Μπορεί ο Μανουέλ Μακρόν να ‘αποκλείσει’ τη Λεπέν στις προεδρικές;

Μπορεί ο Μανουέλ Μακρόν να ‘αποκλείσει’ τη Λεπέν στις προεδρικές;
Christophe Morin / IP3 . Paris, le 19 fevrier 2015 - Reunion des ministres et secretaires d Etat a l Hotel de Matignon, en presence de Emmanuel Macron, ministre de l Economie, de l Industrie et du Numerique IP3 PRESS/MAXPPP

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος φαίνεται σε νέα δημοσκόπηση να μπορεί να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την γαλλική προεδρεία Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, να ανατρέπει τα προγνωστικά, κερδίζοντας έδαφος κόντρα στον υποψήφιο των Συντηρητικών και πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και έχοντας δυνατότητες να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Elabe, που διεξήχθη στις 3-4 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή 995 ατόμων, στις κάλπες της 23ης Απριλίου ο Μακρόν αναμένεται να λάβει από 16% έως 24% της λαϊκής ψήφου και η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου από 22% έως 24%.

Μόνο οι δύο ισχυρότεροι υποψήφιοι θα προκριθούν στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο του Μαΐου. Την πρώτη θέση προβλέπεται πως θα κατακτήσει ο Φιγιόν με 23% έως 28%.

Το ποσοστό του Μακρόν εξαρτάται άμεσα από το εάν θα κατέβει στις εκλογές ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού. Σε περίπτωση που ο Μπαϊρού αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία, ο Μακρόν δεν πλησιάζει καν την Λεπέν, όμως χωρίς Μπαϊρού πετυχαίνει το υψηλότερο ποσοστό του.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει εκ νέου τον κίνδυνο συντριβής που αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, καθώς ο επικρατέστερος για το χρίσμα τους, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, είναι πέμπτος με ποσοστό 12% έως 13%.

Οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω ακόμα κι από τον υποψήφιο της κομμουνιστικής αριστεράς, τον Ζαν Λουκ Μελανσόν, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 13-15%, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο Σοσιαλιστής υποψήφιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα