει εύηχο στις αγορές και η κόντρα με τη Νισαν

Σιχαινόταν τον Ντοστογιέφσκι, θεωρούσε κομπογιαννίτη τον Φρόιντ και δεν κατανοούσε τον Δον Κιχώτη. Οι ιδιοτροπίες του συγγραφέα που έγραψε την περίφημη Λολίτα. Η άγνωστη ζωή του Ναμπόκοφ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα