Stand By Me: Πέρασαν 30 χρόνια από την πρεμιέρα της θρυλικής ταινίας

Stand By Me: Πέρασαν 30 χρόνια από την πρεμιέρα της θρυλικής ταινίας

Η ταινία των παιδικών μας χρόνων γίνεται 30 και μας θυμίζει γιατί 'πορωθήκαμε' τόσο με το Stranger Things του Netflix. Πώς είναι οι πρωταγωνιστές του 'Στάσου πλάι μου' σήμερα και πόσα αλήθεια γνωρίζεις για την ταινία (Quiz)

Αν σας ζητούσε κανείς να κάνετε μια λίστα με τις αγαπημένες παιδικές ταινίες του ’80 (για να μην πω όλων των εποχών), τότε σίγουρα το Stand By Me θα κέρδιζε σίγουρα περίοπτη θέση σε αυτή. Η περιπέτεια τεσσάρων παιδιών, λίγο πριν μπουν για τα καλά στην εφηβεία, σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ εκεί κατά τα τέλη του ’60 που αναζητούν ένα αγνοούμενο αγόρι στο δάσος και έρχονται αντιμέτωποι με την τοπική συμμορία, τους φυσικούς κινδύνους και ένα… τρένο. Ένα φιλμ που ενθουσίασε κάθε μικρομέγαλο έφηβο – ή και μεγαλύτερο – την πρώτη και τη δεύτερη και την τρίτη φορά που το είδε και μας εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί όλοι μιλάμε αυτό το καλοκαίρι για το Stranger Things του Netflix.

Ήταν Αύγουστος του 1986, όταν η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κινηματογραφόφιλου κοινού. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει και το περιοδικό Rolling Stone, μπορεί οι εισπράξεις του Stand By Me (52,3εκατ. δολάρια) να μην τη συγκαταλέγουν στα λεγόμενα blockbusters, όμως τα χρόνια που πέρασαν του απέδωσαν την αξία που του αρμόζει. Μια νοσταλγία για την πρώτη νιότη, την περίοδο που όλο κλισέ αποκαλούμε χρόνια της αθωότητας, στο μεταίχμιο μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης.

Σε συνέντευξή του ο Στίβεν Κινγκ αποκαλυψε ότι η σκηνή με τις βδέλες, του έχει πραγματικά συμβεί.

Ο Γκόρντι περνάει το χρόνο του με τρεις φίλους. Τον Κρις Τσέιμπερς, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια με εγκληματίες και αλκοολικούς, τον Τέντι Ντουσάμπ, ένα εκεντρικό αγόρι και ο Βερν Τέσιο, ένα λίγο υπέρβαρο παιδί που τρομάζει εύκολα και γι’ αυτό γίνεται συχνά στόχος κοροϊδίας.

Οι τέσσερις μαθαίνουν ότι βρέθηκε το πτώμα ενός αγοριού, το οποίο πάτησε ένα τραίνο. Πιστεύουν ότι είναι ο αγνοούμενος Ρέι Μπρόουερ. Τότε αποφασίζουν να βρουν το πτώμα ψάχνοντας μέσα στο δάσος και ξεκινάνε έτσι μια διήμερη εκδρομή. Στην πρώτη τους στάση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Μάιλο Πρέσμαν. Αργότερα θα κοντέψουν να σκοτώθουν, καθώς διασχίζοντας μια γέφυρα ενός τραίνου, ακούνε το τραίνο να πλησιάζει. Στο τέλος της μέρας, τα παιδιά κατασκηνώνουν και ο Γκόρντι αρχίζει να τους διηγείται μια ιστορία. Αργότερα τη νύχτα, ο Κρις εξομολογείται στον Γκόρντι, τη φοβία του μη στιγματιστεί σαν εγκληματίας και δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη ζωή του. Την επόμενη μέρα, συνεχίζουν κόβοντας δρόμο μέσα από ένα βάλτο και ανακαλύπτουν ότι είναι γεμάτος βδέλες.

Δείτε τους τέσσερις πρωταγωνιστές της ταινίες τότε και τώρα:

Στη σκηνή με το τραίνο τα παιδιά δεν έδειχναν αρκετά τρομαγμένα. Τότε ο Ράινερ, επίτηδες, τους έβαλε τις φωνές ώσπου άρχισαν να κλαίνε και έτσι γύρισαν τη σκηνή

Εντοπίζουν το πτώμα το αγοριού και αποφασίζουν να κάνουν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην αστυνομία. Η ταινία τελειώνει με τα αγόρια να επιστρέφουν σπίτι και να λένε αντίο ο ένας στον άλλο. Ο Συγγραφέας δηλώνει ότι ο Βερν αργότερα παντρεύτηκε αμέσως μετά το Λύκειο, έκανε παιδιά και δούλευε σε μια εταιρία.

Ο Τέντι προσπάθησε να υπηρετήσει στο στρατό αλλά το πρόβλημα που είχε με το αυτί δεν του το επέτρεψε. Τελικά κατέληξε να πάει φυλακή για ένα διάστημα για παράνομες δουλειές που έκανε στο Καστλ Ροκ. Ο Κρις κατάφερε μαζί με τον Γκόρντι να φύγουν από την πόλη και έγινε δικηγόρος. Ο Συγγραφέας, όμως, αποκαλύπτει ότι ο Κρις πρόσφατα μαχαιρώθηκε και πέθανε όταν προσπάθησε να σταματήσει έναν καυγά. Ο Συγγραφέας τελειώνει την ιστορία του, πηγαίνοντας το γιο του και το φίλο του για κολύμπι.

Το φιλμ που σκηνοθέτησε ο Rob Reiner και πρόκειται για την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου The Body, το οποίο και υπογράφει ο Stephen King. Η περιπέτεια στην αμερικάνικη εξοχή του ’60 δεν παραλείπει να τονίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα διαχρονικά προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Σε μια τοποθεσία όπου γυριζόταν το φιλμ, πλανόδιοι πωλούσαν μπισκότα. Τα παιδιά έτρεξαν να αγοράσουν, για να συνειδητοποιήσουν λίγο αργότερα πως επρόκειτο για μπισκότα μαριχουάνας

Η άστατη συμπεριφορά του Τέντι (Corey Feldman) εδράζεται στην προβληματική σχέση με τον πατέρα του, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο Chris (River Phoenix) προέρχεται από μια οικογένεια βυθισμένη στις καταχρήσεις και ο Gordie παλεύει με τις ενοχές για το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του (τον οποίο ερμηνεύει ο αμούστακος σχεδόν John Cusack). Ο Βερν μοιάζει το κλασικό βουτυρόπαιδο, ο “φλώρος” της παρέας που θα ακολουθήσει και την πιο συμβατική (και συνάμα φυσιολογική) ζωή ως ενήλικας.

Πόσο καλά θυμάσαι την ταινία που γέμισε τα απογεύματα του Σαββάτου (σε όσους τουλάχιστον είναι άνω των 30;). Κάνε το παρακάτω τεστ:

ΠΗΓΗ QUIZ/ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ROLIING STONE/ WIKIPEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα