Πώς ο Μακρόν μπορεί να δώσει ανάσα στην Ελλάδα
Τα σχέδια του νέου προέδρου για την ΕΕ που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την ανάπτυξη, παρασύροντας θετικά και την Ελλάδα. Ο γερμανικός παράγοντας και οι πολιτικοί συμβολισμοί της επικράτησης Μακρόν για την ενωμένη Ευρώπη. Ο Δ. Κατσίκας αναλύει για το NEWS 247
- 08 Μαΐου 2017 17:47
Η εκλογή Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας αναμένεται να δώσει άλλο αέρα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Πώς μεταφράζεται όμως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σε Ελλάδα και Ευρώπη, η ανάληψη καθηκόντων από τον κεντρώο πολιτικό; Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον Λέκτορα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτριο Κατσίκα που σκιαγραφεί μια πρώτη εικόνα για την επόμενη μέρα στη γηραιά ήπειρο.
Ο κ. Κατσίκας έκανε λόγο για ένα “ευτυχές αποτέλεσμα” σε ό, τι αφορά την Μαρίν Λε Πεν και την αποτυχία της να πείσει ευρεία τμήματα της γαλλικής κοινωνίας. “Στη Γαλλία νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Το ίδιο είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά που Λε Πεν (σσ. εννοεί τον πατέρα της υποψήφιας) είχε περάσει στο β’ γύρο” σχολιάζει ο ακαδημαϊκός, που ωστόσο ξεκαθαρίζει πως το υψηλό ποσοστό του Μακρόν δεν πρέπει να προκαλεί την οποιαδήποτε σύγχυση. “Το πολύ μεγάλο ποσοστό δεν αντικατοπτρίζει αυτούς που είχαν τον Μακρόν ως πρώτη προτίμηση. Υπήρξε μια συμμαχία προκειμένου να αποφευχθεί η εκλογή της Λε Πεν, συνεπώς αύριο, πολλοί από αυτούς που τον ψήφισαν θα βρεθούν απέναντι του” σημειώνει.
Τι νέο φέρνει στην πολιτική;
Σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού “ο Μακρόν είναι κάτι το καινούριο, πιο πολύ σαν πολιτικός σχηματισμός. Πέραν από το παραδοσιακό δίπολο”. Ωστόσο ο Λέκτορας του ΕΚΠΑ εξηγεί πως “οι πολιτικές που προτείνει είναι εντός του παραδοσιακού αξιακού πλαισίου μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Υπό αυτή την έννοια δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικά καινούριο” σχολιάζει και προσθέτει: “Θα περιμένουμε να δούμε αν, επειδή πολιτεύτηκε με διαφορετικό τρόπο, αυτό μεταφραστεί σε πιο ρηξικέλευθες πολιτικές”.
Άλλωστε για τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας, το κλίμα του λαϊκισμού όπως πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική “έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει και με τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης”. “Υπάρχουν κάποιες ελίτ που έχουν επωφεληθεί από αυτές τις πολιτικές τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν σκεφτεί αρκετά αυτούς που έχουν χάσει, που είναι κυρίως τα κατώτερα στρώματα” εκτιμά ο κ. Κατσίκας.
Νίκη της Ευρώπης
“Ως αναφορά στην Ευρώπη, οι εκλογές στην Γαλλία είναι μια σημαντική νίκη και νομίζω ότι με αυτές στην Αυστρία και στην Ολλανδία, έχουν καθησυχάσει αρκετά τους Ευρωπαίους και τους φιλοευρωπαίους” σχολιάζει ο Λέκτορας που σημειώνει την έντονη ανησυχία για τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών σε αντιδραστικά κινήματα μετά την εκλογή Τραμπ.
“Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει, ούτε θα πρέπει να αποτελεί αφορμή για εφησυχασμό. Οι νέες ηγεσίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τα προβλήματα που γέννησαν το λαϊκισμό”. Για τον κ. Κατσίκα “υπάρχει μια τάση να απαξιωθούν” τα λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη, “τα οποία δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα ατζέντα, κυρίως ασκούν κριτική και προκαλούν διχασμό, τη ρητορική του μίσους. Αλλά υπάρχει ένας λόγος που οι άνθρωποι τους ψηφίζουν, υπάρχουν πραγματικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και στρέφονται εκεί”
Έτσι για τον Δημήτριο Κατσίκα, “οι νέες ηγεσίες, μαζί με την γερμανική που θα προκύψει το φθινόπωρο, πρέπει να σκεφτούν” την αλλαγή κάποιων πολιτικών του παρελθόντος.
Η μεγαλύτερη ενοποίηση, ανάσα για την Ελλάδα
Ποιες από τις στρατηγικές που έχει περιγράψει ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Ο κ. Κατσίκας εκτιμά πως μια ενδεχόμενη “αναμόρφωση της ευρωζώνης, κυρίως σε ό, τι αφορά πολιτικές και λύσεις υπερεθνικές που παράλληλα προωθούν την ανάπτυξη” θα μπορούσε να φέρει έναν αέρα αλλαγής. Ο ακαδημαϊκός προειδοποιεί από την άλλη, πως κάτι τέτοιο δεν περνά απλά και μόνο από τα χέρια ενός προέδρου της Γαλλίας: “Βέβαια μπορεί να παίξει έναν πολύ πιο θετικό ρόλο, αλλά ο μεγάλος εταίρος εδώ είναι η Γερμανία. Άρα, ενδεχομένως, εφόσον η Μέρκελ επανεκλεγεί, κάτι που φαίνεται πιο πιθανό, θα πρέπει να υπάρχει μια προθυμία και από τη γερμανική πλευρά να αλλάξει λίγο στάση. Διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα” προβλέπει ο Λέκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Ποιες είναι αυτές οι πολιτικές περισσότερης ενοποίησης, τις οποίες έχει επικαλεστεί ο Γάλλος πρόεδρος; “Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό περισσότερο κοινό, γιατί η μέρα που θα είναι απόλυτα κοινός είναι πολύ μακριά. Θα μπορούσε να υπάρχει κοινό ταμείο ανεργίας, ευρωομόλογα, ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης, πέρα από το σχέδιο Γιούνκερ” περιγράφει ο κ. Κατσίκας. “Ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει κονδύλια από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες, και να μην βασίζεται στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων (όπως το σχέδιο Γιούνκερ). Τότε θα δούμε μια αύξηση δημόσιων επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο” προσθέτει.
Για τον Λέκτορα, ο Μακρόν έχει δείξει μεγαλύτερη προθυμία από τον απερχόμενο Φρανσουά Ολάντ να ανακινήσει τα οικονομικά της ευρωζώνης. “Ο Ολάντ προσπάθησε να είναι λίγο πιο διαλλακτικός στην περίπτωση της Ελλάδας, να διαφυλάξει τη συνοχή της ευρωζώνης, αλλά κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι είχε κάποιον οικονομικό αντίκτυπο” σημειώνει, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ένας Γάλλος πρόεδρος που πραγματικά το επιθυμεί μπορεί τουλάχιστον να σπρώξει λίγο τα πράγματα. Έστω και μια μικρή βελτίωση είναι επιθυμητή και μπορεί να κάνει τη διαφορά.