‘Καλό χειμώνα’, λέει το Μαξίμου

‘Καλό χειμώνα’, λέει το Μαξίμου

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού, τι εντολές θα δώσει στους υπουργούς του, αλλά και ποια είναι η νέα ατζέντα που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας στο προσκήνιο

Επιστροφή στη καθημερινότητα για το Μέγαρο Μαξίμου από σήμερα με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί τις πρώτες διευρυμένες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες μετά το καλοκαίρι, ενώ δεν αποκλείεται την Τρίτη να συγκληθεί και το κυβερνητικό συμβούλιο. Με την επιστροφή και επίσημα στα καθήκοντα της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη το γραφείο τύπου στο ισόγειο της Ηρώδου Αττικού αναμένεται να επικεντρώσει στη θετική ατζέντα που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Καθόλου τυχαία την περασμένη εβδομάδα δεν επελέγη από το κυβερνητικό στρατόπεδο να προβάλουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα του επταμήνου κινούνται πάνω από τον στόχο, θέλοντας να απαντήσουν στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αριθμοί πιέζουν το Μαξίμου, όπου  επικρατεί, όμως αισιοδοξία πως στο τέλος του χρόνου η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα συμβατό με τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμμαχος για την κυβέρνηση είναι και ο τουρισμός που δείχνει να οδεύει σε νέο ρεκόρ.

Στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου είναι να καταδείξει, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου ο “κόφτης” να μην ενεργοποιηθεί το 2018, αλλά και να μην επιβληθούν νέα μέτρα που θα εντείνουν ακόμα πιο πολύ την κοινωνική δυσφορία, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

 “Όπλο” της κυβέρνησης είναι πλέον και η αποπληρωμή 1 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι από τώρα στραμμένο και προς την ΕΚΤ για τον χρονικό ορίζοντα που τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το κατώφλι του Ηρώδου Αττικού θα αρχίσουν να περνούν από σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερωθεί για τον κάθε τομέα ξεχωριστά. Θεωρείται βέβαιο πως θα δοθούν για άλλη μια φορά εντολές για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εγρήγορση ενόψει του κρίσιμου διμήνου που έρχεται. Ερώτημα αποτελεί αν μέσα στην εβδομάδα προλάβει ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει και σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Η υποδόση των 2,8 δις. ευρώ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο “σκαλοπάτι” που θέλει γρήγορα να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, των 15 προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ (στελέχωση Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μεταφορά δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο, έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό κ.α). Μπορεί η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής τους να είναι η 31η Οκτωβρίου, όμως στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να πάει πίσω την έναρξη της β΄ αξιολόγησης. Για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός είναι ήδη τις τελευταίες ημέρες σε στενή επαφή και με το οικονομικό επιτελείο. Το “καλό σενάριο” θέλει την ολοκλήρωση των σημαντικότερων δράσεων ακόμα και πριν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Η ΔΕΘ

Μέσα σε αυτό το κλίμα στο Μαξίμου φτάνουν και τα πρώτα σημειώματα από τα υπουργεία που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Όλοι γνωρίζουν πως το να βρεθούν “λευκές τρύπες” στον προϋπολογισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα. Το “καλάθι της Θεσσαλονίκης” είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι πολύ μικρό. Με βάση αυτή την αδυναμία θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα προτάξει στη συμπρωτεύουσα και άλλα ζητήματα, όπως η μάχη με τη διαφθορά, η επεξεργασία των διάφορων λιστών του εξωτερικού, οι δικαστικές εξελίξεις με την ΕΛΣΤΑΤ, η πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, οι τηλεοπτικές άδειες κλπ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο θα επιχειρήσει στην ΔΕΘ πέρα από τον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων να αναδείξει τους στόχους για τη χρονιά που έρχεται και να αντισταθμίσει, όσο είναι δυνατόν, τις ζημίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Η νέα ατζέντα Τσίπρα

Δεν είναι τυχαίο πως την επομένη του Δεκαπενταύγουστου ο πρωθυπουργός επανέφερε στη συζήτηση και το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία που θεωρείται ένα προνομιακό θέμα για την κυβέρνηση. Μπορεί η συγκεκριμένη συζήτηση να απειλήσει εκ νέου τις σχέσεις με το Βερολίνο και η εξέλιξη της όλης διαδικασίας να θεωρείται αβέβαιη, όμως με αυτο τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας προετοίμασε το έδαφος και για την έκθεση της διακομματικής επιτροπής που θα συζητηθεί στη Βουλή. Οι βουλευτές θα περιγράφουν τον σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθηθεί για τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς. Η επικαιρότητα φαίνεται να ευνοεί, καθώς στις 8 Σεπτεμβρίου θα κριθεί από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετική αναφορά που είχαν καταθέσει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Τα εργασιακά

Στο Μαξίμου ετοιμάζουν και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την β΄ αξιολόγηση επιθυμώντας να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό το σημείο περιμένουν να δουν ποια στάση θα τηρήσουν οι εταίροι σε σχέση με το ΔΝΤ. Όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το γεγονός πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Ουάσιγκτον θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις.

Όπως έχει δημοσιεύσει επανειλημμένως το NEWS 247 αναπάντητο ερώτημα παραμένει τι θα αναφέρει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Η “μάχη” για μειωμένα πλεονάσματα αναμένεται να μην είναι εύκολη με τους Ευρωπαίους που φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη. Την πρώτη εικόνα για όλα τα ζητήματα θα την έχει το οικονομικό επιτελείο στο Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Στο προσκήνιο το χρέος

Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του χρέους με αρκετά στελέχη να υποστηρίζουν πως αυτό το φθινόπωρο είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση. Το βλέμμα, εκτός από τον Αμερικανικό παράγοντα και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, είναι στραμμένο και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που εκτός απροόπτου μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του χρέους.

Οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα προσδιορίσουν τελικά αν το Ταμείο παραμείνει στο “παιχνίδι” ως δανειστής ή ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα του ESM.

Οι θεσμικές αλλαγές

Στην κυβέρνηση δεν θα αφήσουν στην άκρη το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου μέσω της επιτροπής διαλόγου που θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει και να “στριμώξει” την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να ολοκληρώσει το πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που άνοιξε με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την παιδεία.

Τα ταξίδια Τσίπρα – Στην Τουρκία ο Μουζάλας 

Το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού για τη νέα σεζόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όπου θα βρεθεί στο Παρίσι για την Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, αφού πρώτα έχει υποδεχθεί στην Αθήνα τους ηγέτες του νότου στις 9 του μήνα.

Από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Το διπλωματικό του γραφείο επεξεργάζεται το πρόγραμμα του, όπως το είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, αλλά και τις επαφές που θα έχει.

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις κυρίαρχη θέση θα έχει το προσφυγικό που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τουρκία αναμένεται να  επισκεφτεί ο Γιάννης Μουζάλας τις επόμενες ημέρες.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα