ΕΛΚ και εσωκομματική αντιπολίτευση βάζουν στη μέση το Σαμαρά
Ο πρόεδρος της Ν.Δ από τη Ρίγα μίλησε για μία συμφωνία χωρίς νέους φόρους, αφήνοντας ερωτηματικά για τη στάση του. Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν αυτονόητο ότι η Ν.Δ θα ψηφίσει, στελέχη όμως της δεξιάς πτέρυγας κινούνται σε λογική καταψήφισης, ενώ οι κεντροδεξιοί (των δελφίνων συμπεριλαμβανομένων) πιέζουν για αλλαγή ρότας
- 22 Μαΐου 2015 06:11
Οι δηλώσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Ρίγα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, για την ανάγκη μίας συμφωνίας αλλά χωρίς νέους φόρους που θα τροφοδοτούν μεγάλο κράτος, δεν απάντησαν στο ερώτημα ποια τελικά θα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν μία συμφωνία (ή μια ενδιάμεση συμφωνία, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα) θα έλθει στη Βουλή.
Σύμφωνα με συνεργάτες του μάλιστα τέτοιο ερώτημα δεν τέθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και τον Πολωνό Ντόναλντ Τούσκ, τον Νίκο Αναστασιάδη, τη Λετονή Λαϊμντότα Στραουγιούμα και το Βουλγαρο Μπόικο Μπορίσοφ.
Καλά πληροφορημένες πηγές όμως επιμένουν ότι το ΕΛΚ και ιδιαίτερα το Βερολίνο (και οι Βρυξέλλες) θεωρούν αυτονόητο ότι η Ν.Δ δεν θα καταψηφίσει μία συμφωνία που για παράδειγμα και η ίδια η κ.Μέρκελ θα πρέπει να περάσει από το Bundestag.
Την ίδια στιγμή πάντως στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ στην Αθήνα κινούνταν σε λογική καταψήφισης, ενώ οι κεντροδεξιοί (των δελφίνων συμπεριλαμβανομένων) πιέζουν για αλλαγή ρότας.
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες το μεσημέρι συνέφαγε με τη Ντόρα Μπακογιάννη στο εστιατόριο Αθηναϊκό στο Χαλάνδρι, ξαναχτύπησε δηλώνοντας “Δεν μπορώ να σας πω για μια συμφωνία που δεν έχω δει αλλά θα ήταν προφανής αντίφαση να λέει κανείς σε μια κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες να κάνει τη συμφωνία κι αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσει”.
Επανέλαβε επίσης ότι η Ν.Δ έχει συρρικνώσει το μήνυμα της και έχει “στρίψει απολύτως σε ένα πολύ μικρό και πιο δεξιό ακροατήριο”, γεγονός που απέδωσε στο ύφος και το περιεχόμενο ανακοινώσεων και δηλώσεων. Ταυτόχρονα ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωνε στα Παραπολιτικά ότι η Ν.Δ πρέπει “να σταματήσει να μιλάει στη κοινωνία με όρους καημένης απατημένης συζύγου.”
Από την άλλη πλευρά ο υπέρμαχος της αρνητικής στάσης Μάκης Βορίδης έλεγε στο Βήμα FM ότι την ευθύνη της στήριξης της συμφωνίας και του περιεχομένου της, την έχει η κυβέρνηση, διερωτώμενος εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε δημοψήφισμα ή εκλογές στην περίπτωση που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Ο δε τομεάρχης Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ Δημήτρης Κυριαζίδης δήλωνε στον Alpha ότι ο ίδιος δε θα ψηφίσει τη συμφωνία, ακόμη και εάν η κομματική γραμμή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση.
Το περιβάλλον του κ.Σαμαρά παραπέμπει στη λήψη αποφάσεων όταν και εάν υπάρξει συμφωνία, επιμένοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά την ανάλυση της γαλάζιας ηγεσίας κινδυνεύει να χάσει σημαντικό αριθμό βουλευτών στην ψηφοφορία.