‘Ψήνονται’ νέες αυξήσεις φόρων
Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς για τους φορολογουμένους. Όλα τα σενάρια. Κλειδώνουν τα νέα μέτρα τον Απρίλιο με την επιστροφή των δανειστών
- 22 Μαρτίου 2016 10:21
Bαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς για χιλιάδες φορολογουμένους το προσεχές διάστημα, καθώς με την επιστροφή των δανειστών τον Απρίλιο στην Αθήνα θα πρέπει να κλειδώσουν τα μέτρα που θα ληφθούν με στόχο την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Όσο όμως η ελληνική πλευρά λέει όχι σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών και μειώσεις συντάξεων, τόσο ενισχύονται οι φόβοι για νέο κύμα αυξήσεων φόρων.
Οι πληροφορίες θέλουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι να μην απέχουν πολύ από τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και να τις τοποθετούν πέριξ των 2 δισ. ευρώ. Για μια ακόμη όμως φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάλι σε ρόλο… κακού φαίνεται πως ανεβάζει στα 5,5 δισ. ευρώ το ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να μην εκτροχιαστεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν κυβέρνηση και δανειστές είναι τα εξής:
– Διεύρυνση της φορολογική βάσης του ΕΝΦΙΑ με στόχο το αντιστάθμισμα των απωλειών της τάξης των 300 – 350 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα στοχεύει και σε αύξηση των εισπράξεων πέραν των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
– Επιβολή ειδικού τέλους ένα τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δανειστές δεν έχουν ακόμη συναινέσει σε ένα τέτοιο μέτρο.
– Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
– Αύξηση φορολόγησης των μερισμάτων σε 15% από 10% προηγουμένως.
– Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.
Μπορεί οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό της αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν “παγώσει”. Επί ελληνικού εδάφους έχουν παραμείνει τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εργάζονται πυρετωδώς με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες ως την επάνοδο των “προϊσταμένων” τους εντός δύο εβδομάδων.
Το κουαρτέτο, άλλωστε, προτού αποχωρήσει από την Αθήνα έδωσε σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. Επί της ουσίας, οι δανειστές θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα από την κυβέρνηση όταν επιστρέψουν και για τον λόγο αυτό ζήτησαν… περισσότερη δουλειά στα σημεία που οι δύο πλευρές διαφωνούν, μέχρις ότου οι ίδιοι βρεθούν και πάλι εδώ.