Σύρος ζητούσε 180.000 ευρώ από το ΙΚ για να οργανώσει επιθέσεις στην Ευρώπη

Σύρος ζητούσε 180.000 ευρώ από το ΙΚ για να οργανώσει επιθέσεις στην Ευρώπη

Ο 38χρονος πρότεινε στην οργάνωση να αγοράσει οχήματα, να τα γεμίσει εκρηκτικά και να τα ρίξει σε συγκεντρωμένα πλήθη. Αρνήθηκε ότι είχε τρομοκρατικά κίνητρα

Έναν Σύρο, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από το Ισλαμικό Κράτος χρήματα, προκειμένου να οργανώσει επίθεση με παγιδευμένο όχημα, συνέλαβαν οι αρχές στη Γερμανία, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα.

Πρόκειται για έναν 38χρονο άνεργο, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα ως πρόσφυγας. Φέρεται να είχε έρθει σε επικοινωνία μέσω της υπηρεσίας Telegram με μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ζητώντας να του δώσουν το ποσό των 180.000 ευρώ, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά του στο Σααρμπρίκεν, κοντά στα γαλλικά σύνορα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και τον συνέλαβε. Το “σενάριο της ακόμα απροσδιόριστης επίθεσης” αφορούσε τη χρήση οχήματος γεμάτου με εκρηκτικά στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις αρχές.

Η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Spiegel ανέφερε ότι ο Σύρος σχεδίαζε να βάψει τα οχήματα που θα χρησιμοποιούσε προκειμένου να μοιάζουν με περιπολικά ενώ η επαφή του βρισκόταν στη Ράκα, “πρωτεύουσα” του ΙΚ στη Συρία.

Η εισαγγελία σημείωσε ότι ο 38χρονος είχε φτάσει στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2014 και ζήτησε πολιτικό άσυλο τον Ιανουάριο του 2015, το οποίο και πήρε. Πριν λίγες μέρες κατά την επικοινωνία του με το ΙΚ στη Συρία ζήτησε να του στείλουν χρήματα “για να αγοράσει οχήματα, τα οποία θα μπορούσε να γεμίσει με εκρηκτικά και να τα οδηγήσει πάνω σε συγκεντρωμένο κόσμο. Να τα ανατινάξει με σκοπό να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν ακολουθούν την μουσουλμανική πίστη”.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του, ο 38χρονος σημείωνε ότι κάθε όχημα θα μπορούσε να βαφτεί εκ νέου και εντός του να τοποθετηθούν εκρηκτικά 400-500 κιλών με κόστος 22.500 ευρώ το καθένα, όπως είπε η εισαγγελία, προσθέτοντας ότι ο συλληφθείς “παραδέχτηκε επαφή με το ΙΚ, αλλά αρνήθηκε ότι είχε τρομοκρατικά κίνητρα”. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι προσπάθησε να εξαπατήσει την οργάνωση.

Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι ο 38χρονος είχε προχωρήσει στην αγορά και προετοιμασία κάποιου οχήματος για επίθεση. “Μια πρώτη αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων δεν υποδηλώνει συγκεκριμένη απειλή για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς”, ανέφερε η αστυνομία.

Πηγή: France24

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα