Αμφίπολη: Τα σενάρια για την Ολυμπιάδα και η διάψευση

default image

Δημοσιεύματα ήθελαν ο ένοικος του τάφου να ανήκει σε γυναίκα 54 ετών. Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα η φήμη πως διασταυρώθηκε η ταυτότητα του νεκρού και ότι αυτός ανήκει στην μητέρα του Μακεδόνα στρατηλάτη, Ολυμπιάδα.

H είδηση δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο πολιτισμού, που με ανακοίνωσή του αναφέρει πως “τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου”.

Το υπουργείο προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προκειμένου να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν το σκελετό να ανήκει σε γυναίκα. Οι εκπρόσωποι του αναφέρουν πως ο σκελετός έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα που θα κάνει τις απαραίτητες έρευνες ώστε να διαπιστωθεί το φύλλο, η ηλικία και το ανάστημα. Επιπλέον οι ειδικοί θα συγκρίνουν τον σκελετό με 300 ακόμη που έχουν εντοπιστεί στη γύρω περιοχή από το 1000π.Χ. μέχρι το 200π.Χ.

 

Η διαρροή ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα όμως έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά γεγονότα. Η μητέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου είχε λιθοβοληθεί και ο τάφος της πιθανότατα τοποθετείται στο Μακρύγιαλο της Πύδνας και αν και δεν έχει εξευρεθεί φαίνεται πως βρίσκεται εκεί από επιγραφές γειτονικών τάφων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου:

“Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα