Βαρουφάκης: Δεν πληρώνουμε ΔΝΤ χωρίς συμφωνία

Βαρουφάκης: Δεν πληρώνουμε ΔΝΤ χωρίς συμφωνία

Τι δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο CNN Europe για το χρέος, την αποπληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου προς το ΔΝΤ και την κόκκινη γραμμή των συντάξεων. Καλεί τους δανειστές να συμβάλλουν για ανάπτυξη και όχι λιτότητα και αισιοδοξεί πως θα βρεθεί τελικά και σύντομα, λύση (Vid)

Δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο CNN Europe ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Θα καταβάλουμε τη δόση στο ΔΝΤ (σ.σ 1,6 δισ. ευρώ) μόνο αν υπάρξει συμφωνία”, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί. “Όλοι το ξέρουν ότι δεν μπορούμε να καταβάλουμε μεγάλες δόσεις χωρίς συμφωνία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν, αφού κάτι τέτοιο ήταν βασισμένο στη λογική ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές.

Πάντως, ο υπουργός αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα. “Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες θυσίες των πολιτών της”, δήλωσε.

“Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί” σημείωσε.

“Είναι καιρός οι θεσμοί, και ειδικά το ΔΝΤ να καλύψουν το μέρος του δρόμου που τους αναλογεί το 1/4, έχουμε κάνει τα 3/4. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δόση λιτότητας από κάθε οικονομία μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά τέλος αν οι συντάξεις είναι η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι “είναι μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα”.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αποκλείει νέα μέτρα λιτότητας

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άλλο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: “Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων…για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος…για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ”.

Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους “αφόρητα υψηλούς” στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της.

“Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί — και δεν θα αποδεχθεί– μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια”, γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κ. Ρέγκλινγκ: Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα, χωρίς συμφωνία δεν θα υπάρξουν χρήματα

“Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές της, και δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς μια συμφωνία” προειδοποιεί στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα Bild.

“Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος”, είπε ο Ρέγκλινγκ, “και γι΄αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούργια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα”.

“Ακόμα και το να χάσει μια δόση αποπληρωμής στο ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνο. Αυτό θα επηρέαζε και άλλους δανειοδότες όπως εμάς. Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να επεκτείνει δάνεια μόνο όταν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τωρινή περίπτωση και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να μπορέσει να αποκαταστήσει την δημοσιονομική της ευρωστία”, είπε.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει γρήγορα περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δανειστές της μόλις έρθει σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα