Από τους Απαράδεκτους στο ΑΜΑΝ: Ψήφισε το καλύτερο ποίημα
Ένα διαφορετικό αφιέρωμα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ποίησης. Ή αλλιώς, όταν η τηλεόραση και ο ελληνικός κινηματογράφος, κάνουν αληθινή τέχνη. Ψηφίστε τα καλύτερα ποιήματα της οθόνης (Vid)
- 21 Μαρτίου 2016 13:54
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Έτσι, απόψε το απόγευμα, στη Στοά του Βιβλίου, στις 19.00, Έλληνες αλλά και ξένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους για τους πρόσφυγες για να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Η χώρα μας άλλωστε είναι και χώρα της ποίησης με ανθρώπους σαν τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο και τον Λειβαδίτη να έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης και παγκοσμίου σεβασμού.
Η ποίηση έχει δώσει επίσης “τροφή” σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, μέσα από έναν χιουμοριστικό “μανδύα”, συντελώντας στο να δούμε μερικές από τις ομορφότερες σκηνές των ελληνικών πεπραγμένων σε ό,τι αφορά πάντα τα της οθόνης.
Γιατί όπως έλεγε και ο Σταμάτης Φασουλής, “το χιούμορ προϋποθέτει σοβαρότητα. Πρέπει να το αντιμετωπίσεις πολύ σοβαρά για να είσαι πολύ αστείος”.
“Σκοτάδι πίνω για πιοτό
Πω πω πω πω
Ντέφι της λύσσας μου κρατώ
Πω πω πω πω
Και το Μυαλό μου είναι θολό
Πω πω πω πω”
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στον ρόλο του ποιητή Φανφάρα έμεινε στην ιστορία, στην τηλεοπτική διασκευή του έργου του Δημήτρη Ψαθά, “Ξύπνα Βασίλη”. Από το 1969 πέρασαν έτη πολλά και η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες εγχώριες τηλεοπτικής σειρές και κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων ετών, έχουν τιμήσει την ποίηση με αφιερωματικά επεισόδια ή αντίστοιχες σεκάνς.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην εξαιρετική σειρά της ΕΤ1 “Καρυωτάκης” (2009 – 2010) που δυστυχώς πέτυχε πολύ χαμηλή τηλεθέαση.
“Νιώθω ένα κενό αυτές τις μέρες κι όταν έχω ένα κενό μέσα μου θέλω κάπου να ξεσπάσω, αλλά που να καταλάβεις τον πόνο που κρύβει ο ποιητής”
-Ποιητής Πλαπούτας
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης όπως είπαμε και παραπάνω, θυμόμαστε ορισμένες στιγμές που έμειναν στη μνήμη μας και θα αποτελούν για πάντα “καταφύγιο γέλιου”. Ας ξεκινήσουμε με κάτι σύντομο και πάντα διαχρονικό:
Και πάμε στη λίστα. Ο Γιάννης Μπέζος έχει την τιμητική του όπως θα δείτε.
ΥΓ: Προσθέστε τα δικά σας αγαπημένα, στα σχόλια