Πολιτική στήριξη Ολάντ για τους πλειστηριασμούς βλέπουν στο Μάξιμου

Πολιτική στήριξη Ολάντ για τους πλειστηριασμούς βλέπουν στο Μάξιμου
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Francois Hollande την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αποτιμώντας θετικά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ τα κορυφαία στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου σε μια σειρά από σημεία

Το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ προέταξε την πολιτική λύση, εάν χρειαστεί, για το θέμα των κόκκινων δανείων, μέσω του Eurogroup ή της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών αποτελεί ένα “πάτημα” για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως επισημάνει πως αυτό είναι αντικείμενο των θεσμών και πως θα πρέπει “να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει προκληθεί, από το αδιέξοδο στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, στο Μαξίμου εξακολουθούν να εκτιμούν πως οι “ακραίοι κύκλοι” που βάζουν ξανά στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα απειλώντας με νέα μέτρα “εξακολουθούν να είναι εδώ.”

Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ, της δεύτερης δύναμης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, που για άλλη μια φορά είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς την πρόθεσή του να “φωτογραφίσει” κύκλους του Βερολίνου, όπως το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση το “παιχνίδι” του ασφυκτικού πρέσιγκ δεν έχει τελειώσει.

Για τα κόκκινα δάνεια η απόσταση που μας χωρίζει αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς η πρόταση των δανειστών αφήνει “ξεκρέμαστους” μεγάλη κατηγορία δανειοληπτών. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου και την παραδοχή από την κυβέρνηση πως πολλά από τα εφαρμοζόμενα μέτρα είναι άδικα σε καμία περίπτωση το Μαξίμου δεν θα ήθελε να κάνει μια νέα μεγάλη υπαναχώρηση σε ένα θέμα που αποτέλεσε και προεκλογική του σημαία.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε χθες συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με βασικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προετοιμασία του νομοσχεδίου.

Και ο Φρανσουά Ολάντ, πάντως δεν παρέλειψε στις όποιες υποστηρικτικές παρεμβάσεις του, να βάλει τον αστερίσκο της πιστής τήρησης των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Από τη χθεσινή του ομιλία στην Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να υπογραμμίζουν την εκτός κειμένου αναφορά του στο θέμα του χρέους, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επεσήμανε και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στα “συν” της επίσκεψης Ολαντ συγκαταλέγονται η έμμεση παραδοχή πως το θέμα του Grexit έχει τελειώσει, οι υποσχέσεις για επενδύσεις, καθώς και τα νέα πεδία ελληνογαλλικής συνεργασίας που υπογράφηκαν.

Μέσα στην εβδομάδα προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το ασφαλιστικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα