Συρία: Τουρκική επίθεση σε διπλό μέτωπο και άνοιγμα σε ΗΠΑ – Ρωσία

default image

Τι ζητά από τις "μεγάλες δυνάμεις" ο Τούρκος πρωθυπουργός, καλώντας σε κοινή δράση για μία "νέα Συρία", την ώρα που ο τουρκικός στρατός πλήττει θέσεις Κούρδων ανταρτών, για να ανοίξει διάδρομο στους μετριοπαθείς αντάρτες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους το Ιράν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να γυρίσει «μια νέα σελίδα» στη Συρία, η οποία σπαράσσεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια από έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουμε, χωρίς να χάσουμε χρόνο, μια νέα σελίδα στη Συρία στη βάση ενός μοντέλου στο οποίο θα εμπλακούν ιδιαίτερα η Τουρκία, το Ιράν (…), η Ρωσία, οι ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου και η Σαουδική Αραβία», είπε ο Γιλντιρίμ έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στην Άγκυρα.

Για την Άγκυρα είναι σημαντικό να προασπιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, πρόσθεσε. «Καμιά ομάδα δεν πρέπει να επιβάλει τη βούλησή της στην άλλη», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία και το ότι οι κούρδοι μαχητές κερδίζουν έδαφος στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Άγκυρα κατηγορεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος σε συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, και χαρακτηρίζει τη συριακή κουρδική οργάνωση τρομοκρατική. Η Τουρκία λέει δημόσια ότι έχει κοινή θέση με τις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες συνεργάζονται ενεργά με κουρδικές οργανώσεις εναντίον του ΙΚ.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσουν» τελείως από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, έπειτα από την αιματηρή επίθεση στη Γκαζιάντεπ την οποία πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως διέπραξε η οργάνωση αυτή.

Στην τουρκική πλευρά των συνόρων, εκατοντάδες Σύροι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα συγκεντρώνονται εν μέσω προετοιμασιών για την κατάληψη της πόλης Τζαράμπλους, την οποία ελέγχει το ΙΚ από το 2013, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντάρτες τους οποίους επικαλέστηκε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας και στο εξωτερικό», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους.

Η Τουρκία δεν ανέχεται την παρουσία του ΙΚ στο έδαφός της κι αυτός είναι ο στόχος που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο υπ’ αριθμός ένα στόχος» των τζιχαντιστών, υποστήριξε ακόμη ο τούρκος ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου διέθεσε την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος εξαπολύει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, ο τουρκικός στρατός έπληξε 20 φορές με το πυροβολικό θέσεις Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία, συνεχίζοντας τα πλήγματα εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στην πόλη Τζαράμπλους, στα τουρκοσυριακά σύνορα.

“Ο βασικός στόχος της νέας επιχείρησης είναι να ανοίξει ένας διάδρομος για τους μετριοπαθείς αντάρτες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έτοιμα για διανομή βοήθειας στο Χαλέπι τα Ηνωμένα Έθνη

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διανείμουν βοήθεια στο Χαλέπι, αλλά χρειάζονται δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές οι οποίες εμπλέκονται στη σύρραξη – όχι μόνο τη Ρωσία – ότι θα τηρούν τη 48ωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα κηρύσσεται κάθε εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, εκφράζοντας την οργή του για το ότι δεν φθάνει αρωγή στους αμάχους στην πόλη.

Το Χαλέπι, η πόλη της Συρίας που προπολεμικά είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων από κάθε άλλη στη χώρα κι αποτελούσε την οικονομική πρωτεύουσά της, έχει μετατραπεί στο κύριο διακύβευμα του συνεχιζόμενου εδώ και πεντέμισι χρόνια πολέμου. Συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη, και στις δύο πλευρές, δεν έχουν πόσιμο νερό, καθώς οι υποδομές υδροδότησης έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω των βομβαρδισμών.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κηρύσσει ανθρωπιστική παύση του πυρός για 48 ώρες κάθε εβδομάδα. Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούσαν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για να αποκτούν πρόσβαση στο Χαλέπι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Αν και αυτή (η ρωσική) ανακοίνωση είναι θετική, αυτή δεν μπορεί να είναι μια μονόπλευρη προσφορά», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μόλις μας δοθεί το πράσινο φως μπορούμε να αρχίσουμε να παραδίδουμε βοήθεια μέσα σε 48 ως 72 ώρες», πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα εναντίον μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» δίχως προηγούμενο στο Χαλέπι και κάλεσε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταλήξουν το ταχύτερο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πόλη, όπως και σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα