Σωτήρης Καλυβάτσης: ‘Εγώ θέλω πρωθυπουργό τη Μέρκελ. Θα προτιμούσα να έρθει μια κυβέρνηση γερμανική’

Σωτήρης Καλυβάτσης: ‘Εγώ θέλω πρωθυπουργό τη Μέρκελ. Θα προτιμούσα να έρθει μια κυβέρνηση γερμανική’

Ο ηθοποιός μιλά στο NEWS247 για την ενοχλητική ελληνική νοοτροπία, τους Έλληνες πολιτικούς και την πολυεθνική κυβέρνηση που θα προτιμούσε για την Ελλάδα, αλλά και για την τηλεόραση, τη σάτιρα και το θέατρο

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης είναι ο πιο αισιόδοξος, ξεκαρδιστικός και ευγενικός Έλληνας. Αρκεί να καθίσεις για δύο λεπτά δίπλα του και σου μεταδίδει κάτι το θετικό. Χωρίς να το θέλεις σε κάνει να χαμογελάς ή και να ξεσπάσεις σε γέλια, απλά και μόνο με μια λέξη, με μια κίνηση. Δουλεύει πολύ, αλλά δεν παραπονιέται γιατί η δουλειά του τον ευχαριστεί και ποτέ δεν την κάνει απλά και μόνο για τα χρήματα. Ο μόνος του πονοκέφαλος είναι η εφορία που τον ταλαιπωρεί και η ελληνική νοοτροπία που αν δεν αλλάξει, όπως λέει, δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η χώρα.

Το NEWS247 μιλά με τον Σωτήρη Καλυβάτση για την τηλεόραση, το θέατρο, αλλά και την πολυεθνική κυβέρνηση που ο ίδιος θα ήθελε να δει στη χώρα μας, προκειμένου να απαλλαγούμε από τους Έλληνες πολιτικούς όπως λέει.

Ο Σωτήρης λέει “Ελλάδα Σ’αγαπώ

Τον συναντήσαμε στο καμαρίνι της εκπομπής “Ελλάδα Σ’αγαπώ” λίγο πριν τα γυρίσματα του τηλεπαιχνιδιού. Ο Καλυβάτσης είναι έτσι κι αλλιώς απολαυστικός σε ό, τι και αν κάνει, ακόμη κι αν απλά κάθεται και σου μιλάει περί ανέμων και υδάτων. “Το γνώριζα το παιχνίδι γιατί και πριν δύο, τρία χρόνια με είχαν πλησιάσει από τον Άλφα για το ίδιο παιχνίδι, απλά δεν το βγάλανε ποτέ. Μου άρεσε από τότε, έμαθα και τους υπόλοιπους, τη Ντορέττα και το Σάββα δηλαδή και δεν δυσκολεύτηκα να πω το ναι” μας αναφέρει για το τηλεπαιχνίδι του MEGA. “Κατ’ αρχήν δεν έχει μέσα λεφτά, τέτοια πράγματα – όχι να πληρωθούμε, ελπίζουμε ότι θα πληρωθούμε – δεν έχει λεφτά σαν κόνσεπτ. Πιστεύω ότι έκανα καλά” μου αναφέρει για τη νέα του δουλειά που κάνει, όπως και κάθε τι με μια θετική διάθεση και απίστευτη όρεξη.

 

Γελάει με τα ευτράπελα που συμβαίνουν εξαιτίας της φύσης του παιχνιδιού. “Έχουμε καταστραφεί με την ιστορία, τη γεωγραφία, την ορθογραφία. “Τώρα έχω βρει τη δικαιολογία ότι με τα κινητά τα κομπιούτερ και όλα αυτά τα πράματα έχουμε ξεχάσει να γράφουμε και ένα λάθος να κάνεις, πατάς το κουμπί, στα διορθώνει μόνο του και καλά, οπότε δεν μπαίνεις στη διαδικασία να σκέφτεσαι. Τελείωσε αυτό και έτσι δεν ξέρει κανείς ορθογραφία, έχουμε γίνει ρόμπες όλοι”.

“Έχουμε καταστραφεί με την ιστορία, τη γεωγραφία, την ορθογραφία, με τα κινητά τα κομπιούτερ και όλα αυτά τα πράματα έχουμε ξεχάσει να γράφουμε και ένα λάθος να κάνεις, πατάς το κουμπί, στα διορθώνει μόνο του, τελείωσε αυτό και έτσι δεν ξέρει κανείς ορθογραφία”

Πάντως ο Καλυβάτσης δεν μασάει από τέτοια. Άλλωστε δεν είναι πρωτάρης στα τηλεπαιχνίδια. “Είχα κάνει το φατους όλους στον Άλφα πήρα τη σκυτάλη από το Μητσικώστα την τελευταία χρονιά. Μετά ήρθε η κρίση, οι Γερμανοί (εννοεί την ιδιοκτησία του καναλιού), ήρθαν όλα, ανατινάχτηκε η κατάσταση”.

Τηλεόραση: Μια δουλειά είναι κι αυτή

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης βρίσκεται στην τηλεόραση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περισσότερα από 15 χρόνια. Τον αγχώνει όλη αυτή η συζήτηση πίσω από την τηλεθέαση; “Σε προσωπικό επίπεδο ποτέ δεν τραβούσα ιδιαίτερο ζόρι με τα νούμερα, όχι ότι δεν με ενδιαφέρει να πάμε καλά, εννοείται ότι με ενδιαφέρει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν ασχολούμαι με κάτι, ασχολούμαι ολοκληρωτικά, δεν το κάνω μόνο για τα λεφτά ή μόνο για να βγω στην τηλεόραση” αναφέρει εν προκειμένω για το σόου του MEGA. “Αν τυχόν αισθάνομαι ότι έχω δώσει, τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Δηλαδή είναι δουλειά. Σαν να ανοίγεις ένα μαγαζάκι… πάνε καλά οι δουλειές, δεν πάνε καλά οι δουλειές. Μια δουλειά είναι κι αυτό”.

Ο Καλυβάτσης βασικά είναι άνθρωπος

Ήταν από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στο θρυλικό ΑΜΑΝ, παρουσίασε τηλεπαιχνίδι, έχει εμφανιστεί σε σκετσάκια του Λαζόπουλου, αποτέλεσε μέλος της ομάδας Ζουγανέλη, Μαχαρίτσα και λοιπών στα προγράμματα που παρουσίαζαν σε νυχτερινό κέντρο, πρωταγωνιστεί στο θέατρο και έχει κάνει guest και σε σίριαλ στην τηλεόραση. Πολυπράγμων! Τι είναι όμως σε τελική ανάλυση ο Σωτήρης Καλυβάτσης; “Βασικά είναι άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να κάνει προφανώς διάφορα πράγματα, εγώ δεν λέω ότι τα κάνω καλά. Απλά προφανώς για να με προτείνουν μια δουλειά στο θέατρο μπορώ να ανταπεξέλθω, για να μου προτείνουν μια δουλειά στην τηλεόραση μπορώ να ανταπεξέλθω, για να είμαι στο ραδιόφωνο με το φίλο μου το Χρήστο το Φερεντίνο, προφανώς μπορώ να ανταπεξέλθω και γενικά αν κάτι κάνω και κάποιοι άνθρωποι με πληρώνουν γι’ αυτό, προφανώς μπορώ να ανταπεξέλθω” μας αναφέρει.

 

Και σε όσους επιθυμούν διακαώς να του φορέσουν μια ταμπέλα και να τον κατατάξουν κάπου απαντά: “Δεν θέλω να πω ότι είμαι κάτι, θέλω να πω ότι μπορώ να κάνω τον παρουσιαστή, μπορώ να κάνω τον ηθοποιό κοκ. Εφόσον υπάρχει απήχηση από τον κόσμο, όποιος άλλος έχει πρόβλημα, με γεια του με χαρά του. Πραγματικά τον έχω συνδεδεμένο”!

“Δεν θέλω να πω ότι είμαι κάτι, θέλω να πω ότι μπορώ να κάνω τον παρουσιαστή, μπορώ να κάνω τον ηθοποιό κοκ. Εφόσον υπάρχει απήχηση από τον κόσμο, όποιος άλλος έχει πρόβλημα, με γεια του με χαρά του”

Όλα τα πράγματα κάνουν κύκλους

Οι λίγο μεγαλύτεροι, γνωρίσαμε τον Σωτήρη Καλυβάτση μέσα από τα σκετσάκια της σαλονικιώτικης παρέας του ΑΜΑΝ. Οι αναφορές πολλές και κάποιοι από τους χαρακτήρες καρικατούρες που ενσάρκωσε με το δικό του μοναδικό τρόπο έμειναν στην ιστορία της τηλεόρασης. Ο Θεσσαλονικιός Χούλιγκαν που σπάει τα αυτοκίνητα “γιατί έχουν αθηναϊκές πινακίδες”, ο κλασικός Έλληνα ταξιτζής, ο κλειδαράς και δεκάδες περσόνες που μόνο ο Καλυβάτσης θα μπορούσε να ενσαρκώσει με τόσο παραστατικό και απολαυστικό τρόπο. Τι λέει όμως ο ίδιος σήμερα για την εκπομπή μέσα από την οποία έγινε γνωστός;

“Τα πράγματα κάνουν τους κύκλους του, προχωράνε, αυτό που κάλυπτε κάποια κομμάτια μου που έχουν να κάνουν με την ηθοποιία, άσχετα που φορούσαμε περούκες και ήταν καρικατούρα, το καλύπτω έτσι κι αλλιώς με το θέατρο, το stand up, με τα τραγούδια. Το να είμαι στην τηλεόραση, έτσι κι αλλιώς είμαι, έχω γίνει κορδέλα λόγω του θεάτρου τόσες φορές καλεσμένος δεν ήμουν ποτέ στη ζωή μου. Αν βάλεις τώρα ότι κάνω και το παιχνίδι, καλύπτεται αυτή η ανάγκη. Είμαι και στο ραδιόφωνο, είμαι κομπλέ. Καλύτερα δεν ήμουν ποτέ. Και πολύ ικανοποιημένος. Είμαι στην καλύτερη φάση όλων των εποχών, σε όλα τα επίπεδα” αναφέρει.

Εγώ θέλω πρωθυπουργό τη Μέρκελ

Η συζήτηση πηγαίνει στο κλασικό και πολυφορεμένο θέμα της Ελλάδας και του “που βαδίζομεν”. Δυστυχώς έχω και εγώ εφορία, ταλαιπωρία και τόσος κόπος πάει τζάμπα και στράφι. Το κράτος είναι το χειρότερο συνεταιράκι, γιατί άλλος συνέταιρος μπορεί να σου παίρνει τα μισά, αλλά σε βοηθά κιόλας. Δυστυχώς δεν μας βοηθά κανείς” αναφέρει. Τον ρωτάμε πως βλέπει τα πράγματα και εκείνος ρίχνει το φταίξιμο σε εμάς τους ίδιους. “Το μόνο που έχω να πω ότι αν τυχόν δεν αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε νοοτροπία, δεν μας φταίνε ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε κανένας άλλος. Κι αυτοί καλά κάνουν. Μας δίνουν λεφτά και τα θέλουν και πίσω, δεν είναι περίεργο αυτό.

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις συνήθεις πρακτικές της ελληνικής κοινωνίας. “Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτού του είδους την αλητεία, ο κουμπάρος, ο τέτοιος, ο αυτό, ξέρεις ποιος είμαι εγώ, έχω έναν εκεί και θα πάρω τηλέφωνο. Θα έπρεπε να ντρέπεται ένας πατέρας και μια μητέρα να μεσολαβούν για να βάλουν ένα άχρηστο παιδί στο δημόσιο για να τρώει το ψωμί κάποιου άλλου και να είναι ένας αντιπαραγωγικός τεμπέλης. Και αυτό δεν γίνεται μόνο στο δημόσιο δυστυχώς, εδώ γίνεται και στο θέατρο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις”.

“Με όλες τις δυνατότητες και τα υλικά που υπάρχουν σήμερα, έχουμε φτιάξει τις πόλεις που έχουμε φτιάξει. Ε, εμείς μένουμε μέσα σε αυτά τα σπίτια. Προφανώς τα σπίτια που έχουμε επιλέξει να φτιάχνουμε και χτίζουμε αντικατοπτρίζουν και την κουλτούρα μας και το επίπεδό μας και τα όλα μας και τη νοοτροπία μας”

Από τα λεγόμενά του, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο ηθοποιός έχει επιλέξει να ζει στο σκάφος του και όχι στο σπίτι. Τον ενοχλεί η νοοτροπία των ανθρώπων στην πόλη. “Σκουπίζουμε το σπίτι μας και ρίχνουμε τη σκόνη στο διάδρομο και λέμε εντάξει θα την καθαρίσει η καθαρίστρια. Και μετά κάνουμε παράπονα στο διαχειριστή ότι δεν είναι καθαρά” εξηγεί.  “Μην πας μακριά, μόνο τα σπίτια μας να δεις είναι αρκετό. Οι αρχαίοι και οι μεταγενέστεροι φτιάχναν αυτά που έφτιαχναν και εμείς με όλες τις δυνατότητες και τα υλικά που υπάρχουν σήμερα, έχουμε φτιάξει τις πόλεις που έχουμε φτιάξει. Ε, εμείς μένουμε μέσα σε αυτά τα σπίτια. Προφανώς τα σπίτια που έχουμε επιλέξει να φτιάχνουμε και χτίζουμε αντικατοπτρίζουν και την κουλτούρα μας και το επίπεδό μας και τα όλα μας και τη νοοτροπία μας”.

Ο Καλυβάτσης δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες πολιτικούς και θα προτιμούσε να είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε για κυβέρνηση μια… πολυεθνική. “Είμαστε προβληματικοί και δεν μας φταίει κανένας, το λέω και το ξαναλέω καλύτερα να ‘ρθουν οι Γερμανοί. Θα προτιμούσα κάποια στιγμή να έρθει μια κυβέρνηση γερμανική ή να κάνουμε μια πολυεθνική. Να μπορέσουμε να ψηφίσουμε ρε παιδί μου και να πούμε, εγώ θέλω πρωθυπουργό τη Μέρκελ, υπουργό τον οικονομικών το Βαρουφάκη, τυχαία αναφέρω τα ονόματα. Να κάνουμε μια πολυεθνική, γιατί τα δικά μας τα ρεμάλια δεν αξίζουν τον κόπο. Όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική δεν κάνουν, μακριά” αναφέρει.

Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη σάτιρα

Έχοντας εμφανιστεί πολλές φορές στο Τσαντίρι του Λαζόπουλου, με περγαμηνές στη σάτιρα από την εποχή του ΑΜΑΝ και του stand up commedy, αναρωτιέται κανείς αν μπορεί μέσα από τη δουλειά του να αλλάξει έστω και λίγο τα στραβά της ελληνικής κοινωνίας.

“Έτσι κι αλλιώς ο ρόλος της τέχνης και της σάτιρας. αυτός είναι: να καυτηριάζει και να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα. Το πρόβλημα είναι πως στη χώρα μας η πραγματικότητα ξεπερνά την τέχνη. Λες, α έγινε αυτό να γράψω κάτι και ανακαλύπτεις ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πολύ χειρότερα. Κανιβαλισμοί που δεν περνάνε από το μυαλό του σατιρικού καλλιτέχνη. Είμαστε στα άκρα, ζούμε σουρεαλιστικά. Βιώνουμε σχιζοφρένεια”.

“Στη χώρα μας η πραγματικότητα ξεπερνά την τέχνη. Κανιβαλισμοί που δεν περνάνε από το μυαλό του σατιρικού καλλιτέχνη. Είμαστε στα άκρα, ζούμε σουρεαλιστικά. Βιώνουμε σχιζοφρένεια”

Με το θέατρο σε περιοδεία

 

Εκτός όμως από την τηλεόραση, ο Σωτήρης Καλυβάτσης πρωταγωνιστεί και στη θεατρική παράσταση “Αμάρτησα για το παιδί σου”. “Είμαστε μια ολόκληρη ομάδα, νέων ηθοποιών οι οποίοι δόξα τω Θεώ απολαύσαμε και το χειμώνα την επιτυχία στην Αθήνα και τώρα στη Θεσσαλονίκη και μετά θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα” μου λέει.

“Σε άλλα πράγματα γελάν οι άνθρωποι στην Αθήνα και κάποια πράγματα με τα οποία γελάν πιο πολύ στην περιφέρεια και λιγότερο στην Αθήνα και το αντίθετο”

“Η περιοδεία έχει το εξής καλό. Κάθε μέρα σε άλλο θέατρο, αλλάζουν οι συνθήκες του χώρου, οι άνθρωποι. Σε βάζει σε εγρήγορση. Είναι σαν να κάνεις κάθε μέρα πρεμιέρα και αυτό είναι μια ψυχολογική τόνωση και αναστάτωση ταυτόχρονα’ λέει για το καλοκαιρινό του πρόγραμμα με το θέατρο και παρατηρεί τη διαφορά στην αντίδραση του κοινού στην Αθήνα και στην επαρχία. “Στην Αθήνα μπαίνεις σε μια ρέγουλα άλλη, κάθε μέρα. Ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις, που γελάν οι άνθρωποι. Τώρα, βλέπεις ότι σε άλλα πράγματα γελάν οι άνθρωποι στην Αθήνα και κάποια πράγματα στα οποία γελάν πιο πολύ στην περιφέρεια και λιγότερο στην Αθήνα και το αντίθετο”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα