Ο Τραμπ διέγραψε κάθε προεκλογική εξαγγελία του αλλά δεν υπολόγισε κάτι

Ο Τραμπ διέγραψε κάθε προεκλογική εξαγγελία του αλλά δεν υπολόγισε κάτι
Day 100 - In this April 29, 2017, photo, President Donald Trump arrives to speak at the Pennsylvania Farm Show Complex and Expo Center in Harrisburg, Pa. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

Μπορείς να "σκοτώσεις" το ιστορικό σου, ή να κάνεις "ψηφιακή μεταμόρφωση" εν έτει 2017; Όχι. Ακόμη κι αν είσαι ο ίδιος ο πλανητάρχης

Το επιτελείο του νέου πλανητάρχη προσπαθεί να διαγράψει όλες τις παλαιότερες εξαγγελίες του, πριν την 1η Ιανουαρίου του 2017, αλλά η διαδικτυακή μνήμη είναι πάρα πολύ δυνατή.

Μόλις χθες, Δευτέρα, Αμερικανοί δημοσιογράφοι ανακάλυψαν πως η επικοινωνιακή ομάδα του Τραμπ διέγραψε το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο νυν πλανητάρχης το 2015, με το οποίο δεσμευόταν ότι θα απαγορεύει στους Μουσουλμάνους να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Το επίμαχο δελτίο Τύπου υπήρχε ακόμα στην προσωπική ιστοσελίδα του επιχειρηματία και προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης, είδαν ότι σταδιακά “κατέβαιναν” από τον ιστότοπο donaldjtrump.com όλες οι δημοσιεύσεις που αφορούσαν δηλώσεις και εξαγγελίες του Τραμπ, πριν την 1η Ιανουαρίου του 2017. Το ίδιο έγινε και με δελτία Τύπου του Pence.

Παρόλα αυτά, το website Memory Hole, έχει “διασώσει” όλα τα αρχεία.

Άλλωστε, είναι πράγματι αδύνατο να διαγράψεις το “ιστορικό” σου και τα ίχνη που έχεις αφήσει στο διαδίκτυο εν έτει 2017, ακόμη κι αν είσαι ο ίδιος ο πλανητάρχης. Στο αρχείο που αναρτάται στο παραπάνω link, υπάρχουν όλες οι δεσμεύσεις του Τραμπ, από τον πρώτο αντιμεταναστευτικό νόμο, μέχρι τα όσα έχει πει για την κλιματική αλλαγή, τον Πούτιν αλλά και το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, πράγματα που τον έχουν στιγματίσει από την περίοδο προ των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης του, οι οποίες συνοδεύτηκαν από ουκ ολίγες οπισθοχωρήσεις. Φυσικά και οι δηλώσεις – τοποθετήσεις του υπάρχουν σε online μιντιακές δημοσιεύσεις και εφημερίδες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Τραμπ πάντοτε δήλωνε και δηλώνει πως τα “συστημικά” ΜΜΕ παραποιούσαν και παραποιούν τα όσα λέει.

Το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει για τους μουσουλμάνους, στις 7 Δεκεμβρίου του 2015, βρίσκεται εδώ. Επίσης, εδώ διασώζονται οι πρώτες τοποθετήσεις Τραμπ για την ολική κατάργηση του Obamacare. Οι προθέσεις του δεν εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο και αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο του, κρατώντας αρκετές διατάξεις από το πρόγραμμα Ομπάμα.

Η τελευταία οπισθοχώρηση Τραμπ είχε να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος τη χαρακτήριζε “ψευδή είδηση” και δεσμευόταν πως θα σταματήσει σταδιακά να χρηματοδοτεί τις επιστημονικές έρευνες για το ζήτημα. Παράλληλα δηλώνει υπέρμαχος της ενδυνάμωσης των αμερικανικών βιομηχανιών πετρελαίου και άνθρακα. Τώρα, επανεξετάζει όπως δήλωσε η κυβέρνηση, τα σχέδια του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Τραμπ υποσχέθηκε να “ακυρώσει” τη Συμφωνία του Παρισίου εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας του – η οποία περίοδος έχει ήδη παρέλθει – και έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να συζητήσουν εάν θα πρέπει να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες με σκοπό να μειωθούν παγκόσμια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ουάσιγκτον ωστόσο δεν θα διακόψει τη συμμετοχή της χώρας σε κλιματικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αρκτικής, η οποία αντιμετωπίζει τον ταχύτερο παγκόσμιο ρυθμό ανόδου θερμοκρασίας στον κόσμο.

“Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο σύνολο των εργασιών που διεξάγει το Συμβούλιο της Αρκτικής για την κλιματική αλλαγή”, είπε ο Ντέιβιντ Μπάλτον, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ωκεανούς και τα διεθνή περιβαλλοντικά και επιστημονικά θέματα, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πριν τη σύνοδο κορυφής. “Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου έχει εγείρει ερωτηματικά, ιδιαίτερα μεταξύ των γειτονικών προς τις ΗΠΑ χωρών στην Αρκτική, σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για την προστασία της περιοχής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο αυτό δεν θεωρείται πλέον, βέβαιο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τη θέση των ΗΠΑ για τη Συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων χωρών (G7) στο τέλος του μήνα.

Φωτογραφία: AP Photo/Carolyn Kaster

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα