Τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα
Κωνσταντινούπολη, Κάιρο, Πεκίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Νίσυρος, Πανάγιος Τάφος, Κούβα. Το δύσκολο 2016 του Αλέξη Τσίπρα μέσα από 16 ταξίδια του για την ανάπτυξη, το χρέος και το προσφυγικό (Pics)
- 30 Δεκεμβρίου 2016 09:09
Σε μια χρονιά που κυριάρχησαν οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι διαμάχες στη Μέση Ανατολή, αλλά και το προσφυγικό δράμα εν μέσω διεθνούς ύφεσης, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα εστίασε στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο ένας “εσωτερικός” κύριος πόλος ήταν η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα και ο αγώνας για κάμψη των αντιθέσεων με τους θεσμούς, και το έτερο βασικό μέτωπο ήταν η διατήρηση της βιωσιμότητας της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που όμως δεν ευδοκίμησε εκ του αποτελέσματος.
Και για τα δύο παραπάνω ζητήματα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη, αφενός για να εξασφαλίσει τη διατήρηση της συμφωνίας στο ακέραιο της και αφετέρου για να διαπραγματευτεί για τα σημεία “αγκάθια” που αποτελούσαν και αποτελούν τα ανταλλάγματα για το χρέος, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στυλώνει την αντίθεση του μέχρι την τελευταία ώρα.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσης επίσημα ταξίδια για επιχειρηματικούς-οικονομικούς λόγους, όπως εκείνο στην Κίνα, αλλά και ταξίδι για τον Φιντέλ Κάστρο, τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας που πέθανε φέτος.
Παρακάτω θα δούμε τους κυριότερους σταθμούς της ιδιαιτέρως δύσκολης χρονιάς του Αλέξη Τσίπρα, που είδε το κόμμα του να πραγματοποιεί Συνέδριο και να προσαρμόζει την πολιτική του στη διαχείριση του υπάρχοντος μνημονίου, και στην αποφυγή ενός επόμενου.
12 Απριλίου, Παρίσι. Ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε ένα ταξίδι που προγραμματίστηκε εκτάκτως για να ενταθεί ο γαλλο-ελληνικός άξονας στη μάχη της διευθέτησης του χρέους έναντι του ΔΝΤ. Ακολούθησε μία από τις πολλές μεταβάσεις Τσίπρα στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.
23 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός είδε Μέρκελ και Ερντογάν αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη. “Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο.
“Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική” επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Βρισκόμαστε στο κέντρο μίας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας”. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, “προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: Την ανθρωπιστική κρίση”.
23 Ιουνίου, Στρασβούργο. Η φωτογραφία με Τσίπρα, Βενιζέλο, Ντόρα, Μεϊμαράκη και Τασία Τασία Χριστοδουλοπούλου μεταξύ άλλων, είναι ένα σπάνιο καρέ από τη σεζόν που κλείνει.
2 Ιουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Κίνα. Έδωσε συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Wanda Group, επισκέφθηκε το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI αλλά και το Σινικό Τείχος. Στις 4 Ιουλίου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ και την επόμενη μέρα με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ. Στις 6 Ιουλίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της COSCO στη Σαγκάη ενώ συνομίλησε με πολλούς Κινέζους επιχειρηματίες. Alibaba και ΖΤΕ ήταν μέσα στο “πρόγραμμα”.
9 Ιουλίου. Συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στη Βαρσοβία. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού. Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπως ανακοίνωνε τον Ιούλιο το Μαξίμου.
29 Ιουλίου. Στάση στην Πάρο. Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον νέο αερολιμένα στο αεροδρόμιο της Πάρου, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση η οποία ανέφερε πως “ο κ. Τσίπρας απλώς κόβει την κορδέλα”.
1 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός στη Σόφια. Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας συνάντησε τον πρόεδρο της χώρας, Ρόζεν Πλεβνελίεφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της προς τη χώρας μας όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ μίλησε και για τις επιμέρους πλευρές συνεργασίας στον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς.
11 Σεπτέμβρη. Η καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο: Πως οι γερμανικές εκλογές, αλλά και η αντιπαράθεση για τη θέση του ΔΝΤ, δεν μπορούν να καθυστερούν τη λήψη απόφασης για το ελληνικό χρέος. Το ζήτημα όμως των τηλεοπτικών αδειών κυριάρχησε εξ ίσου στη συνέντευξη τύπου, με τον πρωθυπουργό να εξηγεί σε ερώτηση του News247 ότι τα 246 εκ ευρώ που θα εισπραχθούν σταδιακά, είναι έκτακτο έσοδο, άρα εκτός της συμφωνίας και μπορούν να δοθούν σε κοινωνικές δράσεις εφόσον αυτές είναι έκτακτες και όχι μόνιμα μέτρα. Όλα αυτά βέβαια πριν επανεκκινηθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
19 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε κεντρική ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι “σήμερα, αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την περιοχή μας, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις”. Με συνέντευξη του στη Wall Street Journal κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους “να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος που ενέχει μια τέτοια πράξη. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης”, όπως ανέφερε. Επίσης, έδωσε το “παρών” στη Σύνοδο των Ηγετών που διοργάνωσε ο Μπάρακ Ομπάμα για το προσφυγικό.
24 Σεπτέμβρη. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και στη “μίνι Σύνοδο Κορυφής” για το ζήτημα του προσφυγικού. “Μετά τη συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από το βαλκανικό διάδρομο, δεν υπάρχει βαλκανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα. Ενώ οι ροές στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί από τις 5000 σε 150 ημερησίως και αυτό έγινε χάρη στη συμφωνία” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που επανέλαβε πως η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να κρατηθεί.
11 Οκτωβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στη Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας–Κύπρου–Αιγύπτου στο Κάιρο. Μετά το τέλος της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Νταχαμπέια, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στην πυραμίδα του Χέοπα και εν συνεχεία στη Σφίγγα.
30 Νοεμβρίου. Ταξίδι στην Αβάνα για τον Φιντέλ Κάστρο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε μέχρι την Αβάνα για να αποχαιρετήσει τον εμβληματικό ηγέτη της Κούβας με έναν συγκινητικό επικήδειο λόγο. “Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά σε πλήθος κόσμου και ηγέτες πολλών χωρών.
2 με 4 Δεκεμβρίου: ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, εξ αφορμής της διάσκεψης της UNESCΟ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία συνδιοργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.
Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.
8 Δεκεμβρίου. Στον Πανάγιο Τάφο. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο. “Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και πρόσθεσε: “Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή”.
13 Δεκεμβρίου. Στη Νίσυρο για τον ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για τη μόνιμη παραμονή των κατοίκων στα νησιά, μεταξύ των οποίων δύο ειδικά αναπτυξιακά για το βόρειο και νότιο Αιγαίο, στα οποία θα διατεθούν τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2017-2020. Άφησε μάλιστα αιχμές και για την αντιπολίτευση, λέγοντας “δεν περίμενα ότι θα έχει κανείς αντιρρήσεις για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και για το ΦΠΑ στα νησιά” και απευθυνόμενος στους νησιώτες και όλους τους πολίτες είπε “τους θέτω όλους στη δική σας κρίση”.
16 Δεκεμβρίου: Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο. “Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση. Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη. Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις” ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Τσίπρας και Μέρκελ είχαν διαλόγους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για τα πρόσθετα μέτρα, το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
CREDITS: EUROKINISSI & SOOC/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
ΠΑΡΟΣ EUROKINISSI/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΕΘ SOOC/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ