Μια βόλτα σε ένα γευστικό μουσείο
Περπατάμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ανακαλύπτουμε ένα μουσείο στο οποίο μπορείς κυριολεκτικά να... δοκιμάσεις τα εκθέματα του (pics)
- 28 Μαρτίου 2016 11:01
Το φαγητό είναι πολιτισμός. Κρύβει σε κάθε του άρωμα, υφή και γεύση μυστικά από τον τόπο, τις συνήθειες και τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχεται. Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν πως η μαγειρική και η εξέλιξη της από τον άνθρωπο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ραγδαία του ανέλιξη στην πυραμίδα της φύσης. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, είναι απορίας άξιο πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει φτιάξει μουσεία για κάθε άλλη πτυχή του πολιτισμού του, εκτός από το φαγητό. Στο… έλλειμμα αυτό ήρθε να απαντήσει ένα διαφορετικό μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, το μουσείο γαστρονομίας.
Μόλις 200 μέτρα από την καρδιά της βαρβάκειου αγοράς, σε ένα από τα διατηρητέα νεοκλασικά του Ψυρρή βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας. Περνώντας μετά την πλατεία Ηρώων και στρίβοντας στην Αγίου Δημητρίου συναντάμε το κτίριο αυτό που τραβάει έτσι κι αλλιώς την προσοχή. Ακόμη πιο εντυπωσιακές οι εικόνες από το εσωτερικό ενός κλασικού κτιρίου της παλιάς Αθήνας, με ιδιαίτερες οροφογραφίες και εσωτερική αυλή που “βλέπει” στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.
Μια πρωτοποριακή ιδέα, από μια ομάδα ανθρώπων
Η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου που θα αναδεικνύει μοναδικά την ελληνική ιστορία, αλλά και τον Πολιτισμό μας μέσα από τη γαστρονομική διαδρομή τους μέχρι το σήμερα, ανήκει σε μια ομάδα νέων ανθρώπων από διαφορετικά γνωστικά πεδία. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία γεννήθηκε το 2013 και υποστηρίχθηκε στην υλοποίησή της από το πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας EGG της Eurobank (enter-grow-go) το οποίο παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων επιχειρηματικής λειτουργίας και ανάπτυξης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ομάδας που ζητά τη βοήθεια του.
Από τον χώρο της εισόδου, με “έτρωγε” η απορία. Πώς μπορεί να γίνει ένα τρόφιμο, μια γαστρονομική δημιουργία έκθεμα σε ένα μουσείο; Η απάντηση δόθηκε στα πρώτα μου βήματα. Άλλωστε οι εκθέσεις του μουσείου είναι περιοδικές, καταπιάνονται δηλαδή με διαφορετικό θέμα κάθε φορά.
Ιδιαιτερότητες ενός τόπου, αντικείμενα και τεχνικές που ξεχώρισαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στοιχεία που κάνουν κάθε περιοχή της ξεχωριστή μέσα από παραδόσεις, φυσικά στοιχεία και διατροφικές συνήθειες.
Άλλες φορές, όπως στην τελευταία έκθεση του με τίτλο “Η Αντανάκλαση του Πιάτου”, η γαστρονομία γίνεται πηγή έμπνευσης για την τέχνη και καλλιτέχνες εκφράζουν μέσα από τη δική τους ιδιαίτερη ματιά τον τρόπο που βλέπουν τα γευστικά ερεθίσματα του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.
Ένα μουσείο εξαίρετο παράδειγμα παράδοσης και πρωτοπορίας
Η εμπειρία στο μουσείο όμως δεν μένει απλά σε κάποια εκθέματα μαγειρικής τέχνης, που θα μπορούσε ίσως να ανακαλύψει κανείς και σε σειρά λαογραφικών μουσείων ανά την Ελλάδα. Ο τρόπος που είναι στημένη κάθε έκθεση, δημιουργεί μια κλιμάκωση στην εμπειρία και τη γνώση. Επιπλέον, το μουσείο παρέχει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία. Μπαίνοντας στο χώρο της έκθεσης άνοιξα το έξυπνο κινητό μου, ενεργοποίησα την εφαρμογή Clio Muse και “χάθηκα” ακόμη πιο βαθιά σε πληροφορίες, εμπειρίες και οδηγίες για όλα όσα έβλεπα να στέκουν μπροστά μου.
Το Μουσείο Γαστρονομίας συνεργάστηκε με μια ομάδα φιλόδοξων Ελλήνων νέων, που σχεδίασαν μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά, με την οποία μπορέσαμε να ξεναγηθούμε στο χώρο μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες για όσα βλέπαμε από την οθόνη του smart phone.
Το clio muse, όπως λέγεται η εφαρμογή, σου δίνει τη δυνατότητα να διαβάσεις, να δεις και να ακούσεις περισσότερα για κάθε ένα από τα εκθέματα της έκθεσης, με αποτέλεσμα να βιώνεις με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο την επίσκεψη σε ένα – έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο – μουσείο.
Μαθήματα μαγειρικής
Σε κάθε άλλο συμβατικό μουσείο, η εμπειρία θα τελείωνε στο τελευταίο έκθεμα του. Όχι όμως σε έναν χώρο με θέμα το φαγητό… τα βήματά μας οδηγούν σε έναν ξεχωριστό χώρο. Η εσωτερική αυλή του μουσείου όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, κάνοντας τον απολογισμό όσων κατέγραψε στο εσωτερικό του νεοκλασικού της οδού Αγίου Δημητρίου ή ακόμη και να δοκιμάσει τα ξεχωριστά πιάτα του εστιατορίου. Άλλωστε μιλάμε για ένα εστιατόριο που θεωρεί τη γαστρονομία τέχνη και έκφραση πολιτισμού. Αυτό και μόνο αρκεί για να μπει κανείς στον πειρασμό να δοκιμάσει… ή ακόμη και να μαγειρέψει.
Οι επαγγελματίες Σεφ του μουσείου, είναι διαθέσιμοι (κατόπιν συνεννόησης φυσικά) ώστε να παρέχουν αυτοτελή μαθήματα μαγειρικής σε όποιον επισκέπτη το επιθυμεί. Οι συμμετέχοντες γίνονται ομάδα, συνεργάζονται και υπό τις οδηγίες του σεφ μαγειρεύουν 4-6 μοναδικά πιάτα τα οποία στη συνέχεια απολαμβάνουν. Οι συνταγές και τα υλικά είναι χαρακτηριστικά της Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας με ιδιαίτερες μαγειρικές τεχνικές, φαντασία και δημιουργικότητα.
Ένα χορταστικό – κυριολεκτικά και μεταφορικά – μάθημα 3,5 ωρών, που ξεκινά από τη Βαρβάκειο για ξενάγηση, δοκιμή και προμήθεια των πρώτων υλών και ολοκληρώνεται πάνω από την… κατσαρόλα. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για ομάδες 4 έως 12 ατόμων και για κάθε επίπεδο γνώσης.