Πρόστιμο έως 1 εκ. ευρώ σε τράπεζες που δεν δημοσιοποιούν διαφημιστική δαπάνη

Πρόστιμο έως 1 εκ. ευρώ σε τράπεζες που δεν δημοσιοποιούν διαφημιστική δαπάνη
Copyright: GEORGIA PANAGOPOULOU

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των τραπεζών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιβάλλουν πρόστιμα και θα αποκαλύπτουν στο Διαδίκτυο όσες τράπεζες δεν συμμορφώνονται

Διάταξη που επισύρει πρόστιμο ύψους έως και 1 εκ. ευρώ στις τράπεζες που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς διαφάνειας για τη δημοσιοποίηση των διαφημίσεων προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ψήφισε η Βουλή κατόπιν κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Η διάταξη που κατατέθηκε υπό μορφή τροπολογίας ορίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδιες για την τήρηση των σχετικών ρυθμίσεων του ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επιβάλλει πρόστιμα στις εισηγμένες τράπεζες στο Χρηματιστήριο και η Τράπεζα της Ελλάδος σε κάθε άλλη περίπτωση. Και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στις δύο αρχές να επιβάλλουν διοικητικά χρηματικά πρόστιμα έως 1 εκ. ευρώ στις τράπεζες που θα παραβιάζουν τη νομοθεσία για τη διαφάνεια. Επίσης η κατά περίπτωση αρμόδια αρχή υποχρεούται να ανακοινώνει δημοσίως πιο πιστωτικό ίδρυμα δεν εναρμονίζεται με τη νομοθεσία και να προβαίνει σε σχετική καταχώρηση στην επίσημη ιστοσελίδα της και να τη διατηρεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Επίσης, με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους εκάστοτε συναρμόδιους υπουργούς με την οποία θα εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσον αφορά το βαθμό ανάλυσης και τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών που αφορούν τις διαφημίσεις και τις χορηγίες προς Μέσα  Ενημέρωσης.

Οι διατάξεις για τη διαφάνεια των τραπεζών έτυχαν ευρείας πολιτικής συναίνεσης καθώς υπερψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα