Όλα της συμφωνίας δύσκολα

default image

Η Κομισιόν υποβάλλει πρόταση για τη επανεγκετάσταση 54.000 Σύρων προσφύγων, που θα γίνει όμως εθελοντικά από τα κράτη μέλη. Μέχρι τις 28 Μαρτίου στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες. Εν τω μεταξύ οι ροές αυξάνονται...

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό αποτελεί τώρα το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα που βρίσκεται εκ θέσεως στην πρώτη γραμμή.

Στοίχημα όμως που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι χαμένο από χέρι, καθώς το άμεσο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας σκοντάφτει κατ΄αρχήν σε πρακτικά προβλήματα αφού έπρεπε να έχει αρχίσει κυριολεκτικά χθες και κατά δεύτερον στις τουρκικές σκοπιμότητες και την απροθυμία των υπόλοιπων κρατών- μελών.

Σε ρόλο συντονιστή και σε μία προσπάθεια να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την τιμή της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία  υποβάλλει άμεση πρόταση για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με τη διάθεση 54 000 θέσεων για την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία. Η κατανομή τους βέβαια επαφίεται στην καλή θέληση των κρατών- μελών, η οποία δεν περισσεύει…

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εργασίες συντονισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο έγινε η πρώτη συνεδριάση εκπροσώπων των κρατών-μελών με στόχο να εκτιμηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και να αποσταλεί η αναγκαία βοήθεια εγκαίρως.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο», ωστόσο, επανέλαβε πως η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη του σχήματος επιστροφής στην Τουρκία όλων των μεταναστών που περνούν παράτυπα στα ελληνικά νησιά είναι η 20η Μαρτίου. Στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου τέθηκε κυρίως το ζήτημα των αναγκών της Ελλάδας για επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα αποσταλεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (EASO και Frontex). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, οι εν λόγω ανάγκες εκτιμώνται σε 4.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Έλληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ. Η αποστολή του προσωπικού, όπως είπε έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Στις 4 Απριλίου αρχίζει το πρόγραμμα “ένας προς έναν”

Όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία σύμφωνα με τη φόρμουλα «ένας προς έναν» ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 4η Απριλίου, σύμφωνα με τη κ.Μπερτό.

Κληθείς να σχολίασει το γεγονός ότι χθες πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας 1000 περίπου μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά, ο κ.Σχοινάς ανέφερε : “λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες ωστόσο η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση της συμφωνίας».

Εξάλλου, ο κ.Σχοινάς σημείωσε ότι σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η Επιτροπή κατέθεσε σήμερα πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για το σχήμα μετεγκατάστασης έτσι ώστε οι 54.000 θέσεις μετεγκατάστασης που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί σε κάποια χώρα (αρχικά αφορούσαν την Ουγγαρία αλλά δε δέχτηκε να πάρει μέρος στο σχήμα) να μετατραπούν σε θέσεις επανεγκατάστασης για το σχήμα ανταλλαγής «ένας προς έναν». Αυτές οι θέσεις θα προστεθούν στις 18.000 θέσεις επανεγκατάστασης για τις οποίες είχαν δεσμευτεί σε εθελοντική βάση τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μετεγκατάστασης οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, υπογράμμισαν πως πλέον επικεντρώνεται στους 50.000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά πως στο μέλλον το σχήμα θα αφορά μόνο κάποια μικρά νούμερα προσφύγων, των οποίων η επιστροφή στην Τουρκία δεν θα είναι δυνατή για λόγους ασφάλειας. Οι αιτήσεις ασύλου όπως και οι ενδεχόμενες προσφυγές αυτών των ατόμων θα εξετάζονται στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε κάποιους από αυτούς, εφόσον πληρούν τα κριτήρια να τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Η Κομισιόν προχωρά στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου

Σε συνέχεια της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε άλλωστε ήδη την πρόταση τροποποίησης απόφασης του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Με την εν λόγω τροποποίηση, 54 000 θέσεις οι οποίες είχαν προβλεφθεί για μετεγκατάσταση διατίθενται τώρα με σκοπό την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην ΕΕ. Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ανάγκη δέσμευσης περισσότερων θέσεων για επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία, σε συνέχεια της συμφωνίας της Παρασκευής για επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός από την Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά. Το εν λόγω σχήμα 1 προς 1 στοχεύει στην γρήγορη αντικατάσταση των ροών παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο με μια εύρυθμη και νόμιμη διαδικασία επανεγκατάστασης.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Με την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή, προσφέρουμε στους αιτούντες άσυλο μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση από το να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σε επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν την εύρυθμη, αποτελεσματικά ελεγχόμενη και ασφαλή άφιξη και εισδοχή στην Ευρώπη για τα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Τουρκία».

Προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης εντός του πλαισίου των υφιστάμενων δεσμεύσεών τους. Η σημερινή πρόταση θα τροποποιήσει την απόφαση μετεγκατάστασης ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις ανθρωπιστικές τους δεσμεύσεις με την εισδοχή Σύρων στα εδάφη τους απευθείας από την Τουρκία. Ο αριθμός των Σύρων που επανεγκαθίστανται θα αφαιρείται από τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των κρατών μελών.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί, ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα ξεπέρασε τους 50.000 με 1662 νέες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα