Η συνιστώσα ΛΑΟΣ και η Λίγκα του Βορρά

Η συνιστώσα ΛΑΟΣ και η Λίγκα του Βορρά
ΒΟΥΛΗ-OMΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018.(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) eurokinissi

Από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μάθαμε τη θέση του ΛΑΟΣ και της Πολιτικής Άνοιξης για την ονομασία της FYROM, όχι όμως και του κόμματος που εκπροσωπούν

Ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης που γνωρίζει όσο λίγοι τη Νέα Δημοκρατία, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΦ.ΣΥΝ. εκτιμά πως η ΝΔ δεν έγινε ποτέ ένα γνήσιο κεντροδεξιό κόμμα. Αντίθετα ισχυρίζεται πως η στροφή του Κώστα Καραμανλή στο μεσαίο χώρο δεν ολοκληρώθηκε, με τον Αντώνη Σαμαρά να λειτουργεί ως «η επιτομή της δεξιάς στροφής», συνομιλώντας με την Χρυσή Αυγή και ακραία στελέχη. Ο Λούλης πιστεύει πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έχει καταπιεί το κόμμα του.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος τους τελευταίους μήνες, θεωρείται ένας «γραμμιτζής» αρθρογράφος, που αποτυπώνει τις απόψεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος.

Γράφει λοιπόν με αφορμή το Μακεδονικό, εξηγώντας τι σημαίνει σκληρή αντιπολίτευση, πως «το μόνο που δεν πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το καλό παιδί» κι ας ξεφύγει και κανένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Ο Πανούτσος θεωρεί πως η υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ, είναι η χρυσή ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αρκεί να μην συμπεριφερθεί σαν να «είμαστε στη βουλή των λόρδων».

Τα όσα λένε με διαφορετική συγκρότηση, εμπειρία και βαρύτητα οι κ.κ. Λούλης και Πανούτσος μας δίνουν μια εικόνα της σημερινής ΝΔ και μια πρόγευση για την στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της στο Μακεδονικό. Πρόκειται για ένα κόμμα που η ταυτότητα του γράφει παραδοσιακή Δεξιά με ακροδεξιούς θύλακες, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ο μετασχηματισμός του σε μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη.

Παράλληλα οι νεόκοποι οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποσώς ενδιαφέρονται για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, ακόμη και για την ίδια την πολιτική. Στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που δεν άντεξαν την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και κινητοποιήθηκαν σε έναν αγώνα, για την επαναφορά των νόμιμων ιδιοκτητών στην εξουσία.

Με αυτά τα δεδομένα καθορίζεται η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM και δεν είναι καθόλου εύκολο να βγει αλώβητη, αν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν και κληθεί να πάρει σαφή θέση. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης, που εκπροσωπεί την άκρα Δεξιά στο εσωτερικό του κόμματος ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην «κάνει τον χρήσιμο ηλίθιο» και διευκολύνει την κυβέρνηση, ενώ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως για το θέμα «οι θέσεις μου παραμένουν οι ίδιες και είναι γνωστές. Αντί να εκφράζονται από τον ΛΑ.Ο.Σ θα εκφράζονται από τη ΝΔ».

Λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία δήλωσαν πως επιθυμούν και οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Θόδωρος Καράογλου. Το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα, είτε κρύβονται, είτε δηλώνουν ανοιχτά πως δεν συμφωνούν ούτε με τη λεγόμενη εθνική γραμμή του 2008, που άλλωστε δεν αποτύπωνε τη βούληση της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτελούσε διπλωματική επιλογή για να χρεωθούν οι γείτονες, την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Το Μακεδονικό για τη Νέα Δημοκρατία είναι παλιά πληγή και έμπειρα στελέχη δέχονται πιέσεις να βγουν στην επίθεση. Όπως ο Άδωνις δηλώνει ότι εκφράζει το ΛΑΟΣ στη ΝΔ, έτσι και Νικήτας Κακλαμάνης ξαναέγινε Πολιτική Άνοιξη και κατήγγειλε την διακήρυξη 200 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται ότι τα Σκόπια πρέπει να ονομαστούν «Μακεδονία». Ζήτησε μάλιστα τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ τόνισε ότι η θέση του είναι σκληρότερη από της ΝΔ.

Με δεδομένη την επιλογή για σκληρή αντιπολίτευση άνευ όρων και την εκφρασμένη άποψη των συνιστωσών ΛΑΟΣ, Πολιτικής Άνοιξης και της “Λίγκας του Βορρά”, διαμορφώνεται μάλλον ένα δυσχερές περιβάλλον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είτε θα υποχρεωθεί να υπαναχωρήσει στους ακραίους του κόμματος, είτε να κρυφτεί πίσω από την καραμανλική «εθνική γραμμή» του 2008, με τον κίνδυνο διάσπασης να είναι ορατός.

Κάπως έτσι εξηγείται και το άγχος του γραμματέα, Λευτέρη Αυγενάκη, να προλάβει τη συμμετοχή των γαλάζιων στελεχών στα συλλαλητήρια που οργανώνονται για το τέλος του μήνα. Γιατί κανείς δεν αποκλείει μαζί με Χρυσαυγίτες και γραφικούς Μακεδονομάχους, να βρεθούν στην παρθενική τους εμφάνιση και οι οπαδοί ενός κόμματος, που θα κινείται λίγο δεξιότερα της ΝΔ.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα