ΝΔ: Τρεις υποψήφιοι και ένας πρόεδρος. Ο χρησμός του Άδωνι για απόσυρση συνυποψηφίου του

ΝΔ: Τρεις υποψήφιοι και ένας πρόεδρος. Ο χρησμός του Άδωνι για απόσυρση συνυποψηφίου του
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΔ// ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ, ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ .(Phasma-ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Phasma

Βολές Κυριάκου κατά του Μεϊμαράκη: Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται μόνο ως πρόεδρος και όχι ως υποψήφιος. Έγκλημα η ψήφιση του μνημονίου από τη ΝΔ λέει ο Άδωνις. Τζιτζικώστας: Άλλο η ψήφιση της παραμονής στην Ευρώπη και άλλο η ψήφιση μέτρων σε λάθος κατεύθυνση. Μεϊμαράκης: Θα είμαι ο πρόεδρος που θα διαχειριστεί το σύνολο της ΝΔ από 23 Νοεμβρίου.

Στην εκτίμηση ότι στο β’ γύρο θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται να κατασταλάζουν τα επιτελεία και των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ με τον καθένα από τους άλλους τρεις να θεωρεί για τον εαυτό του ότι θα είναι αυτός που θα διεκδικήσει μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη την αρχηγία του κόμματος.

Ωστόσο μια αινιγματική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη κατά την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων συντηρεί το ερώτημα αν πράγματι θα φτάσουν ως τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου και οι τέσσερις υποψήφιοι. Ο κ. Γεωργιάδης χτες το βράδυ ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε οπαδούς του πως «θα φτάσω στην κάλπη ότι και να γίνει. Για άλλους δεν ξέρω», τροφοδοτώντας μια συζήτηση που έχει ξαναυπάρξει μέσω μιας σχετικής φημολογίας όταν ακόμα στη Συγγρού υπήρχαν οξείες αντιπαραθέσεις για τα διαδικαστικά και η κεντρική εφορευτική επιτροπή της ΝΔ δεν είχε καταλήξει στις τελικές αποφάσεις για τα τεχνικά ζητήματα της διοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας.

Από τις ως τώρα κινήσεις των τεσσάρων μονομάχων διακρίνεται η προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη να πιέσουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και να διεισδύσουν στο ακροατήριό του καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο β’ γύρο. Κοινός παρονομαστής των επιθέσεων των δύο προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι η πρόκληση να τον εκθέσουν σε ένα δημόσιο διάλογο μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης οξύνει την κριτική του προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη -από τον οποίο εξαρτάται η διοργάνωση μιας δημόσιας αντιπαράθεσης των τεσσάρων υποψηφίων- για την στάση του στην προεκλογική κούρσα και ουσιαστικά τον εγκαλεί ότι αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του ως υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ότι δεν θα δεχτεί να συμπεριφέρεται μόνο ως πρόεδρος και καθόλου ως υποψήφιος πρόεδρος. Παράλληλα εκμυστηρεύτηκε ότι δεν συμφωνούσε με το να παραμείνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος για την προεδρία ωστόσο όπως λέει στους συνεργάτες του «δεν έθεσα θέμα όταν άνοιξε η διαδικασία της διαδοχής γιατί σ’ αυτές τις συνθήκες θα έβλαπτε την κοινοβουλευτική παρουσία της ΝΔ».

Πάντως στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι «ξεφουσκώνει» σιγά σιγά το ρεύμα που φαινόταν να διαθέτει αρχικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας και αισιοδοξούν ότι θα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο δεύτερο γύρο μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την Χαλκιδική όπου περιοδεύει εστίασε τις αιχμές του προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα ζητώντας από τους ψηφοφόρους της ΝΔ να εκλέξουν «κοινοβουλευτικό πρόεδρο» και ο ίδιος εμφανίστηκε ως «ο πρόεδρος που θα εκλεγεί και από τις 23 Νοεμβρίου θα πρέπει να διαχειριστεί το σύνολο της ΝΔ» προκειμένου η ΝΔ να υπάρχει ως «ένας μεγάλος πυλώνας» που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. 

Αντιπαραθέσεις των τεσσάρων για την ψήφιση του μνημονίου από την ΝΔ

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ύστερα από τις μη αποδοτικές για την ΝΔ εν συνόλω αντιπαραθέσεις τους, οι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν να οξύνουν τη ρητορική τους κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού και οι αντιπαραθέσεις εστιάζονται στο πως αποτιμούν τη στάση της ΝΔ το καλοκαίρι κατά την ψήφιση του μνημονίου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλιστα εξαπέλυσε πυρά κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον οποίο ουσιαστικά χρεώνει ως «εγκληματική επιλογή» την ψήφιση του τρίτου μνημονίου καθώς όπως λέει «ο Τσίπρας πήρε λευκή επιταγή» και τώρα είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι η ΝΔ δεν ευθύνεται για τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι «Αν δεν συμφωνούσε η ΝΔ, κινδύνευε η χώρα μας να βρεθεί έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης και έξω από τον πυρήνα του ευρώ. Κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Είναι όμως άλλο αυτό και είναι άλλο να ψηφίζουμε μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση».

Επιθετικός κατά της κυβέρνησης εμφανίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κάνει λόγο για επικίνδυνη κυβέρνηση ενώ παράλληλα θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας δεν αντέξει κοινοβουλευτικά να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πλευρά του έχει δώσει εντολή να ανέβει η ένταση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και των θεμάτων της επικαιρότητας και είναι καθημερινός ο βομβαρδισμός των παρεμβάσεων των στελεχών της ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής ατζέντας, ενώ στο λεξιλόγιο του κ. Μεϊμαράκη έχει μπει η φράση της «δήθεν αριστεράς» προκειμένου να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα