Η πολιτική μάχη με επίκεντρο τη ΔΕΗ συνεχίζεται στη Βουλή

Η πολιτική μάχη με επίκεντρο τη ΔΕΗ συνεχίζεται στη Βουλή
Στιγμιότυπο από κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πρώτη νίκη της κυβέρνησης στην αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές. Τα επόμενα επεισόδια της αντιπαράθεσης. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Μετά την πρώτη νίκη της κυβέρνησης στην αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η πολιτική μάχη μεταφέρεται στη Βουλή, όπου την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ.

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη σιγουριά προφανώς που δίνει το γεγονός ότι στο πρώτο θερινό τμήμα δε μετέχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από τους νομούς όπου λειτουργούν εργοστάσια της ΔΕΗ και όπου υπάρχει πίεση από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την Εκκλησία.

Περισσότερο απασχολούν το Μαξίμου οι επαφές που συνεχίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και κρατώντας παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους με το ΚΚΕ, για τη σύμπηξη ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, το οποίο δεν περιορίζεται όπως έχει γίνει σαφές στη ΔΕΗ. Επόμενα πεδία μάχης κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανεξαρτήτων βουλευτών που θα συνεργαστούν στο πλαίσιο ενός αντιπολιτευτικού μετώπου θα είναι το δασικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες και τελική αναμέτρηση η προεδρική εκλογή.

Η κυβέρνηση θα κληθεί όμως κατά τη συζήτηση στη Βουλή και να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και να πείσει την κοινή γνώμη πως το κέρδος για την ίδια την επιχείρηση και τις τσέπες των καταναλωτών είναι μεγαλύτερο από τις -κατά την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ- συνέπειες της εκχώρησης σε ιδιώτες τμήματος του εθνικού ενεργειακού φορέα.

Θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να εξηγήσει πειστικά γιατί από τη μία προχωρά στην ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ με το επιχείρημα πως επρόκειτο για αποτυχημένη κρατική επιχείρηση που διοικούν οι συνδικαλιστές, ενώ από την άλλη αποκρατικοποίησε τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ στον οποίο δεν υπήρχαν αντίστοιχα φαινόμενα. Αλλά και να απαντήσει, εάν υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από επενδυτές ότι το νομοσχέδιο δεν είναι κομμένο και ραμμένο σε συγκεκριμένα μέτρα ή εάν δεν ενδιαφέρονται εγχώριοι όμιλοι λόγω του υψηλού κόστους των επενδύσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει εκ των πραγμάτων τυχόν αγοραστής της μικρής ΔΕΗ, ότι δεν θα αποτελέσει η υπόθεση αυτή ένα ακόμη “ναυάγιο” απόπειρας αποκρατικοποίησης.

Σε βάθος χρόνου καθοριστικό για τη νομιμοποίηση της αποκρατικοποίησης στα μάτια της κοινής γνώμης και την τύχη της κυβέρνησης, θα είναι εν τέλει εάν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειωθεί ή αυξηθεί μετά την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ, όταν και εφόσον βρεθεί βέβαια επενδυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα