Χωρίς μικροκομματική ατζέντα

Χωρίς μικροκομματική ατζέντα
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, meets the Cypriot President, Nikos Anastasiades, at Maximos Mansion in Athens, Greece on Dec. 30, 2016. / , , , 30 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Ορισμένα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, δεν προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις και ειδικά το Κυπριακό, την ώρα που η Άγκυρα εξάγει προκλητικότητα

Ο Ιανουάριος εκτός από μήνας-ορόσημο για την αξιολόγηση, είναι και ο καθοριστικός μήνας για το Κυπριακό ενόψει της κρίσιμης πολυμερούς συνάντησης στη Γενεύη. Μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση, σε μία σειρά κρίσιμων συναντήσεων, συζητήσεων, χαμένων ευκαιριών, αλλά και λαθών.

“Το Κυπριακό δεν πουλάει”, ήταν ένας άτυπος κανόνας που με σχετικό κυνισμό κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά ΜΜΕ. Οι κρίσεις βέβαια πουλάνε.

Όμως το θέμα δεν είναι τι θα πουλήσει από δημοσιογραφικής ή κομματικής απόψεως. Διότι ένα ζήτημα εθνικό (και είναι εθνικό όχι για κάποιους αόριστους συναισθηματικούς λόγους, αλλά γιατί αφορά τη γειτονιά μας και την καλή γειτονία μας, τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορά της) δεν μπορεί να αποτελεί ούτε αφορμή εύκολων δημοσιογραφικών αφορισμών, ούτε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης για κανέναν.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι ηγεσίες δεν πρέπει να ακούνε τους λαούς και στα εθνικά θέματα. Και εξάλλου όποια συμφωνία προκύψει θα τεθεί προφανώς στη βάσανο ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Κύπριοι πολίτες. Εν τω μεταξύ όμως τα κόμματα και στην Ελλάδα προφανώς πρέπει να ενημερωθούν και ευχής έργον, να συμφωνήσουν σε ορισμένες βασικές εθνικές γραμμές.

Είναι λοιπόν σημαντικές οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα. Μέχρι τότε βεβαίως μένει να ξεκαθαρίσει εάν θα πραγματοποιηθεί και η διμερής Ελλάδας- Τουρκίας. Διότι η πολυμερής είναι ο τελευταίος σταθμός από τον οποίο δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο εναλλακτικές: Είτε μία τελική συμφωνία, είτε ένα οριστικό αδιέξοδο.

Δυστυχώς οι τουρκικές κινήσεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία, για τον απλό λόγο ότι η Τουρκία αισθάνεται πίεση στα ανατολικά σύνορα της και είναι δύσκολο να πάρει μία απόφαση για την Κύπρο. Και να μην ξεχνάμε τις δηλώσεις συμβούλων του Ερντογάν για το θέμα…

Γι’ αυτό όμως τα κόμματα στην Αθήνα και στη Λευκωσία πρέπει, αν όχι να συμφωνήσουν σε μία εθνική γραμμή, να αποφύγουν αντιπαραθέσεις πλειοδοσίας πατριωτισμού και εύκολες αλληλοκατηγορίες, την ώρα που η πηγή των προβλημάτων είναι η Άγκυρα για άλλη μία φορά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να θυμούνται ότι ορισμένα ζητήματα δεν είναι για εντυπώσεις.

Είπαμε άλλωστε, στο τέλος την όποια λύση θα την κρίνουν οι πολίτες και, εν τέλει, η Ιστορία.

*Της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας πολιτικού του NEWS247

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα