Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου που έσωσε τον κόσμο από πυρηνικό πόλεμο

Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου που έσωσε τον κόσμο από πυρηνικό πόλεμο

Ποιος ήταν ο Στάνισλαβ Πετρόφ που πριν από 34 χρόνια απέτρεψε τα χειρότερα, αλλά δεν έγινε τελικά ποτέ ευρέως γνωστός.

Πολύ πριν τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας υπό τις εντολές του Κιμ Γιονγκ Ουν, το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου υπήρξε πολύ πιθανό και η ανθρωπότητα είχε φτάσει στο παρά πέντε να ζήσει μια τέτοια καταστροφή. Κι ενώ ευρέως μια τέτοια περίσταση θεωρείται η λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα το 1962, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Ήταν το 1983, που ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ- Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή, ο πλανήτης κινδύνευσε να έρθει αντιμέτωπος με τον πυρηνικό όλεθρο. Ευτυχώς, τότε, επικράτησε μια ψύχραιμη φωνή των ρωσικών δυνάμεων αποτρέποντας τα χειρότερα. Κι όμως αυτή η ιστορία ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστη σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ο λόγος για τον Στάνισλαβ Πετρόφ, πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο της Σοβιετικής Ένωσης, που έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Μάιο, αλλά μόλις πριν μερικές ώρες έγινε γνωστός ο θάνατός του. Είχε φτάσει στα 77 του, αλλά ακόμα πολύς κόσμος δεν γνώριζε ότι τον είχε σώσει.

Πίσω, λοιπόν, στο 1983 ο Πετρόφ εργαζόταν στην Αεροπορία. Στις 26 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους βρισκόταν σε μια βάση ανίχνευσης πυραύλων κοντά στη Μόσχα και καθήκον του ήταν να εντοπίζει οποιαδήποτε διηπειρωτική βαλλιστική δοκιμή απ’ οποιαδήποτε έδαφος που είχε συμμαχία με τις ΗΠΑ. Σε τέτοια περίπτωση ήταν δική του ευθύνη να δώσει εντολή για αντίστοιχη εκτόξευση σοβιετικών πυραύλων.

Την περίοδο εκείνη ο κόσμος βρισκόταν πάλι σε πολύ κρίσιμο σημείο. Οι ΗΠΑ είχαν εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Δυτική Ευρώπη και οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις δοκίμαζαν τις δυνατότητες του σοβιετικού συστήματος ραντάρ, στέλνοντας στο ρωσικό εναέριο χώρο βομβιστικά που άλλαζαν πορεία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Για κάποιο διάστημα οι σοβιετικές δυνάμεις ήταν πεπεισμένες πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν να χτυπήσουν.

Εκείνη, λοιπόν, την ημέρα του Σεπτέμβρη του 1983, άναψαν στον υπολογιστή του Πετρόφ οι ενδείξεις ότι δέχονται επίθεση και συγκεκριμένα ότι εντός 20 λεπτών θα χτυπούσαν σε σοβιετικό έδαφος πέντε αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι. Αυτό σήμαινε πως είχε στη διάθεσή του ακόμη λιγότερο χρόνο για να αντεπιτεθεί, χτυπώντας ίσως την Ουάσιγκτον. Φυσικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα είχαμε ζήσει ένα καταστροφικό πυρηνικό πόλεμο.

Κι ενώ τα ραντάρ έδειχναν επίθεση και οι ανώτεροί του πίστευαν ότι ο Πετρόφ έπρεπε να δώσει εντολή αντεπίθεσης, εκείνος -σοφά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- έκρινε ότι ήταν λάθος. Τελικά οι ενδείξεις αυτές δεν ήταν τίποτα άλλο από λάθος του δορυφόρου, αφού την ίδια ώρα τα επίγεια συστήματα δεν εντόπιζαν κάτι στον ορίζοντα. Όπως αποδείχθηκε, κατά κάποιο περίεργο τρόπο, οι σοβιετικοί δορυφόροι μπέρδεψαν την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας σε πυκνά σύννεφα με εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου.

Χάρη στο σωστό ένστικτο και την ψύχραιμη φωνή του Πετρόφ αποφεύχθηκε τελικά το χειρότερο και μαζί ο θάνατος εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Ωστόσο ποτέ δεν έλαβε τα εύσημα γι’ αυτό και μάλιστα βγήκε πρόωρα στη σύνταξη, χωρίς να μάθει ο κόσμος για το περιστατικό. Άλλωστε ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ ήρωα τον εαυτό του, όπως είχε πει λίγο πριν τον θάνατό του στο BBC.

Με πληροφορίες από www.iflscience.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα