Μητσοτάκης: Δεν έχει ταβάνι η κυβερνητική ανικανότητα για την πετρελαιοκηλίδα

Μητσοτάκης: Δεν έχει ταβάνι η κυβερνητική ανικανότητα για την πετρελαιοκηλίδα
A tanker sunk 5 days ago near Salamis, an island next to Athens led to an oil spill that covers the island as well as many of the southern coastline of aAthens. Workers try to clean the pollution, in Athens, on Sep. 13, 2017 / . , 14 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Επίθεση στον πρωθυπουργό από το Κερατσίνι εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ . Στη συνέχεια συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ζήτησε να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Ισπανίας διεκδικώντας ευρωπαϊκές ενισχύσεις και άσκησε σκληρή κριτική στον Κουρουμπλή για καθυστερήσεις.

«Στον αργοσαρωνικό βουλιάζει η κυβέρνηση, όπως κάηκε στην Αττική το καλοκαίρι» είναι το γαλάζιο σλόγκαν και η άποψη της ΝΔ που εμμένει αφενός στην παραίτηση του κ. Κουρουμπλή τον οποίο κατηγορεί για έλλειψη αντανακλαστικών και αργοπορία στην διαχείριση των συνεπειών του ναυαγίου, ενώ τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύονται και κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορούν ότι μεταβαίνει στην Κρήτη για το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο προκειμένου να αποδράσει από το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του Αργοσαρωνικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νωρίτερα το Κερατσίνι όπου είχε συνάντηση στο λιμανάκι της περιοχής με ψαράδες και επαγγελματίες και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο «πρωθυπουργός ακόμα δεν έχει επισκεφτεί τον Αργοσαρωνικό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, στο μαργαριτάρι Αττικής και ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι δεν έχει αίσθηση των προτεραιοτήτων». Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στόχος του δεν είναι τόσο η απόδοση πολιτικών ευθυνών που υπάρχουν, αλλά η αποζημίωση όσων επλήγησαν και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τη ΝΔ είναι κεντρική γραμμή να βάλουν στο κάδρο και τον πρωθυπουργό και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν πει αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και άλλα στελέχη μέσω των social media κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος. Ο τομεάρχης εργασίας Γιάννης Βρούτσης έγραψε: «ο κ. Τσίπρας δραπετεύει σε Κρήτη χωρίς ίχνος ευθιξίας να επισκεφτεί 12 ολόκληρες μέρες τον τόπο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό».

Πάντως η ΝΔ εξακολουθεί να θέτει σε πρώτο πλάνο την παραίτηση Κουρουμπλή τον οποίο χαρακτηρίζει «ψεύτη με σφραγίδα», και επικαλείται τη δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας ότι το αίτημα συνδρομής από την ελληνική πλευρά στάλθηκε στις 12 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες δηλαδή μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου. Χαρακτηριστικά έγραψε στο twitter ο Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ «Σαρωνικός μαζούτ στο μαζούτ, Κουρουμπλής ψέμα στο ψέμα. Κολλημένοι στις καρέκλες, χασκογελάνε με τους Έλληνες, παραιτήσου τώρα!».

Στο μεταξύ πέραν των όσων καταλογίζουν στον υπουργό Ναυτιλίας για το ναυάγιο, στη ΝΔ έχουν ανοίξει νέο μέτωπο με τον κ. Κουρουμπλή με αφορμή τις γκριμάτσες και τα ειρωνικά σχόλια συνεργάτιδάς του κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής, κατηγορώντας τον ότι «όλο του το σόι έχει διορίσει στο δημόσιο ο Κουρουμπλής – από τη γυναίκα του μέχρι την ανιψιά του» όπως έγραψε επίσης στο twitter αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ταβάνι στην κυβερνητική ανικανότητα

Νέα δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον τρόπο διαχείρισης του ναυαγίου Αγία Ζώνη ΙΙ και της καταστροφής στον Σαρωνικό, εξαπέλυσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε στη Βουλή.

«Ένα πράγμα που έχω μάθει είναι πως δεν υπάρχει ταβάνι στην ανικανότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες  όταν ρωτήθηκε για το αν το αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση ή αν θεωρεί ότι το ναυάγιο σχετίζεται με σκοπιμότητες συμφερόντων. Μίλησε, μάλιστα, για σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «τόσες μέρες μετά δεν έχει συγκαλέσει μια σύσκεψη με τους τρείς συναρμόδιους υπουργούς, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για να εξετάσουν πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση». 

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι δεν έχει καν διεκδικήσει αποζημιώσεις ή ενισχύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα κονδύλια που προβλέπονται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Θύμισε, μάλιστα, ότι στην Ισπανία η κυβέρνηση διεκδίκησε και έλαβε ενισχύσεις «σε χρόνο ρεκόρ» για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Prestige το 2002. «Εμείς δεν έχουμε καταθέσει καν αίτημα. Φαίνεται πως θα κάνουμε εμείς τη δουλειά της κυβέρνησης» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φωτογραφία: SooC (αρχείου)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα