Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Δεν αποδεχόμαστε αποσπασματική λύση

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Δεν αποδεχόμαστε αποσπασματική λύση
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) eurokinissi

Στους τομεάρχες της ΝΔ απευθύνθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του. Παράλληλα, την κάλεσε να ενημερώσει “υπεύθυνα και ειλικρινά” τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το Σκοπιανό.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση  είναι να προασπίσει στο σύνολό του το κεκτημένο του Βουκουρεστίου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας με έμφαση η λύση δεν αφορά μόνο την ονομασία των Σκοπίων.  «Η χώρα έχει εθνική γραμμή όπως χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΝΔ. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να προασπίσει στο σύνολό του το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Δεν είναι μόνο η ονομασία. Ο,τιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όπως προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια αποσπασματική λύση που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης αλλά και στις απαράδεκτες εκδηλώσεις αλυτρωτισμού των βορείων γειτόνων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της λύσης που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης» κα την κατηγόρησε την «επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ» χαρακτηρίζοντας «θέατρο σκιών» τον «υπουργό Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του και τον υπουργό εξωτερικών να λέει ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Αστεία πράγματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν έχουν ιερό και όσιο για να κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας» ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι «τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων φαίνεται πιο διαλλακτική» ωστόσο επεσήμανε ότι «πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι σέβεται τα αισθήματα του ελληνικού λαού και ότι έχει τη δύναμη να επιβάλλει και στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα για την πορεία της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι «χωρίς ενημέρωση, καμία τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει από αντιπολίτευση» ενώ σημείωσε ότι «όσοι όψιμα υπερασπίζονται το Βουκουρέστι, σήμερα ως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, έδιναν τότε τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα».

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάη του 2019

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την περιφερειακή και τοπική εξειδίκευση του προγράμματος της ΝΔ και σ’ αυτή την κατεύθυνση κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει άμεσα στην ακριβή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών και το εκλογικό σύστημα που θα γίνουν αυτές» χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίζει ως παιχνίδι».

Μάλιστα «εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2018 και η  ΝΔ είναι στην κυβέρνηση τότε οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το ισχύον σύστημα και ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (Μάης 2019)» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατένειμε την ευθύνη των περιφερειών σε κάθε έναν εκ των τομεαρχών δίνοντάς του επιπλέον ρόλο. Συγκεκριμένα αναλαμβάνουν: Ανατολική Μακεδονία – Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεωργαντάς, Αττική – Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Βόρειο Αιγαίο – Μάνος Κόνσολας, Δυτική Ελλάδα – Βασίλης Κικίλιας, Δυτική Μακεδονία Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Σκρέκας, Ήπειρος – Νίκη Κεραμέως, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θεσσαλία – Άδωνις Γεωργιάδης, Ιόνια νησιά – Βασίλης Οικονόμου, Κεντρική Μακεδονία – Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κρήτη – Ντόρα Μπακογιάννη, Νότιο Αιγαίο – Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πελοπόννησος – Μάκης Βορίδης Γιώργος Κουμουτσάκος, Στερεά Ελλάδα – Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Να γίνουμε κυρίαρχη δύναμη – μέτωπο μεταρρυθμιστικών δυνάμεων»

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να μιλάει για «θράσος του κ. Τσίπρα να λέει ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κανένα μέτρο» χαρακτηρίζοντας παράλληλα «στρέβλωση» που «επιδεινώνει την κατάσταση για όλους» την πολιτική των επιδομάτων, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «ασήμαντη και κατώτερη των προσδοκιών την ανάπτυξη του 17» σημειώνοντας ότι το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους» καθώς «για να δανείζεται με λογικά επιτόκια η χώρα πρέπει να στηρίζεται σε ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει, και δεν μπορεί».

«Έχουμε βάλει θεμέλια για να κάνουμε κυρίαρχη δύναμη τη ΝΔ. Ο τελικός στόχος είναι ακόμα μπροστά μας. Η μεγάλη νίκη που θα αποτελέσει αφετηρία αναγέννησης της πατρίδας μας και εύχομαι αυτό να γίνει στο συντομότερο δυνατό για το καλό του τόπου» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε βήμα σε δυνάμεις πέρα από τα συμβατικά όρια της παράταξης. Έχουμε προγραμματικό λόγο που απαντά σε πραγματικά ερωτήματα. Θα συνεχίζουμε με αυτή τη γραμμή και το 2018. Καλώ όλους να συμπορευθούν μαζί μας και να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων για τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή. Είναι και πατριωτικό καθήκον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα