Μόνο η διευθέτηση του χρέους δεν αρκεί, χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων διαμηνύει ο Χατζηδάκης

Μόνο η διευθέτηση του χρέους δεν αρκεί, χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων διαμηνύει ο Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο βe-Skills for Jobs 2014 Grand Eventβ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) την Τρίτη 6 Μαΐου 2014. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Η πολιτική πλατφόρμα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης σε εκδήλωση του «Δικτύου» της Άννας Διαμαντοπούλου για το ζήτημα του χρέους

Της Βίκυς Σαμαρά

Με μία ομιλία, που ερμηνεύθηκε ως η προσωπική του πολιτική πλατφόρμα εν όψει των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι εάν παρεκκλίνει η Ελλάδα από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η βιωσιμότητα του χρέους θα παραμείνει εύθραυστη.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τον ανασχηματισμό σε εκδήλωση του Δικτύου της Άννας Διαμαντοπούλου για το ζήτημα του χρέους, στην οποία κινήθηκε στη γραμμή υπεράσπισης των μεταρρυθμίσεων στην οποία παραμένει προσηλωμένος για προφανείς λόγους, αλλά και στήριξης της κυβέρνησης, αποφεύγοντας να εκφράσει πικρία για την απομάκρυνση του.

“Όποιαν αντίληψη κι αν έχει κάποιος για τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, αποτελεί ένα στοιχείο που -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- θα λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν. Πέραν, λοιπόν, των παρεμβάσεων στον αριθμητή -δηλαδή: στο χρέος- αυτό που μπορούμε μόνοι μας να επηρεάσουμε θετικά είναι ο παρονομαστής, δηλαδή η ανάπτυξη” ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης.

“Για την ανάπτυξη, λοιπόν, εκείνο που χρειαζόμαστε πρωτίστως είναι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα καταργήσουν τις εναπομείνασες προστατευτικές αγκυλώσεις και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα, με τελικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα”, πρόσθεσε.

“Έχουμε πληρώσει πανάκριβα μέχρι τώρα το μεγάλο σπάταλο δημόσιο τομέα, όπως και την υπερπροστασία των λίγων. Ο σταθερός προσανατολισμός στις ιδιωτικοποιήσεις, στον περιορισμό του δημοσίου τομέα, στην κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των προνομίων, μόνον θετικές συνέπειες μπορεί να έχει. Θετικές συνέπειες όχι μόνον για την οικονομία και την απασχόληση, αλλά και για το χρέος. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση”, υποστήριξε.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι “Τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι εύθραυστα”, προσθέτοντας ότι: “Αν δεν είμαστε προσεκτικοί και ορθολογιστές στις επιλογές μας, η Ελλάδα μπορεί να ξανακυλήσει. Αυτό σημαίνει πως αντιστοίχως οι εταίροι μας οφείλουν να λογαριάσουν σοβαρά το ζήτημα και να υιοθετήσουν τις πιο δραστικές λύσεις. Παράλληλα, όμως, κι εμείς δεν πρέπει να ενδώσουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας στη χώρα” και σχολίασε: “Το “λεφτά υπάρχουν” κόστισε ήδη πανάκριβα. Το “λεφτά υπάρχουν” στο τετράγωνο, θα κοστίζει ακόμη πιο ακριβά.”

Ο κ.Χατζηδάκης πρότεινε επίσης να τεθούν λιγότερο φιλόδοξοι στόχοι στο πρωτογενές πλεόνασμα.

“Η μέχρι τώρα συμφωνία με την Τρόικα , οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% για τέσσερα έως πέντε χρόνια. Αυτό αποτελεί σχεδόν πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Και είναι ένας από τους λόγους της υπερφορολόγησης. Μια αναπροσαρμογή του στόχου, σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, δηλαδή στο 3%, θα σημαίνει δύο πράγματα για την Ελλάδα: Αφενός πως παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη δημοσιονομική προσαρμογή και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της, αφετέρου όμως, πως θα διαθέτουμε τη δυνατότητα για μείωση της φορολογίας με συμφωνία και των πιστωτών μας, με τη συνακόλουθη θετική επίδραση ορατή στον καθένα- και μάλιστα άμεσα: από το 2015 και εντεύθεν”, είπε και τάχθηκε υπέρ μίας επιμήκυνσης με περίοδο χάριτος και σταθερό επιτόκιο για 15-20 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα