Γιούνκερ: Η ΕΕ χρειάζεται μια ένωση ασφάλειας

default image

Κάλεσμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιο στενή συνεργασία των χωρών για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία

Η Ευρώπη χρειάζεται μια “ένωση ασφάλειας” για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή της τρομοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μία μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην “καρδιά της Ευρώπης”, κατά την οποία τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν σε ένα σταθμό του μετρό σε μικρή απόσταση από την έδρα της Κομισιόν, ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να δουλέψει σκληρά για να συντονίσει την απάντησή της.

“Αισθανόμαστε ότι εκτός από την οικονομική – νομισματική, την ενεργειακή και την τελωνειακή ένωση, χρειαζόμαστε και μια ένωση ασφαλείας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Χρειαζόμαστε όλα τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να την πετύχουμε” είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή είχε καταλήξει σε προτάσεις, για την, μεταξύ άλλων, προστασία των εξωτερικών συνόρων, ελπίζοντας ότι οι χώρες της ΕΕ θα τις υιοθετήσουν σύντομα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή είχε καταθέσει πρόταση για την συνοριοφυλακή και την ακτοφυλακή της ΕΕ, η οποία αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εμάνουελ Βαλς, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε τις εκκλήσεις για την ταχεία έγκριση της οδηγίας για τα μητρώα με τα ονόματα επιβατών, η οποία θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρίες να παραδίδουν στις χώρες της ΕΕ τα δεδομένα των επιβατών τους. “Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Ένα μέσο που επιτρέπει στις χώρες να εντοπίσουν και να παρακολουθούν τους τρομοκράτες. Διακυβεύεται το μέλλον της Σένγκεν”, δήλωσε ο Βαλς.

Πηγή: Politico

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα