Επιμένει η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις και πως δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα

Επιμένει η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις και πως δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 υποδέχεται τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. LI Keqiang στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, στο οποίο παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο στιγμιότυπο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο ΥΠΕΞ Ευαγ. Βενιζέλος. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο επίκεντρο νέας συνάντησης Σαμαρά- Βενιζέλου

Της Βίκυς Σαμαρά

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με το βλέμμα στις δύσκολες “εξετάσεις” του Σεπτεμβρίου οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις, βρίσκεται στο επίκεντρο νέας συνάντησης Σαμαρά- Βενιζέλου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:30 το πρωί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε πριν λίγη ώρα και το μόνο που είπε στους δημοσιογράφους, είναι ότι ήρθε να ενημερώσει για τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος.

“Τίποτε άλλο. Η κυβέρνηση συνεχίζει” τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, απάντησε: “Δεν μπήκα σε τέτοια θέματα”.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου οι δανειστές με το “καλημέρα” θέλησαν να βάλουν φρένο στη συζήτηση περί φοροελαφρύνσεων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να την ξανανοίξει με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, η οποία είχε κατά πολλούς διάχυτο προεκλογικό “άρωμα”

Προεξόφλησε επίσης ότι δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα και συνεπώς νέο μνημόνιο και πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες, αναφορά που δεν ήταν φυσικά τυχαία.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι κυρίως επικοινωνιακό, καθώς έχει επενδύσει πολλά στη μείωση των φόρων και την αποφυγή τρίτου μνημονίου και συνεπώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να περάσει κάτω από τον πήχυ που η ίδια έχει θέσει.

Η στρατηγική αυτή δε που έχει επιλέξει το Μαξίμου, τροφοδοτεί τις υποψίες και των γαλάζιων βουλευτών για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, εάν δεν αποδειχθεί για ακόμη μία φορά ελεγχόμενη η ένταση με την τρόικα ή και με την ανοχή τρόπω τινά των εταίρων και δανειστών. Εκτός εάν το κλίμα αντιστραφεί κατά την επόμενη αξιολόγηση σε λιγότερο από δύο μήνες.

Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή έκδοση ομολόγων, με συνέπεια αντί 3,5 δισ ευρώ να αντληθεί μόνο 1,5, έδειξαν πως η οριστική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εταίροι και δανειστές δε δείχνουν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016, ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα τραπεζικά stress tests στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Βερολίνο εδώ και καιρό μιλά για νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα συνοδεύεται φυσικά από κάποιο πρόγραμμα. Εάν δε αποσυρθεί η προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μία απόπειρα εξόδου στις αγορές θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη για την Αθήνα, καθιστώντας μονόδρομο την εκ νέου προσφυγή στους δανειστές. Κάτι όμως που θα ερμηνευθεί ως ακύρωση των δεσμεύσεων περί εξόδου από τα μνημόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα