Κερδίστε προσκλήσεις για το “Και του χρόνου να ‘μαστε… gala!”

Κερδίστε προσκλήσεις για το “Και του χρόνου να ‘μαστε… gala!”

Οι ομορφότερες μελωδίες της οπερέτας σε μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη λάμψη! Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την Tρίτη 30/12, 8:30 μ.μ

Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, αγαπημένες μελωδίες που σιγοτραγουδήθηκαν από μικρούς και μεγάλους και εξακολουθούν να γοητεύουν το κοινό έως τις μέρες μας, θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης,  την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014 (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.), σε μια εορταστική βραδιά με τίτλο «Και του χρόνου να ’μαστε… gala!» με αποσπάσματα από διάσημες οπερέτες. Συμμετέχουν τέσσερις διακεκριμένοι έλληνες σολίστ: οι σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και Μαρία Μητσοπούλου, ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός.  

Τραγουδούν:

Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Χάρης Ανδριανός

Την  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας

Συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ και της ΚΟΑ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, 8:30 μ.μ. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Από τη Βιέννη στην Αθήνα

Η λαμπερή γιορτή του βαλς και της πόλκας θα αρχίσει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την ανάλαφρη Εισαγωγή από την οπερέτα Waldmeister [φυτ. «βασίλισσα των δασών» ή ασπερούλα], ένα έργο του Γιόχαν Στράους ΙΙ (1825-1899) που γνώρισε περιορισμένη επιτυχία σε σύγκριση με την περίφημη «Νυχτερίδα» του, από την οποία, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη θα ερμηνεύσει τη σπιρτόζικη και δεξιοτεχνική άρια «Mein Herr Marquis» [Αγαπητέ μου Μαρκήσιε]. Η ατμόσφαιρα παραμένει εύθυμη με το ντουέτο «Ποπό, τρελάθηκα!» από την κοσμαγάπητη τρίπρακτη οπερέτα Οι Απάχηδες των Αθηνών του Νίκου Χατζηαποστόλου (1884-1941), που θα παρουσιάσουν η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός. Ο Χάρης Ανδριανός θα μείνει στη σκηνή, στη συνέχεια, για να ερμηνεύσει το διάσημο τραγούδι «Η ρετσίνα» και πάλι από την ίδια οπερέτα, καθώς και την άρια «Dunkelroten Rosen» [Πορφυρά ρόδα] από την οπερέτα Γκασπαρόνε, η οποία γράφτηκε στον ρυθμό του βαλς από τον βιεννέζο συνθέτη Καρλ-Γιόζεφ Μίλλεκερ (1842-1899). Ακολουθεί ένα από τα πιο φημισμένα ορχηστρικά βαλς όλων των εποχών, το Βιεννέζικο αίμα, από την ομώνυμη οπερέτα του Γιόχαν Στράους ΙΙ. Σειρά έχουν ο διάσημος δημιουργός της Εύθυμης χήρας, Φραντς Λέχαρ (1870-1948) και η άρια «Freunde, das Leben ist lebenswert!» [Φίλοι, η ζωή αξίζει] από την οπερέτα Ιουδήθ που θα τραγουδήσει ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος, ο οποίος, αμέσως μετά, θα ερμηνεύσει μαζί με την υψίφωνο Μαρία Μητσοπούλου, το ντουέτο «Wer uns getraut?» [Ποιος μας ένωσε με τα δεσμά του γάμου;] από τον Βαρόνο αθίγγανο και πάλι του Γιόχαν Στράους ΙΙ. Η γνωστή λυρική καλλιτέχνις θα παρουσιάσει κατόπιν στο κοινό τη ρομαντική άρια με τίτλο «Einer wird kommen» [Θα έρθει κάποιος] από την οπερέτα O Τσάρεβιτς του Λέχαρ. Αλλαγή ατμόσφαιρας για τον επίλογο του πρώτου μέρους με τη ρυθμική και πρόσχαρη «Τριτς τρατς πόλκα» του Γιόχαν Στράους υιού. 

Η αυλαία του δεύτερου μέρους θα ανοίξει με έναν σπουδαίο συνθέτη του ελληνικού μελοδράματος του 19ου αιώνα, τον Σπυρίδωνα-Φιλίσκο Σαμάρα (1861-1917) και την Πριγκίπισσα της Σασώνος. Το κοινό αυτής της γιορτινής βραδιάς θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει εκτενή αποσπάσματα αυτής της οπερέτας. Θα ακουστούν οι άριες της Πριγκίπισσας «Ποια λουλούδια» με τη Μαρία Μητσοπούλου και του Βάγγου «Ο ήλιος εβασίλευε» με τον Βαγγέλη Χατζησίμο, τις οποίες θα διαδεχθεί το ορχηστρικό Ιντερμέτζο της Δεύτερης Πράξης. Θα ακολουθήσει η άρια της Μπέτυς «Ήταν μια νεράιδα», που θα αποδώσει φωνητικά η Μυρσίνη Μαργαρίτη. Κατόπιν, ο Χάρης Ανδριανός θα μοιραστεί τη σκηνή μαζί της για να ερμηνεύσουν από κοινού το ντουέτο του Πέτρου και της Μπέτυς «Εζούσα μες στην ερημιά». Στη συνέχεια, ο γνωστός βαρύτονος θα τραγουδήσει solo την άρια «Μα στα βουνά εκεί πάλι». Το σύντομο αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα θα ολοκληρωθεί με το γνωστό κουαρτέτο «Ένα άστρο εφανερώθη», στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι σολίστ. Αμέσως μετά, το κλίμα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα αλλάξει, καθώς η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα πάρει τη σκυτάλη για την Εισαγωγή από την οπερέτα Ο βαρόνος αθίγγανος του Γιόχαν Στράους ΙΙ, μια φλογερή σύνθεση με συνεχείς ρυθμικές εναλλαγές, εμπνευσμένη από τσιγγάνικους σκοπούς και… όχι μόνο! Από μια τόσο λαμπερή βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει ασφαλώς το ντουέτο «Στο στόμα, στο στόμα» (Μαρία Μητσοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος) από την περίφημη οπερέτα Ο βαφτιστικός του Θεοφράστου Σακελλαρίδη (1883- 1950) . Το υπέροχο γκαλά, με το οποίο το Μέγαρο υποδέχεται το 2015, θα κλείσει με δύο εντυπωσιακά φωνητικά ensembles που φέρουν την υπογραφή του μάγου της αυστριακής οπερέτας Γιόχαν Στράους υιού: το κουαρτέτο «Alle maskiert» [Όλοι είναι μεταμφιεσμένοι] από την οπερέτα  Μια νύχτα στη Βενετία και το «Champagne trio» από τη Δεύτερη Πράξη της Νυχτερίδας σε διασκευή για κουαρτέτο. Τις δύο συνθέσεις ερμηνεύουν και οι τέσσερις σολίστ.

Τέσσερις αστέρες του λυρικού στερεώματος…

… η Μυρσίνη Μαργαρίτη, η Μαρία Μητσοπούλου, ο Βαγγέλης Χατζησίμος και ο Χάρης Ανδριανός, που ακτινοβολούν σε θέατρα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ενώνουν τις φωνές τους σε αυτή τη ξεχωριστή γεμάτη λάμψη βραδιά με τίτλο «Και του χρόνου να ’μαστε… gala!».

Η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, που τραγούδησε πρόσφατα στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον ρόλο της Ντεσπίνα, έχει εργαστεί ως μόνιμη σολίστ στην Όπερα της Χάλλε στη Γερμανία, όπου ερμήνευσε τους ρόλους: Παμίνα (Ο μαγικός αυλός), Τσερλίνα (Ντον Τζοβάννι), Αδελφή Γενοβέφα (Αδελφή Αγγελική), Μαργαρίτα (Η Ιωάννα στην πυρά), Φωνή εξ ουρανού και Τεμπάλντο (Ντον Κάρλο), Ξένια (Μπορίς Γκοντουνόφ), Βελγκούντε (Ο χρυσός του Ρήνου) κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Αρχαίας Κορίνθου και Αιγαίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σε άλλα θέατρα και αίθουσες. Έχει συμμετάσχει σε τρεις ηχογραφήσεις. Σπούδασε βιολί, τραγούδι και μουσικολογία στην Αθήνα. Με υποτροφία των Ιδρυμάτων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Jϋrgen Ponto, συνέχισε τις σπουδές της στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, όπου πήρε μεταπτυχιακά διπλώματα σε λιντ-ορατόριο και όπερα.

Η Μαρία Μητσοπούλου είναι μόνιμη σολίστ της ΕΛΣ, όπου έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 20 ετών. Έχει διακριθεί σε αντιπροσωπευτικούς ρόλους της λυρικής εργογραφίας για σοπράνο από το Μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή (Γάμοι του Φίγκαρο, Μαγικός αυλός, Ξέρξης, Τραβιάτα, Ριγκολέττο, Μέντιουμ, Νυχτερίδα, Εύθυμη χήρα, Μποέμ κ.ά.). Κατά την πολυετή καλλιτεχνική της καριέρα έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις και συναυλίες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Κίνα, το Περού κ.ά. Έχει συμπράξει με τα γνωστότερα ελληνικά ορχηστρικά σύνολα και έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες, μαέστρους και λυρικούς τραγουδιστές. Έχει τιμηθεί με πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Μπελλίνι και με το ετήσιο ειδικό βραβείο Τζουζέππε Βέρντι για την ερμηνεία της στην άρια «Caro nome…» (Ριγκολέττο). Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά και μονωδία στην Αθήνα. Επίσης, μελέτησε τραγούδι στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης και την Ιταλία. 

Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Athenaeum και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Μιλάνο (As.Li.Co) και τη Βαρκελώνη. Το 1997, ερμήνευσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή  τον ρόλο του Παπαγκένο στον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ. Έκτοτε συμμετείχε ως πρωταγωνιστής σε πολλές παραγωγές της ΕΛΣ, καθώς και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και  Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει μόνιμο στέλεχος της όπερας της Βόννης. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Όπερα της Κολωνίας, την Όπερα της Χαϊδελβέργης, το Χειμερινό Φεστιβάλ του Σβέτσινγκεν (Γερμανία) και το Φεστιβάλ Όπερας της Ματσεράτα (Ιταλία). Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα και άλλα σύνολα. Ο Χάρης Ανδριανός έχει δώσει ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της ελληνικής Περιφέρειας. Ακόμη, έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα συγχρόνων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Μαμαγκάκης, Μικρούτσικος, Κουρουπός κ.ά.).

Αριστούχος απόφοιτος του Ωδείου του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην τέχνη του λυρικού τραγουδιού θητεύοντας δίπλα στους Κώστα Πασχάλη, Ιλεάνα Κοτρουμπάς και Αρρίγκο Πόλα. Από το 1992 είναι τακτικός συνεργάτης της ΕΛΣ, όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερους από 25 πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία είναι διεθνής. Έχει εμφανιστεί στη Γερμανική  Όπερα του Ρήνου (Ντύσσελντορφ), στην Όπερα της Φραγκφούρτης, το Κάρνεγκι Χολ (Νέα Υόρκη) καθώς και σε άλλα συμφωνικά κέντρα και λυρικά θέατρα. Έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες, όπως, μεταξύ άλλων, η Άννα Τόμοβα-Σίντοφ, η Μαρία Γκουλεγκίνα και η Αγνή Μπάλτσα. Ο Βαγγέλης Χατζησίμος συμμετέχει με ενεργό τρόπο στην προσπάθεια διάσωσης της εργογραφίας Ελλήνων μουσουργών. Έχει τραγουδήσει κεντρικούς ρόλους στα έργα Αδελφή Βεατρίκη του Δημήτρη Μητρόπουλου και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος του Μανώλη Καλομοίρη, καθώς και στο ορατόριο Ρέκβιεμ για τον αυτοκράτορα του Πέτρου Πετρίδη (ΚΟΑ). Έχει ηχογραφήσει Ελλήνων και ξένων συνθετών. Διετέλεσε επί διετία (2011-2013) Αναπληρωτής Διευθυντής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Τσελίκας, ο οποίος έχει διατελέσει και Συνεργάτης Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2010), αναδείχτηκε διεθνώς μετά την απονομή του Encouragement Award στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό «Γιαν Σιμπέλιους» για νέους μαέστρους (Ελσίνκι, 2005). Επίσης, ο Ανδρέας Τσελίκας είναι αποδέκτης πρώτων βραβείων στον διεθνή διαγωνισμό για μαέστρους Wiener Meisterkurse (Βιέννη, 2001-2005). Μελέτησε διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση στη Βιέννη. Έχει διευθύνει όπερες, μπαλέτα και συναυλίες σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου όπως το Konzerthaus της Βιέννης, το Finlandia Hall του Ελσίνκι, το Radio Kulturhaus της Κοπεγχάγης κ.ά. Από το 2005 διευθύνει σε τακτική βάση την ΚΟΑ, την ΚΟΘ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων. Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός, έχει διευθύνει την ορχήστρα Oradea, τις Φιλαρμονικές Satu Mare της Ρουμανίας και του Λουγκάνσκ (Ουκρανία), την Ορχήστρα Δωματίου των Τιράνων και την ALEA III της Βοστώνης.

Συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Τιμές εισιτηρίων: 11 € (Ζώνη Γ΄), 20 € (Ζώνη Β΄), 28 € (Ζώνη Α΄) και 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 6,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,5 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα