Δημόσιες ευχές, κρυφά μηνύματα

Δημόσιες ευχές, κρυφά μηνύματα

Η έμφαση Μοσκοβισί στην αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία και η μάχη για το χρέος. Γιατί απέφυγε να ξαναμιλήσει για Success Story. Ποια είναι τα μηνύματα προς όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό ζήτημα

Με ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν για τα κράτη μέλη. Λόγω προγράμματος και -κυρίως- λόγω της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τις συζητήσεις για το χρέος, η χώρα μας κατέλαβε ξανά μια… “ειδική” θέση στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και αφορούσε στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο αρμόδιος Επίτροπος απέφυγε να επαναλάβει τις δηλώσεις του περί «success story», γνωρίζοντας ότι είναι παρακινδυνευμένο, ελέω των δύσκολων μέτρων, των συζητήσεων για το χρέος και των δεσμεύσεων που θα απαιτηθούν και για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

«Καλωσορίζω την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών και των ελληνικών Αρχών. Προσβλέπω σε συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί «θα είναι όσο το δυνατό πιο “ευρεία”, συμπεριλαμβανομένων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Η Κομισιόν έχει αφιερώσει πολλή ενέργεια στις εξελίξεις του ελληνικού ζητήματος, παίζοντας συχνά ρόλο… πυροσβέστη στις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προσπαθώντας πολιτικά να συμβάλει σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Ευτυχές για ποιον; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία και άλλες χώρες-δορυφόροι της δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην Κομισιόν για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς πιστεύουν ότι είναι πολύ «light» στην αντιμετώπιση της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής συχνά έχουν κληθεί να συμφωνήσουν απλώς στις απαιτήσεις των ισχυρών παιχτών, συμφωνώντας για παράδειγμα στην προ-νομοθέτηση που απαιτούσε το ΔΝΤ ή στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούσε η Γερμανία. Παρόλ’ αυτά, είναι αλήθεια ότι με εντολή και του Προέδρου Γιούνκερ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο το 2015, η Κομισιόν έχει καταφέρει πολλές φορές να ισορροπήσει το αποτέλεσμα, προωθώντας τις εξελίξεις προς το θετικότερο για ένα αποτέλεσμα εντός της Ευρωζώνης.

«Το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει. Είναι θετικό» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, «η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δε συνέβη.

«Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους της Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη. Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε ο αρμόδιος Επίτροπος, τονίζοντας πάντως ότι «μόλις οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη». Ενα από τα… κρυμμένα μηνύματα προς Γερμανία και ΔΝΤ, που μαρτυρούν τις δύσκολες συζητήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην συνάντηση των G7 στην Ιταλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα