ΝΔ: Προσπαθούν να ρίξουν τους εσωκομματικούς τόνους και να ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς
Να κατευνάσουν τις ανησυχίες του στελεχικού δυναμικού για το «διχαστικό κλίμα» επιχειρούν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ. Στο παρασκήνιο πάντως μαίνονται τα μαχαιρώματα και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων. Την ίδια ώρα ανεβάζουν στροφές κατά του Αλέξη Τσίπρα
- 29 Οκτωβρίου 2015 06:17
Να ρίξουν τους τόνους επιχείρησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν έας Δημμοκρατίας μετά την αναστάτωση των τελευταίων ημερών με αφορμή τις αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν από την πρόταση Τζιτζικώστα για αντιπροέδρους από τους ηττημένους των εσωκομματικών εκλογών και τις αρνητικές απαντήσεις των άλλων υποψηφίων. Αρκετά στελέχη της παράταξης έκαναν μάλιστα λόγο για «διχαστικό κλίμα» από τις εκατέρωθεν αιχμές.
Οι επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν την ευκαιρία και στους τέσσερις υποψηφίους να αποφύγουν δηλώσεις που θα τροφοδοτούσαν νέα εσωκομματική ένταση, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο από στελέχη του κόμματος το γεγονός ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι βρέθηκαν σε διαφορετικά μέρη «σαν να ήθελαν να αποφύγουν ο ένας τον άλλο».
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρέθηκε στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις Σέρρες, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην μαθητική παρέλαση της Αθήνας και ο Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε την Σάμο για να απευθυνθεί στην «ακριτική και νησιωτική Ελλάδα».
Κάποιοι άλλοι μάλιστα κάνουν πιο «τολμηρές» παρατηρήσεις τόσο για τη στάση των τεσσάρων υποψηφίων όσο και για την εικόνα της ΝΔ εν γένει σημειώνοντας ότι «ο Τσίπρας έχει απέναντί του τέσσερις αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά δεν έχει συντεταγμένη αξιωματική αντιπολίτευση»!
Το κλίμα έντασης που υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ κάνει αρκετά στελέχη στις τρεις εβδομάδες που μένουν μέχρι την εσωκομματική εκλογή να εκφράζουν για πρώτη φορά τόσο έντονους φόβους για το μέλλον και την ενότητα της ΝΔ.
Η κατευναστική δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε σχετική ερώτηση ότι «ούτε αιχμές υπάρχουν, ούτε τριβές, υπάρχει μια διαδικασία δημοκρατική με ευγενή άμιλλα όλων των εκλεκτών φίλων και όποιος και να εκλεγεί, Νεοδημοκράτης θα είναι και θα οδηγήσουμε τη ΝΔ όλοι μαζί μπροστά» είναι χαρακτηριστική της προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι, αν και, πάλι δεν λείπουν εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει το τεταμένο κλίμα για να αναδείξει αυτό που από την αρχή παρουσίασε ως ατού του, το χαρτί του εγγυητή της ενότητας της ΝΔ.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα όπου παρά την αυξομείωση της έντασης στο προσκήνιο, οι τριβές και τα μαχαιρώματα στο παρασκήνιο καλά κρατούν, οι υποψήφιοι της ΝΔ αυξάνουν υπέρμετρα τις αιχμές τους κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης προσπαθώντας να αναδείξει ο καθένας το δικό του στίγμα ως επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι ενδεικτικές οι τελευταίες αναφορές περί «εθνικά επικίνδυνου πρωθυπουργού» από τον Απόστολο Τζιτζικώστα με αφορμή το προσφυγικό, αλλά και η ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη κατά της «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς» από την οποία όπως διατείνεται ο ίδιος θα «απελευθερώσει» τη χώρα ως ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ.
Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σταθερά στη γραμμή που έχει επιλέξει από την αρχή της προεκλογικής κούρσας προβάλλοντας τις ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις και στοχεύοντας στη νεολαία και τη μεσαία τάξη στο πλαίσιο μιας ισχυρής αλλά λελογισμένης αντιπολίτευσης.
Από την δική του πλευρά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα εξακολουθήσει να πορεύεται προς την 22α Νοεμβρίου αξιοποιώντας το θεσμικό του ρόλο ως υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ τόσο για τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα έναντι της κυβέρνησης και των μνημονιακών και υφεσιακών μέτρων όσο και για την διείσδυσή του στο κομματικό ακροατήριο.
Φωτό sooc.gr