Έντομα, νανοϋλικά και κλωνοποιημένα τρόφιμα ρυθμίζει ο αναθεωρημένος κανονισμός της ΕΕ

Έντομα, νανοϋλικά και κλωνοποιημένα τρόφιμα ρυθμίζει ο αναθεωρημένος κανονισμός της ΕΕ
399145 02: Five cloned piglets named Noel, Angel, Star, Joy and Mary, believed to be the first of their kind in the world, are displayed in a handout photo made available January 2, 2002 in London, England. Born on Christmas Day these five piglets were created by PPL Therapeutics, the company which brought Dolly the sheep into the world. The company claims organs from these pigs can be used for human transplant, the first time this has been possible. (Photo by PPL Therapeutics via BWP Media/Getty Images) Getty Images

Η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε νέους κανόνες ελέγχου και έγκρισης των λεγόμενων νέων τροφίμων, στα οποία μπορεί να εμπίπτουν έντομα, εξωτικές τροφές που συνηθίζονται σε χώρες εκτός Ευρώπης, αλλά και νανοϋλικά και κλωνοποιημένο κρέας

Νέους κανόνες με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων χωρίς να θιγεί η καινοτομία στην ΕΕ, θέσπισε η ολομέλεια του ΕΚ, εγκρίνοντας έκθεση για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων τροφίμων.

Η αναθεώρηση του κανονισμού είναι απαραίτητη, καθώς ο προϋπάρχων ισχύει από το 1997 και από τότε έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα τρόφιμα και συστατικά και έχει υπάρξει τεχνολογική πρόοδος.

Τα νέα τρόφιμα

Τα νέα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα έντομα και τα νανοϋλικά αλλά και μύκητες, φύκια και νέες χρωστικές ουσίες. Είναι προϊόντα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, καινοτόμα τρόφιμα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Ως νέα τρόφιμα, ορίζονται επίσης, τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.

Με τους νέους κανόνες, τα νέα τρόφιμα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και η έγκρισή τους θα γίνεται μέσα από μια πλήρως εναρμονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), θα πρέπει να αξιολογεί αν κάποιο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Εκκρεμεί κοινοτική νομοθεσία για τα κλωνοποιημένα ζώα

Μετά από απαίτηση των ευρωβουλευτών στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις, οι προτεινόμενοι κανόνες καλύπτουν επίσης τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, μέχρι να εγκριθεί συγκεκριμένη νομοθεσία για την κλωνοποίηση, καθώς και νέος ορισμός για τα νανοϋλικά και για τον περιορισμό των δοκιμών σε ζώα.

Μετά το πράσινο φως από την ολομέλεια, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα