Οι αρχές εμπόδισαν 10.000 ανθρώπους να εισέλθουν στη γαλλική επικράτεια

default image

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ελέγχονται 220 σημεία εισόδου στη χώρα, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες ελέγχθηκαν συνολικά 6 εκατ. άνθρωποι

Οι αρχές της Γαλλίας εμπόδισαν 10.000 ανθρώπους να εισέλθουν στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας νωρίτερα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία μετά τις πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Επίσημα, τα σύνορα της Γαλλίας είναι ανοικτά, βάσει της συμφωνίας Σένγκεν που έχει άρει τους ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στο Χώρο Σένγκεν. Ωστόσο άρχισαν έλεγχοι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου σε καφέ-μπαρ, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Σταντ ντε Φρανς και στον χώρο μουσικών εκδηλώσεων Μπατακλάν, όταν έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Ο Καζνέβ διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα επιπλέον μέτρα ήταν η ανάπτυξη 5.000 αστυνομικών στα βόρεια σύνορα της Γαλλίας, με το Βέλγιο.

«Συνολικά ελέγχονται 220 σημεία εισόδου, τα 42 από αυτά συστηματικά και μόνιμα. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε τέσσερις μήνες, ελέγχθηκαν 6 εκατομμύρια άνθρωποι, και ήδη εμποδίστηκαν να εισέλθουν 10.000 πρόσωπα» στη γαλλική επικράτεια, υπογράμμισε ο Καζνέβ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η ομάδα που διέπραξε τις επιθέσεις στο Παρίσι φέρεται, σύμφωνα με τις γαλλικές και τις βελγικές αρχές, να είχε κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στις Βρυξέλλες. Ο βασικός ύποπτος γι’ αυτές—ο Σαλά Αμπντεσλάμ—συνελήφθη σε μια επιχείρηση στη βελγική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Καζνέβ επισήμανε πως έως και σήμερα, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 1.600 αστυνομικοί για να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας συμμετείχε νωρίτερα σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία παραμένει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού από την 13η Νοεμβρίου, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για νέες επιθέσεις στη γαλλική επικράτεια.

Μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις αντιποίνων στις δύο πρωτεύουσες, που απέχουν περίπου 315 χιλιόμετρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα