Τσίπρας: Με την Ευρώπη για διαπραγμάτευση και προσφυγικό
Νέο μήνυμα στο ΔΝΤ έστειλε ο πρωθυπουργό μιλώντας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για κοινό έδαφος με την ευρωπαϊκή πλευρά. Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, απευθυνόμενος τόσο στους εταίρους όσο και στο εσωτερικό του κόμματος του
- 23 Μαρτίου 2016 19:57
Διαπραγμάτευση και προσφυγικό κυριάρχησαν στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να κινείται και στα δύο θέματα σε “ευρωπαϊκή γραμμή”.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σημείωσε την ύπαρξη κοινού εδάφους στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς, καθώς και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
“Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο” επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας στο ΔΝΤ: “Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας.”
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην τελευταία συμφωνία για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος, η λύση του οποίου βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών είναι μια θετική εξέλιξη.
“Ωστόσο, το γεγονός ότι όλο το βάρος της εφαρμογής της είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος έτσι έμμεσα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος του όπου μεταξύ των 53 υπάρχουν ενστάσεις για τη συμφωνία και ειδικότερα για το κομμάτι της επαναπροώθησης στην Τουρκία.
Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, απευθυνόμενος τόσο στους εταίρους όσο και στο εσωτερικό του κόμματος του για την εφαρμογή της