Ο Σαμαράς πετάει το γάντι σε διαφωνούντες – Βρυξέλλες
Η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ στη χθεσινή προσυνδιάσκεψη στην Κρήτη συνιστούσε πρόκληση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση και απάντηση στο ΕΛΚ, με φόντο σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή εκλογών
- 25 Μαΐου 2015 06:22
Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά χθες στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κρήτη ενίσχυσε τις πληροφορίες πως κλίνει μάλλον στην καταψήφιση της συμφωνίας. Ταυτόχρονα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες. Και εμμέσως πλην σαφώς απάντησε στις πιέσεις που φέρεται να δέχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διαψεύδοντας ότι του ζητήθηκε να στηρίξει το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Με την αναφορά σε ορισμένους που κτυπούν την παράταξη και ανάμεσα τους “ελάχιστους” γαλάζιους που “κάνουν δωράκια στο ΣΥΡΙΖΑ”, ο κ.Σαμαράς επιχείρησε να ταυτίσει εαυτόν με τη Ν.Δ και να προκαλέσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους και δυσαρεστημένους: Όχι μόνο εξίσωσε κάθε φωνή κριτικής με υπονόμευση του κόμματος και στήριξη της κυβέρνησης, αλλά εφόσον τελικά επιλέξει την οδό της καταψήφισης, φέρνει τους διαφωνούντες στο δίλημμα να υπακούσουν την κομματική γραμμή ή να πάρουν το ρίσκο της διαγραφής.
Και επειδή στη δεύτερη περίπτωση, το ΕΛΚ σύμφωνα με πληροφορίες κάθε άλλο παρά θα αποδεχθεί εύκολα τη νέα αλλαγή στάσης του κ.Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ που μετεκλογικά δεν έχει κρύψει το παράπονο του ότι δε στηρίχθηκε αρκετά από τους εταίρους προεκλογικά ώστε να δώσει τη μάχη της προεδρικής εκλογής και της εθνικής κάλπης με κάποιες ελπίδες, διαμήνυσε ουσιαστικά στις Βρυξέλλες ότι εκείνος έκανε το… χρέος του ως πρωθυπουργός και δεν μπορεί να του ζητείται να στηρίξει τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία συμφωνία, που θα κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι οι σχεδιασμοί της Συγγρού γίνονται με γνώμονα το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας είτε να πάει σε εκλογές (κάτι που στη Ν.Δ οι περισσότεροι απεύχονται φοβούμενοι περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά ορισμένοι στον ηγετικό πυρήνα θεωρούν πως θα αναδείξει τον κ.Σαμαρά ως τη μόνη επιλογή σταθερότητας στην Ευρώπη), είτε να οδηγηθούν τα πράγματα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας (στην οποια ο κ.Σαμαράς θέλει να έχει ρόλο).
Αλλά καθώς φαίνεται απίθανο ο πρωθυπουργός να συμφωνήσει στους “όρους” που έθεσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ, βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διαχωρίσει τη θέση του από το ΣΥΡΙΖΑ (“λευκή επιταγή δεν έχει δώσει και δε θα δώσει ποτέ η Ν.Δ σε κανένα κόμμα και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ” είπε χαρακτηριστικά) και να οχυρωθεί απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποια τον περιμένει στην πρώτη διαπραγματευτική γωνία.
Το ερώτημα είναι αν θα σηκώσει κάποιος το γάντι που θα πετάξει ο κ.Σαμαράς, ενώ εφόσον και η κομματική βάση διαφωνήσει με ενδεχόμενη σκληρή γραμμή έναντι της συμφωνίας, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική.