Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας η ορθή εκμετάλλευση του νερού

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας η ορθή εκμετάλλευση του νερού
Στιγμιότυπο από την Στενή Ευβοίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Το δικό του “στίγμα” δίνει στο NEWS 247 ο καθηγητής Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων στο ΕΜΠ κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης τονίζοντας ότι “χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας το νερό είναι χρήσιμο μόνο στα ψάρια”. Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα και κατά τον κ. Κουστογιάννη ήρθε η ώρα να συμμαχήσουμε με την τεχνολογία

Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το νερό προς όφελος των πολιτών της; Για ποιους λόγους ακόμη και η Αλβανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα ως προς την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και την παραγωγή ενέργειας; Είναι τελικά μόνο η οικονομική κρίση που μας κρατά εγκλωβισμένους ή είναι θέμα κουλτούρας ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου.

Ο Καθηγητής στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων, πρώην Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αναφέρει στο NEWS 247 πως πρώτιστη προτεραιότητα για τη χώρα θα έπρεπε να αποτελούν τα υδροηλεκτρικά έργα. “Τα υδροηλεκτρικά έργα μπορούν να μετατρέπουν την υδροδυναμική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια και έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό -ιδιαίτερα τα έργα μεγάλης κλίμακας- να μπορούν να ρυθμίζουν και να εξισορροπούν τις αιχμές της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι μηχανές που έχουν τα υδροηλεκτρικά έργα μπορούν να ανταποκρίνονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο στη διακύμανση της ζήτησης και επομένως προσφέρουν μια ξεχωριστή ευστάθεια στο σύστημα που κανένα άλλο δεν μπορεί” αναφέρει ο κ. Κουτσογιάννης.

Αν δει κανείς τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε σχέση με την ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών έργων θα διαπιστώσει ότι είμαστε πίσω ακόμη και από την Αλβανία. “Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλοι μας θέλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως χρειαζόμαστε εξίσου την αποθήκευση αυτής της ενέργειας. Τα υδροηλεκτρικά έργα αποτελούν την καλύτερη και πλέον αξιόπιστη αποθήκευση ενέργειας την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν την έχουμε ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ώρα που θέλουμε άφθονη διαθέσιμη ενέργεια με τον συντελεστή απόδοσης αυτού του κύκλου να είναι 85%” σημειώνει ο καθηγητής.

Για τους λόγους στους οποίους μεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή άλλα παραμένουν για δεκαετίες στα χαρτιά ο κ. Κουτσογιάννης είναι ξεκάθαρος: “Η Ελλάδα χρησιμοποιεί σήμερα το 1/3 του διαθέσιμου υδροδυναμικού της, την ώρα που η Ευρώπη πλησιάζει το 100%. Η Νορβηγία για παράδειγμα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ηλεκτρικές τις ανάγκες με υδροηλεκτρικά έργα και νομίζω πως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τους λόγους που έχουμε μείνει τόσο πίσω. Ήμασταν μια φτωχή χώρα, και όταν μπήκαμε σε μια διαφορετική οικονομική φάση, λίγα χρόνια πριν την κρίση τότε αρχίσαμε να αντιμαχόμαστε τα υδροηλεκτρικά έργα γιατί θεωρήσαμε ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις νοοτροπίες”.

Κατά τον κ. Κουτσογιάννη είμαστε μια πλούσια χώρα από πλευράς υδάτων. Έχουμε όμως κάποιες… ιδιαιτερότητες. “Αποστρεφόμαστε την τεχνολογία και μας κυριεύουν πολιτικοοικονομικά συμφέροντα. Δείτε για παράδειγμα την Αφρική. Είναι πλουσιότερη σε υδατικό πλούτο από την Ευρώπη όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τι θέλουμε τελικά; Να εντάξουμε την Ελλάδα στο ίδιο πλαίσιο με την Αφρική και να αποτελεί “κήπο” για τις αναπτυγμένες χώρες; Εγώ λέω όχι και θα ήθελα η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τα νερά της. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, η χώρα πρέπει να στραφεί στον ορθολογισμό, να μην βαλτώνει σε ιδεολογίες και επιτέλους να μάθει πως για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το νερό χρειάζεται η τεχνολογία. Χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας μόνο τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό. Το νερό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και για την ανάπτυξη των υδατικών πόρων υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια” καταλήγει ο κ. Κουτσογιάννης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα