Η δημοσιογραφία στην εποχή των new media

Η δημοσιογραφία στην εποχή των new media

Ποια είναι άραγε τα skills που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος στη σύγχρονη μιντιακή εποχή και πώς θα τα αποκτήσει

Μία από τις σύγχρονες συζητήσεις, που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, έχει να κάνει με τον ρόλο των σημερινών δημοσιογράφων και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Ο κόσμος της δημοσιογραφίας άλλωστε, έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια με την κλασική σχέση μέσου και μηνύματος να παίρνει διαφορετικές μορφές, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και την συμμετοχή του τελικού χρήστη στην παραγωγή των ειδήσεων. 

Ο δημοσιογράφος λοιπόν, σήμερα καλείται να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται διάφορες και διαφορετικές πλατφόρμες φιλοξενίας, να μπορεί να πλαισιώσει την είδηση με το κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, να συμμετάσχει στην παραγωγή του, ενώ συχνά έχει και την επιμέλεια της τελικής του μορφής. Επίσης, πολλές φορές καλείται να παράγει κείμενα για διαφορετικής μορφής Μέσων, τα οποία απαιτούν και διαφορετική χρήση έκφρασης, ύφους ή και έκτασης.

Παράλληλα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να ξεχωρίσει τι αποτελεί πράγματι είδηση στην εποχή των new media και social media, να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει τα fake news και φυσικά να είναι σε θέση να εντοπίσει τις αξιόπιστες πηγές. Ταυτόχρονα, τα εργαλεία που καλείται να χειριστεί ένας δημοσιογράφος στην καθημερινότητά του εξαρτώνται από το περιβάλλον εργασίας του και μπορεί να μην απαιτούν κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση, σίγουρα όμως χρειάζονται μια εξοικείωση με το ψηφιακό περιβάλλον. Ένα σύνηθες πρόβλημα των νέων δημοσιογράφων είναι πως η εκπαίδευσή που έλαβαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα, σημερινά δεδομένα, καθώς η ακαδημαϊκή ύλη συχνά αδυνατεί να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις.

 

Ακόμα όμως και όταν τους δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν, συχνά χρειάζεται όλα τα παραπάνω να τα μάθουν μόνοι τους και εμπειρικά, είτε επειδή δεν υπήρχε ο χρόνος ή η διάθεση για τη σωστή πρακτική τους άσκηση. Απαντώντας σε αυτές τις ανάγκες, το Athens Tech College το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής & τεχνολογίας, ου συνδυάζει αποτελεσματικά την έρευνα και την επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, προσφέρει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Journalism & content in the New Media Era.

Πρόκειται για σεμινάριο 72 ωρών το οποίο στοχεύει στο να εξοπλίσει εκείνους που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της ψηφιακής δημοσιογραφίας με τα απαραίτητα ερεθίσματα και τις πρακτικές ώστε να κάνουν με σιγουριά τις κινήσεις τους στον χώρο αυτό, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην διάδραση και στην πρακτική εξάσκηση, μέσο ασκήσεων ή case studies, ώστε οι συμμετέχοντες να μην μένουν απλά στην θεωρία αλλά να δοκιμάζουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους σε πραγματικές συνθήκες δημοσιογραφικής εργασίας.

Τα μαθήματα  που έχουν επιλεγεί βρίσκονται στο επίκεντρο των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής και αποτελούν τον πυρήνα των γνώσεων που κάποιος πρέπει να αποκομίσει εισερχόμενος ή ασχολούμενος με τα νέα ψηφιακά μέσα, ενώ οι εισηγητές είναι άνθρωποι με πολύτιμη και πολυετή εμπειρία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της παραγωγής περιεχομένου.

Εκτός από δημοσιογράφους και σπουδαστές, το σεμινάριο πευθύνεται και σε όσους θέλουν να εργαστούν, ή ήδη εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας ή των digital media.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα