Ένα σκίτσο, χίλιες λέξεις: Το μέλλον των παιδιών της Συρίας είτε μείνουν, είτε φύγουν

default image

Με ένα σκίτσο που αποτυπώνει γλαφυρά και σοκαριστικά τη φρίκη του πολέμου για τα μικρά παιδιά, ένας Σουδανός σκιτσογράφος συνοψίζει τον εφιάλτη που ζουν τα παιδιά της Συρίας

Η νέα εικόνα του πεντάχρονου από το Χαλέπι της Συρίας, να κάθεται ακίνητο, καλυμμένο με σκόνη και αίμα σε ασθενοφόρο που επιχειρούσε τη διάσωσή του έκανε γρήγορα το γύρω του κόσμου. Με αφορμή άλλη μια απόδειξη της φρικαλεότητας του πολέμου, που επιτρέπει, συνεπικουρεί ή έστω ανέχεται η Δύση, ένας σκιτσογράφος από το Σουδάν έδωσε σε μια εικόνα το μέλλον των παιδιών της Συρίας έπειτα από χρόνια εμφύλιου σπαραγμού.

Στη μία άκρη βρίσκεται ο μικρός Raf Sanchez σαν ακίνητο άγαλμα, μέσα στη σκόνη και το αίμα να εκπροσωπεί το μέλλον των παιδιών της χώρας, αν αυτά επιλέξουν να μείνουν. Στην άλλη πλευρά το άψυχο κορμί του Αϊλάν, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις τριών ετών στα νερά του Αιγαίου τον περασμένο Σεπτέμβρη, περιγράφει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το μέλλον των Σύρων αν επιλέξουν να φύγουν.

Ο Khalid Albaih είναι Σουδανός σκιτσογράφος που μένει μόνιμα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως σχολιαστή της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, ενώ τα θέματα του αντλεί από την πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ανεβάζει τα έργα του κυρίως μέσω των social media και έχει καταφέρει να γίνει θέμα συζήτησης στα μεγαλύτερα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, αλλά και να δει τα σκίτσα του να μοιράζονται κατά χιλιάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές, με χαρακτηριστική την έκθεσή του στο Ίδρυμα Edge Of Arabia Crossway του Λονδίνου.

ΣΚΙΤΣΟ KHARTOYN! BY KHALIBALBAIH

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα