Αβραμόπουλος: Οι πρόσφυγες φεύγουν από την ίδια τρομοκρατία που πλήττει την Ευρώπη

default image

Τα κράτη μέλη πρέπει να εμπιστεύονται το ένα το άλλο δήλωσε ο Επίτροπος, ο οποίος ζήτησε έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών. Τι είπε για Σένγκεν

Για ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών έκανε λόγο ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Κολεγίου των Επιτρόπων, την Τετάρτη, μία μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι “σε αυτούς που θέλουν να μας διχάσουν, απαντάμε με περισσότερη ενότητα, συνοχή και δύναμη”.

“Xθες χτυπήθηκε η καρδιά της Ευρώπης. Αλλά αυτή η καρδιά είναι ανθεκτική και δυνατή. Με την κατάσταση που διαμορφώθηκε αισθανόμαστε όλοι Βέλγοι. Γιατί Βέλγος σημαίνει Ευρωπαίος. Ό,τι συνέβη στις Βρυξέλλες, έχει δυστυχώς συμβεί ήδη στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, αλλά και εκτός Ευρώπης στην Τουρκία, στο Λίβανο, στην Τυνησία,  στο Μάλι – και η δυστυχώς η λίστα συνεχίζεται.

Επειδή όμως έχει ξανα-συμβεί, το παρελθόν μας διδάσκει ότι κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, οι πολίτες αυτών των πόλεων, οι πολίτες της Ευρώπης βγαίνουν ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι. Σε αυτούς που θέλουν να μας διχάσουν, απαντάμε με περισσότερη ενότητα, συνοχή και δύναμη. Η απειλή εναντίον της Ευρώπης απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση –σε κάτι που τους τελευταίους μήνες  συνεχώς αναφερόμαστε.

Αυτό που έχουμε απόλυτη ανάγκη είναι περισσότερο συντονισμό και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών. Το γεγονός ότι οι δράστες των επιθέσεων του Παρισιού και των Βρυξελλών ήταν γνωστοί στην αστυνομία το αποδεικνύει για άλλη μια φορά.
Η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας.

Οι πληροφορίες μας πρέπει να είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. Τα συστήματά μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και στο σημείο αυτό πρέπει να βελτιωθούν επειγόντως. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας στην Europol. Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερη και καλύτερη χρήση του με το να μοιράζονται προληπτικά τις πληροφορίες σε μόνιμη βάση δίνοντας της πηγές τους και στέλνοντας εμπειρογνώμονες.
Τα κράτη μέλη πρέπει να εμπιστεύονται το ένα το άλλο”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιούν καλύτερα τα διαθέσιμα εργαλεία”

Και συνέχισε: “Χθες  είχα άμεση επαφή με το Βέλγο αναπληρωτή πρωθυπουργό Jambon και με άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης και της Ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Πρότεινα την σύγκλιση μιας έκτακτης συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών, και είμαι ευτυχής που αυτό θα πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις, γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μια συνεκτική και συντονισμένη προσέγγιση. Και αυτό είναι ακριβώς που η Επιτροπή έχει προτείνει από την αρχή μέσω της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια. Ορισμένα θέματα εξακολουθούν να είναι πάνω στο τραπέζι, και άλλα πρέπει να εφαρμοστούν. Πέρυσι, η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για να γίνει πιο δύσκολη η απόκτηση πυροβόλων όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη πρέπει τώρα, να δουλέψουν γρήγορα και εποικοδομητικά γιατί πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους ώστε τα όπλα να μην δίνονται σε λάθος χέρια. Κατά την ίδια περίοδο, η Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις για να εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, αναθεωρώντας την ισχύουσα απόφαση σχετικά με την τρομοκρατία. Τρεις μήνες αργότερα, εκκρεμεί ακόμη η πρόταση και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά.

Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιούν καλύτερα τα διαθέσιμα εργαλεία. Για παράδειγμα, επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας για το PNR στο τέλος του περασμένου έτους. Tα πράγματα όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να το ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν και τα κράτη μέλη χωρίς καμία καθυστέρηση να το εφαρμόσουν.

Επίσης, χρειάζεται καλύτερη εφαρμογή του Σύστηματος ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν, τις βάσεις δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, και το πλαίσιο Prüm για την ανταλλαγή εγκληματολογικών δεδομένων.

Έχει γίνει πολλή συζήτηση για Σένγκεν. Πρώτα από όλα, επιτρέψτε μου να  σας πω ότι δεν είναι η Σένγκεν το πρόβλημα. Πρέπει όμως να σας πω ότι χωρίς καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών. Γι ‘αυτό προτείναμε συστηματικούς ελέγχους για αυτούς που εισέρχονται και γι’ αυτό προτείναμε την Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή.

Οι υφιστάμενοι προσωρινοί έλεγχοι που έχουν εισαχθεί στα σύνορα δεν μπορούν να παραμείνουν για πάντα, γι’ αυτό και οι δύο προτάσεις από την Επιτροπή Πρέπει να εγκριθούν επειγόντως. Τελικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των αιτίων της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης – τόσο εδώ αλλά και εκτός.

Τώρα βρισκόμαστε στην αιχμή δύο κρίσεων: της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Και ενώ αυτές συμπίπτουν χρονικά, δεν θα πρέπει να συγχέονται. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στις ακτές μας, διαφεύγουν από τον ίδιο φόβο της τρομοκρατίας που πλήττει και εμάς στην καρδιά της Ευρώπης. Αν βρισκόμαστε απέναντι σε όσους αναζητούν προστασία είναι σαν να ενδίδουμε στο μίσος και στο διχασμό που οι τρομοκράτες επιδιώκουν να σπείρουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα